Brainspotting – therapie om trauma’s en blokkades

Brainspotting

Brainspotting is een zeer effectieve therapievorm om o.a. angsten, fobieën, negatieve gedachten, burn-out, blokkades, lichamelijke klachten en trauma’s te behandelen. Ook is Brainspotting bijzonder effectief gebleken waar het gaat om de verbetering van prestaties voor mensen die onder hoge druk moeten presteren: artiesten, sporters en executives.

Is Brainspotting voor iedereen geschikt?

Ja! Iedereen kan Brainspotten. Alles wat we nu weten van Brainspotting, komt vanuit cliënten. Dat zegt ons dus dat ons systeem weet hoe het moet. Het is de kracht van ons zelfhelend vermogen. Alleen soms hebben we daar gewoon wat hulp en een stabiele omgeving bij nodig (= therapeut & een fijne praktijk ).

En wat is het resultaat? Wanneer weet je dat je ‘klaar’ bent?

Bijna iedereen die ervaring heeft met Brainspotting omschrijft het resultaat alsof er een last is weggevallen. Mensen voelen zich lichter. Ze merken na een aantal sessies dat hun angst, fobie, negatieve gedachten/gevoelens, blokkade of trauma hun leven niet meer in zijn greep heeft. Ze merken dat ze ineens anders op situaties reageren, of helemaal niet meer in bepaalde situaties terecht komen! Ze hebben meer energie, zijn meer in balans. Vaak weten ze niet precies hoe of wanneer het veranderde, maar dat het gewoon helemaal anders voelt. Het is verwerkt. De klachten weerhouden ze er niet meer van het leven te leiden zoals zij dat willen.

De voordelen van Brainspotting op een rijtje:

  • Brainspotting is laagdrempelig: je hoeft niet te praten tijdens een sessie (het mag natuurlijk wel) en je hoeft trauma’s niet te herbeleven.
  • Iedereen kan Brainspotten, jouw lichaam weet hoe het moet. Je hoeft jouw klachten, of de oorzaak van jouw klachten, niet te begrijpen of te kunnen analyseren.
  • Het resultaat is een diepgaande verwerking, omdat Brainspotting ook alle onderliggende, onbewuste oorzaken oplost. Cliënt en therapeut hoeven hier alleen maar op te vertrouwen!

Hoe werkt het?

Als we ergens aan terugdenken, of wanneer we ergens over vertellen, dwalen onze ogen onbewust af naar een punt in de ruimte. Dat gaat heel snel, zonder dat we het echt doorhebben. Soms zul je het misschien wél opmerken: je houdt zo’n punt dan langer vast, waardoor je even ‘in gedachten bent verzonken’. Dan wappert een ander vaak met een hand voor je langs. “Joehoe, ben je d’r nog?” Waardoor je er als het ware weer uit schrikt.

Zo’n oogpositie, of je deze nou kort of lang vasthoudt, noem je een Brainspot. Je kunt zo’n Brainspot zien als de ‘ingang’ naar precies dat gedeelte van jouw hersenen, waar jouw gedachte of herinnering van dat moment ligt opgeslagen.

Waar je kijkt, beïnvloedt hoe je je voelt

Het woord zegt het al: Brainspotting maakt gebruik van deze Brainspots, om toegang te krijgen tot die delen van jouw hersenen, waar een blokkade, trauma of angst ligt opgeslagen. Vaak zijn er namelijk heel veel (onbewuste) oorzaken gelinkt aan een klacht die zich bij ons ontwikkelt.

Een voorbeeld:

Stel je hebt vreselijke vliegangst. Het idee om in zo’n kist te stappen…de gedachte alleen al zorgt voor benauwdheid, hartkloppingen, angstzweet…kortom, jij gaat voor geen goud dat vliegtuig in.

Vroeger had je hier nooit last van, maar je hebt een keer zo’n vreselijke turbulentie gehad dat het sindsdien is begonnen. Dat moet de oorzaak van jouw vliegangst dan wel zijn toch? En dus richten veel ‘cognitieve’ therapieën zich op het omzetten van jouw gedachten in een controleerbaarder en dragelijkere gedachte, om met die angst om te kunnen gaan.

Maar dan. Je hebt allemaal tools gekregen om jezelf rustig te houden (ademhalingsoefeningen, meditaties, rationalisaties, misschien wel een kalmeringsmiddel…), maar toch blijft die angst bestaan.

