Vind een therapeut bij narcistisch misbruik

Therapie narcistisch misbruik

Als slachtoffer van narcistische mishandelingen en huiselijk (fysiek en verbaal) geweld kan je posttraumatische stress ontwikkelen.

Iedereen die een schokkende gebeurtenis of een traumatische situatie meemaakt, kan posttraumatische stress ontwikkelen. De trauma wordt iedere keer herbeleefd. Wat zijn de posttraumatische stress symptomen? En is posttraumatische stress een ernstige vorm van stress? Hoe ernstig is posttraumatische stress?

Posttraumatische stress (PTSS)

PTSS is een terugkerende angst bij slachtoffers van geweld en van rampen. De aandoening kan ontstaat als gevolg van ernstige traumatische en stressvolle gebeurtenissen en situaties. Mensen met posttraumatische stress hebben een traumatische gebeurtenis meegemaakt, die jaren daarna nog gebukt kunnen gaan van de gevolgen.

Vaak zijn het schokkende situaties en traumatische gebeurtenissen waarbij sprake is geweest van:

  • Levensbedreiging,
  • Langdurige ernstige stress,
  • Ernstig lichamelijk letsel.

Posttraumatische stress kan ontstaan door het meemaken van:

  • Oorlogen, verblijf in concentratiekampen,
  • Vliegtuigongelukken,
  • Natuurrampen,
  • Terroristische aanslagen,
  • Huislijk geweld,
  • Gewelddadige aanvallen,
  • Gewelddadige berovingen,
  • Verkrachtingen en aanrandingen,
  • Door het zien dat andere mensen gedood en/of mishandelt worden,
  • Ernstig emotioneel geweld (zoals narcistisch misbruik)
  • Lichamelijk misbruik in de jeugdjaren en door:
  • Kindermishandelingen en incest.

Narcistische mishandeling resulteert in PTSS

Steeds meer hulpverleners geven aan dat narcistische mishandeling vaak resulteert in een Post Trauma­tische Stress Stoornis (PTSS). Belangrijk, maar vooral binnen de context van een onveilige jeugd niet voldoende: vaak speelt er Complex trauma (Complexe PTSS) en soms ook structurele dissociatie. Dat houdt in dat er breuken in de persoonlijkheid zijn opgetreden. Structurele dissociatie komt vrij veel voor onder mensen die als kind getraumatiseerd zijn geraakt.

Als de relatie met een narcist of psychopaat eenmaal verbroken is, blijkt het nog steeds ontzettend moeilijk om echt los van diegene te komen. Het is niet zo, dat als de relatie eenmaal verbroken is, je de draad zomaar weer oppakt. Want welke draad? Veel slachtoffers kunnen als ze zich aan de relatie onttrokken hebben, niet vanzelfsprekend op zichzelf terugvallen. Ze hebben vaak niet geleerd om voor zichzelf op te komen, voor hun eigen behoeftes en om grenzen te stellen. Stelselmatig zijn deze overtreden.

Wat nu als je eigen ego je identiteit nauwelijks ontwikkeld is? Of als je zo beschadigd bent, dat je er een hevige Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) aan overgehouden hebt en dagelijks worstelt met die symptomen?

Trauma laat sporen na in onze geest, in onze emoties, in ons vermogen om vreugde en blijdschap te ervaren en ook in ons immuunsysteem. Trauma ontregelt het alarmsysteem in onze hersenen, veroorzaakt een toename van stresshormonen activiteit en maakt ons verslavingsgevoelig. Trauma berooft je van het gevoel dat je de controle hebt over jezelf, alsof je jezelf kwijt bent en het ruïneert je leven en je gevoel van veiligheid.

Het narcistisch trauma kan zo ernstig zijn dat we PTSS ontwikkelen, sommigen ontwikkelen zelfs een complexe vorm van PTSS. Narcistisch trauma kan ontstaan doordat we zijn opgevoed door een narcist, maar ook omdat onze partner narcistisch is. Narcistisch trauma ontstaat door (herhaaldelijke) een gewelddadige, angstaanjagende en/of overweldigende ervaring met de narcist, die je als bijzonder schokkend ervaart.

Narcistisch trauma geeft je het akelige gevoel dat je bewust bent uitgezocht als slachtoffer door de dader, dit tot tegenstelling van trauma veroorzaakt door een natuurramp.

Als je het gevoel hebt dat je iets van controle over de gewelddadige, angstaanjagende en/of overweldigende gebeurtenis hebt, hoe minder emotionele schade je oploopt dan als je geen kant op kunt.

Hoe hopelozer de situatie en hoe hulpelozer jij je voelt tijdens de gebeurtenis, hoe groter het gevoel dat je geen kant op kunt, hoe groter de kans op het vormen van PTSS. Vooral het gevoel niets aan de situatie te kunnen doen en het gevoel dat er geen uitweg is, zorgt mogelijk voor de ontwikkeling van PTSS.

Een PTSS los je niet op door je gedachten te veranderen. Een PTSS nav narcistisch misbruik los je in eerste instantie op door het te erkennen. Zoek hulp hierbij want dit lukt niet altijd alleen en vind hier een therapeut die je kan ondersteunen hierbij. 

 

Vind een therapeut in jouw buurt die ervaring heeft met PTSS en behandeling narcistisch misbruik

1 Therapeut gevonden

Mindfulness & regressietherapeut - Amsterdam - Saskia Beugel
  • Saskia Beugel
  • (32)
  • Amsterdam
  • Mindfulness & regressietherapeut

Bio

Therapieën

Meer over werkwijze