a touch

Osteopathie

Osteopathie

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die uitgaat van de veronderstelling dat een verminderde beweeglijkheid van weefsels en structuren in het lichaam een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Osteopaten zouden in staat zijn om een dergelijke dysfunctie met hun handen op te sporen en door middel van manuele technieken weer beweeglijker te maken. Er wordt op kleine schaal wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van de behandelmethode

Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Osteopathie is veilige geneeskunde die zich richt op de beweging van en in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van bewegingsbeperkingen in het lichaam die klachten veroorzaken.

Alle systemen in het lichaam werken mee om het gezond te houden of om een ziekte te lijf te gaan. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest. Een osteopaat benadert het lichaam daarom als één geheel. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.

Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Hij/zij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij of zij maakt los wat los moet zitten en herstelt zo met (overwegend) zachte handgrepen het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.

Osteopatisch onderzoek begint met een uitgebreide anamnese. Hierin wordt niet alleen de actuele klacht in beeld gebracht, ook doet de osteopaat navraag naar de kwaliteit van de verschillende lichaamssystemen om te kunnen beoordelen of een patiënt veilig behandeld kan worden. In iedere anamnese worden bijvoorbeeld vragen gesteld over eventuele klachten in hart-, vaatsysteem, over behandelingen die de patiënt heeft ondergaan, over medicijnen die hij heeft gebruikt.

De osteopaat stelt tijdens de anamnese ook vragen die gericht zijn op uitsluiting van pathologie: zoals nachtelijke pijn, onverklaarbaar gewichtsverlies en algehele malaise.

De voorgeschiedenis van de patiënt is eveneens van belang. Dan gaat het zowel om de geschiedenis van de actuele klacht als om eerder doorgemaakte trauma’s: operaties, eerdere en andere behandelingen, medicatie, erfelijke aandoeningen, het functioneren tijdens werkzaamheden of andere activiteiten.

Bron: www.osteopathie.nl 

Osteopathie. Bij It’s Just Therapy vind je de beste osteopaten. Geen idee of je een osteopaat nodig hebt? Boek een intake consult en wij gidsen je.

0 Therapeuten gevonden

Bio

Therapieën

Meer over werkwijze