Psychedelica, begeleide therapie

 • Geschreven door Hanneke Schots
 • laatst bewerkt Nov 9, 2021
Deel dit artikel:

Psychedelic therapy, Amsterdam, freedom, healing, verbinding, connection truffeltherapie

Psychedelische begeleide therapie

Psychedelica, psychoactieve stoffen, of entheogenen zijn natuurlijke of bewerkte chemische stoffen die tijdelijk je hersenfunctie substantieel veranderen, wat je laat ‘trippen.’ 

Vooral in de afgelopen 3 jaar worden er volop studies gepubliceerd die beschrijven hoe deze substanties levens op een significant positieve manier beïnvloeden, als ze op de juiste manier en onder de juiste omstandigheden worden genomen.

Bewuste, begeleide psychedelische ervaringen maken een grote kans een blijvend positief effect op je leven te hebben. Je gaat jezelf beter begrijpen en waarderen en je hebt meer plezier in het leven.

Deze impact is waar ik als psychedelisch guide en psychodynamisch therapeut voor sta. En dat is precies wat deze geest- en hartverruimende substanties tot een krachtig middel voor verandering maken.

Wanneer is een begeleide psychedelische ervaring iets voor jou?

Je bent nieuwsgierig naar jezelf en naar meer van jezelf. Misschien heb je al wat gelezen over de mogelijke invloed van psychedelica of heeft iemand zijn of haar betekenisvolle ervaring met je gedeeld. In ieder geval heeft het je interesse gewekt en overweeg je nu zelf om het eens te proberen. Of ben je al een tijdje bezig met persoonlijke groei & ontwikkeling of volg je al een poos therapie en ook al heb je mooie stappen gezet en heb je er absoluut baat bij, toch merk je dat ‘je er niet helemaal doorheen of bij komt’.

 • Vermijd je actief de verbinding met anderen en/of voel je je eenzaam/niet verbonden?
 • Omschrijf je jezelf als depressief of somber?
 • Ben je bang om kwetsbaar te zijn en gezien te worden?
 • Verlaat je je jezelf consequent voor de  goedkeuring van anderen?
 • Ben je continue op zoek naar de ander die jou moet redden, beter moet maken, moet fixen of je heel en compleet moet maken?
 • Verstop je je achter afleidingen en verslavingen?
 • Heb je last van schaamte en/of schuld en/of verlegenheid?
 • Ervaar je gebrek aan zelfvertrouwen, eigenwaarde en/of voel je je onzeker en/of minderwaardig?
 • Vind je het moeilijk grenzen aan te geven en ben je conflict vermijdend wanneer je dat niet zou moeten zijn?
 • Heb je last van faalangst, zelfkritiek en/of perfectionisme?
 • Merk je dat je vastzit of terugvalt in belemmerende overtuigingen en beperkende gedachten?
 • Vraag je je regelmatig af: Wie ben ik? En, wat wil ik?
 • Sta je altijd ‘aan’, kun je geen rust vinden of plezier ervaren en/of sta je jezelf dat niet toe?
 • Je hebt een diep weten, een voelen, een vertrouwen dat:
 • Er delen zijn in je onderbewuste die in een ander licht gezien zouden kunnen worden.
 • Er (w)meer verbinding met jezelf, de mensen en de wereld om je heen ervaren kan worden.
 • Een dieper plezier in het leven mogelijk en haalbaar is.
 • Er meer jij te ervaren valt buiten de (herhalende) ervaringen in het dagelijks leven.
 • Een reset mogelijk is.

De krachtige werking van psilocybine

Wat de werking van psilocybine zo krachtig maakt voor verandering is dat het de mogelijkheid heeft je uit je standaard groeven te gooien.

