NARM
Het NeuroAffective Relational Model (NARM), behandeling relationeel-, hechtings- en ontwikkelingstrauma
Het NARM model wordt gehanteerd door therapeuten die met ontwikkelingstrauma werken en is ontwikkeld door Dr. Laurence Heller.NARM is een innovatief model dat zich richt op relationeel-, hechtings- en ontwikkelingstrauma door met overlevingspatronen te werken die levenslange psychobiologische symptomen en moeilijkheden in het contact met onszelf en anderen veroorzaken. Deze vroege onbewuste patronen staan verbinding - in de ruimste zin van het woord - in de weg en hebben daardoor een sterke invloed op onze identiteit, onze emoties, onze fysiologie, ons gedrag en relaties.
Door een psychodynamische en een lichaamsgerichte benadering te integreren, biedt NARM een veelomvattend theoretisch en helder model voor het werken met complex trauma.
De rol van zelfregulering is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het psychologische denken. Het NeuroAffectieve Relationele Model™ (NARM), dat is ontwikkeld door Dr. Larry Heller, maakt de huidige kennis van zelfregulering toegankelijk voor professionals die ermee willen leren werken.
NARM gaat uit van het verband tussen psychologische thema’s en het lichaam en borduurt daarmee voort op psychodynamische modellen zoals de hechtings- en de objectrelatietheorie enerzijds en de lichaamsgerichte benaderingen en de karakterstructuren anderzijds.
Door met de client relationeel in het hier en nu te werken, binnen het kader van de interpersoonlijke neurobiologie, biedt NARM een nieuwe benadering voor het werken op relationeel gebied. De manier van werken is hulpbron-georiënteerd, niet regressief, niet catharsis en uiteindelijk niet pathologiserend.
NARM is gebaseerd op wat zij 'somatic mindfulness' noemt en is beïnvloed door de niet-westerse gerichtheid op identiteit en hoe deze ontstaat. Door te leren hoe je tegelijkertijd met deze verschillende elementen kunt werken, kun je radicale verschuivingen teweegbrengen op het gebied van complex trauma en persoonlijke en relationele groei.