Zo kun je van 2017 jouw beste jaar ooit maken!

  • laatst bewerkt Dec 28, 2016
Deel dit artikel:

leadership in 2017 It's Just Therapy

Als je nu heel even de tijd neemt om jouw afgelopen jaar te evalueren….
Ben je dan tevreden of had het ook anders gekund? Ben je trouw geweest aan jezelf?
Heb je jouw tijd besteed aan de dingen die jij belangrijk vindt? Aan de mensen die je lief hebt?
Heb je gewerkt aan je dromen? Neem je verantwoordelijkheid en leiding over jouw eigen leven?

Je kunt nu besluiten dat je van 2017 jouw beste jaar ooit gaat maken.
Stel je eens voor dat je dat gaat doen. Hoe ziet het jaar er dan uit voor jou?
Wie ben je, wat doe je en met wie?
Er zijn natuurlijk meer manieren om aandachtig met je leven om te gaan, deze vind ik simpel en effectief.

WERK MET DE 1-2-3 STRATEGIE

Schrijf de 3 dingen op een A4 blad die jij voor het komende jaar het meest belangrijk vindt. Maak je doelstelling zo specifiek mogelijk. Wil je op je werk doorgroeien naar een volgende functie? Omschrijf dan wanneer je daar klaar voor wilt zijn en wat je daarvoor gaat doen. Wil je jouw familie en vrienden vaker zien, bepaal dan wat jouw ideale balans is binnen jouw mogelijkheden. Wil je vaker sporten? Hoe vaak in de week wil je dan sporten? Wil je er achter komen wat je passie is? Welke stappen en acties ga je daarvoor nemen? Schrijf dan ook op waarom dit zo belangrijk voor je is en hoe belangrijk dit voor je is. Als je het een cijfer zou geven, wil je hier een 8,9 of 10 scoren.
Pak dan 12 A 4 bladen en schrijf op ieder blad bovenaan de naam van een maand; januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december. Als je in december wilt terugkijken op succes, wat moet je dan per maand doen om dit te bereiken? Dat schrijf je op het juiste blad. Pak dan 12 nieuwe bladen en teken daar de weken in. Wat moet je iedere week doen om dit te laten slagen? Je krijgt nu meer inzichtelijk of wat jij nu bedenkt haalbaar is of dat je beter iets kunt aanpassen. Zorg dat je planning haalbaar blijft, anders leg je dit in januari al naast je neer en vergeet je het. Met deze planning kun je vervolgens dagelijks je dag plannen. Blijf jezelf evalueren en stuur bij waar nodig. Zorg dat deze 3 dingen in je vizier blijven, wees er dagelijks mee bezig, dan kun je aan het eind van het jaar met een tevreden gevoel terugkijken.

TIJD WACHT NIET EN KOMT NIET TERUG!

2017 heeft 365 dagen, 8,760 uren, 525.600 minuten. Om een effectief jaar te hebben is het noodzakelijk om je gewaar te zijn van je tijd en hoe je deze besteed. Als je niet bepaalt hoe je dag, week, maand eruit moet zien, is de kans groot dat je aandacht getrokken wordt door de dingen die er gebeuren. In plaats van dat je zelf keuzes maakt. Het beste maak je er een gewoonte van om per dag een planning te maken. Ook hier kun je bij het maken van deze planning weer bedenken: Wat zijn de 3 belangrijkste dingen om vandaag te doen? Check altijd of deze 3 dingen bijdragen aan de 3 dingen die jij het allerbelangrijkste vindt. Planning is key!

EVALUEER JEZELF

Wanneer je iets nieuws integreert in je leven, gaat dit meestal met ups en downs. Daarom is het belangrijk om jezelf te evalueren. Wat ging vandaag goed en wat kan ik beter doen? Wat ging deze week goed en wat kan ik beter doen? Wat ging deze maand goed en wat kan ik beter doen? Met vallen en opstaan leer je wat voor jou werkt. Wat plan je wanneer bijvoorbeeld. Sommige mensen hebben meer energie in de ochtend en andere mensen juist in de avond. Wanneer je merkt dat je snel afgeleid bent, waar komt dit dan door en wat kun je hieraan doen? Wanneer je door blijft gaan en niet opgeeft, vind je zeker de juiste manieren voor jou. Je zult jezelf dankbaar zijn.
Maak er een mooi jaar van!

TIP: NEEM EEN COACH IN DE HAND

Ik raad iedereen aan om met een coach te werken. Heb ik er zelf ook één? Meer dan één!
Door met coaches te werken ben je meer bewust van wat er in je leven gebeurt en hoeveel leiderschap en verantwoordelijkheid je neemt. Coaches stellen soms pittige vragen en houden spiegels voor, zodat je beter inzicht krijgt in jezelf en jouw gedrag. Zelf zie je vaak niet wat er precies speelt, simpelweg omdat je niet helemaal objectief bent. Je zit ook midden in je eigen leven. Een goede coach kijkt met frisse ogen en is gespecialiseerd om met jou samen te zorgen dat jij op je door jouw bepaalde koers blijft. Het is voor  mij meer dan voldoenend om deze rol ook voor mijn cliënten te vervullen en hen accountable te houden voor hun planning. De meest succesvolle mensen hebben één of meer coaches. Ik zie het als een kracht, een noodzakelijkheid, om met coaches te werken.

Meer informatie over de schrijfster Simone Heijhoff (expert in mindfulness en leadership)

Weet je niet zeker wat je nodig hebt aan begeleiding of wat er is? boek een orienterend intake consult en wij begeleidden je. 

Lees hier een blog over creatief terugblikken op 2016

 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht