Lichaamstherapie Utrecht
Lichaamsgerichte therapie, vind een lichaamsgerichte therapeut Utrecht
Vind een lichaamsgerichte therapeut voor lichaamsgerichte therapie in Amsterdam, Deventer, Arnhem, Utrecht, Velp, Soest, Amersfoort.
Wat is lichaamsgerichte therapie?
Lichaamsgerichte therapie is een vorm van psychotherapie waarbij het lichaam centraal staat. Het lichaam draagt alle bewuste en onbewuste ervaringen en 'trauma's', gebeurtenissen met zich mee, en het is daarom zeer geschikt om mee te werken.
Hierbij wordt uitgegaan van een holistische benadering waarbij lichaam en geest één geheel vormen. Juist in deze tijd, waarin de maatschappij veel van ons 'hoofd' en cognitieve vermogen vraagt, is het belangrijk om naar ons lichaam te luisterenm.
Door je bewust te worden van je eigen lichamelijke sensaties en de gevoelens die daarbij horen (zoals bijvoorbeeld ook in de mindfulness geoefend wordt), kun je het lichaamsbewustzijn vergroten en je identiteitsgevoel en autonomie versterken. Lichaamsgerichte therapie draagt bij aan het vergaren van nieuwe inzichten, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan. Het kan aanvullend zijn voor de reguliere individuele gesprekken met een psycholoog of coach. Samen met de psycholoog/therapeut kun je werken aan het loslaten van oude patronen en tegelijkertijd leren ervaringen uit het verleden een plek te geven. Ook wordt gekeken naar verborgen eigenschappen en kwaliteiten, zodat deze meer op de voorgrond kunnen komen.
Werkwijze lichaamsgerichte therapie
Bij lichaamsgericht werken wordt er naast gesprekken gebruik gemaakt van massagetechnieken, lichaamsgerichte oefeningen, ademhalingstechnieken en mindfulness oefeningen. Door keuzes en inzichten niet alleen te zien, horen en begrijpen maar ze ook lijfelijk te voelen en ervaren, ben je beter in staat om deze keuzes en inzichten te integreren in je dagelijkse leven.
Lichaamsgerichte therapie kan gebruikt worden bij klachten op fysiek, mentaal of emotioneel gebied. Hierbij kan gedacht worden aan:
- behoefte aan meer autonomie en stuur in hand van eigen leven
- lichamelijke klachten en spanningen
- stress en burn out
- vermoeidheid
- angstige of depressieve klachten
- psychosomatische of somatoforme klachten
- ingrijpende ervaringen die niet of onvoldoende verwerkt zijn
- PTSS, posttraumatische klachten
- voortdurend vastlopen en problemen thuis, op het werk of in de (sociale) omgeving
- wanneer je e klachten niet goed onder woorden kunt brengen
- gebrek aan zelfvertrouwen