Wat nou als die turbulentie toch niet de oorzaak was, maar enkel een trigger? En dat de vliegangst een manifestatie is van jouw hersenen, om een heel andere angst of trauma op deze manier te verbergen? Dan ben je dus bezig met het bestrijden van de verkeerde oorzaak.

Hoe kom je er dan achter wat er wél aan de hand is? Wat moet er opgelost worden om jou van die vliegangst af te helpen? Het ligt niet voor niks in ons onderbewust zijn, daar kom je dus bewust niet bij.

 

Ons onderbewustzijn

Het bijzondere van Brainspotting is het uitgangspunt dat jouw hersenen en lichaam (= jouw systeem) precies weten wat er in dat onderbewuste ligt opgeslagen en wat verwerkt mag worden. Jouw systeem wordt ‘geactiveerd’ door het onderwerp vliegangst te benoemen, de juiste oogpositie wordt bepaald en jouw systeem doet de rest vanzelf. Het is het zelfhelend vermogen – en de kracht - van ons lichaam.

Hoe werkt dat systeem

Elke dag verwerkt ons systeem alle indrukken die we opdoen. Onze hersenen identificeren wat er om ons heen gebeurt en registreert elke seconde of we veilig zijn of niet. Op het moment dat zich een situatie voordoet waarbij ons systeem het idee heeft dat het in actie moet komen, ‘vechten, vluchten, bevriezen’, stoppen onze hersenen even met de normale gang van zaken en zetten alles op alles om ons veilig houden. De mogelijk onveilige situatie wordt dan even niet geregistreerd – we zijn enkel bezig te overleven. Als ons systeem zich vervolgens realiseert dat het allemaal wel weer goed zit, maken onze hersenen de golfbeweging af die met het incident te maken heeft en daarmee is de situatie verwerkt. Soms gaat dit vrijwel direct, soms zit er wat tijd tussen.

Een voorbeeld:

Stel je rijdt op de snelweg en op een haar na kun je een botsing ontwijken. Vol adrenaline rijd je naar huis. Dat ging maar net goed! Pas als je eenmaal rustig op de bank zit met een kop thee (of iets sterkers ;-)) en je denkt na over wat er is gebeurd, begin je de situatie te overzien. Wat gebeurde er nou precies? Waar reed jij? Waar kwam die andere auto vandaan? Was je afgeleid? Enz. enz. Alle puzzelstukjes vallen op zijn plek en je bent weer ontspannen, je glimlacht er even om, dankt je beschermengel en je gaat lekker slapen. Incident verwerkt, geen trauma aan overgehouden. Check.

Onze hersenen zijn met heel veel van deze ‘vecht of vlucht’ situaties in staat om ze alsnog goed te verwerken, zodat je er later geen last van krijgt. Maar soms zijn situaties zó impactvol, of bevinden we ons in een continu onveilige situatie (denk bv aan huiselijk geweld, pesten, oorlogsgebieden) dat onze hersenen deze impactvolle/traumatische situaties in een soort capsules gaat stoppen. Met het idee: daar kijken we later nog wel eens naar…prioriteit een is nu overleven. Gaan onze hersenen te veel van deze capsules opstapelen, lopen we vast en ontstaan er klachten.

Tijdens een sessie

Ondanks dat je misschien niet praat tijdens het Brainspotten (praten mag natuurlijk wel!), kan er wel van alles gebeuren. Je kan het heel warm krijgen bijvoorbeeld, of heel koud. Je kan emotioneel worden, of juist beginnen te lachen. Sommige mensen vallen zelfs in slaap! Ook kan het zijn dat er ineens herinneringen naar boven komen. Herinneringen die ogenschijnlijk uit het niets lijken op te duiken, maar die dus wel degelijk iets te maken hebben met jouw thema of klacht. Als puzzelstukjes vallen dan bepaalde situaties in elkaar: “Ohhh, wacht eens even – toen had ik dit ook al!” Of er lijkt helemaal niks te gebeuren, dat kan ook. Dan vraagt een sessie om extra vertrouwen dat jouw systeem aan het werk is en moet je misschien wat langer geduld hebben voor je een resultaat bemerkt. Wat dat betreft zijn we allemaal verschillend en dus reageren we ook allemaal verschillend.

 

2 Therapeuten gevonden

Brainspotting therapeut - Almere - Mirjam Jim
  • Mirjam Jim
  • (7)
  • Almere
  • Brainspotting therapeut
Ademtherapeut - Arnhem - Eva Simonetti
  • Eva Simonetti
  • (1)
  • Arnhem
  • Ademtherapeut

Bio

Therapieën

Meer over werkwijze