Stel je een skipiste voor waar skiërs al 3 weken van af komen zonder dat het gesneeuwd heeft. Terwijl je naar beneden glijdt voel je de groeven die gemaakt zijn in de harde sneeuw door de skiërs voor je. Dit skiet niet fijn en je moet bijna wel in dezelfde groeven blijven want anders heb je een grote kans dat je valt. Psilocybine zorgt ervoor dat het sneeuwt. Er ontstaat een maagdelijk witte piste. De groeven zijn niet verdwenen, maar liggen onder een dik pak sneeuw. Het is nu aan jou om nieuwe paden aan te leggen op deze onaangetaste witte vlakte. Misschien dat je tijdens je innerlijke reis al gedachtes, gevoelens & emoties en een staat van zijn ervaren hebt waardoor je direct al een voetpad hebt aangelegd. Nu is het aan jou om van dit voetpad een goed begaand pad te maken of zelf een snelweg. Dit is waar jouw werk in het dagelijks leven begint; de integratie van waar jij meer van wilt in je leven. Psilocybine geeft je de mogelijkheid tot een ware verschuiving; het ervaren van een heel ander perspectief of gevoel. Het kan in beweging zetten wat vastzit, je laten accepteren wat geaccepteerd dient te worden, je laten voelen wat gevoeld dient te worden en je tot heilzame actie aanzetten waar dat nodig is.

Zijn magic truffels een silver bullet?

Het integreren van de ervaring is een belangrijk onderdeel van het proces van verandering. Het is geen ‘silver bullet’ als je het mij vraagt. Wat een begeleide psychedelische ervaring doet, is, het geeft je mogelijk inzichten, openingen en nieuwe minder bewandelde paadjes waar je nu mee aan de slag kunt; je hebt de tools in handen gekregen en een zelf ervaren gevoel beleeft om naartoe te werken in je dagelijks leven. Integratie helpt absoluut mee voor een langdurig resultaat.

Wat is integratie precies?

De psilocybine vergroot je plasticiteit in je hersenen tot 2 weken na je innerlijke reis.
Wanneer we bezig zijn met nieuwe ervaringen en leren, vervaardigen de hersenen een reeks van zenuwbanen. Deze zenuwbanen of circuits, zijn routes gemaakt van onderling verbonden neuronen. Deze routes worden aangemaakt in de hersenen door middel van dagelijks gebruik en de praktijk; net als een bergpad wordt gemaakt door het dagelijks gebruik van een herder en zijn kudde. Hoe vaker een zenuwbaan gelopen, hoe groter de zuigkracht ervan is om het wederom op die manier te doen (groef). Elke keer dat we nieuwe kennis of ervaringen verkrijgen, kunnen we nieuwe zenuwbanen en dus andere manieren van denken, voelen, ervaren en handelen in onszelf verankeren (door middel van herhaalde praktijk). De plasticiteit van onze hersenen zorgt ervoor dat wij mensen kunnen veranderen. Het is de geweldige vormbaarheid van onze hersenen en daarmee onszelf. (Bron: CogniFit Research). Integratie is de herhaalde praktijk van waar jij meer van wilt; Het is het vrij maken van tijd om je ervaring te ‘verteren’ en je ermee te verbinden, om het vervolgens uit te dragen zo dat waar je meer van wilt in je leven wordt vergroot.

Hoe ziet integratie er concreet uit?

Een voorbeeld: Een dame ervaarde gedurende haar innerlijke reis voor het eerst sinds kleine meid weer vrijelijk genot en plezier door haar lichaam stromen. Door de ervaring ervan gedurende haar reis, is haar hele systeem hier (weer) bekend mee geraakt; het voetpad is aangelegd. Om dit genot en plezier in haar wezen en in haar dagelijks leven te verankeren zodat het voetpad een snelweg mag worden, heeft zij ervoor gekozen om elke dag minstens één muzieknummer op te zetten wat haar op dat moment aanspreekt en haar lichaam vanuit genot en plezier hierop te laten bewegen.
Dat is één voorbeeld van integratie.

Psilocybine versus andere psychedelica en legaliteit. 

Psilocybine is een psychedelica. De magic truffels zijn legaal in Nederland en te koop in smartshops.
LSD, magic mushrooms en ayahuasca zijn illegaal in Nederland. Wat wordt gezegd is dat LSD meer op het kruinchakra werkt terwijl de psilocybine uit truffels voornamelijk op de andere chakra’s werkt. Vooral het eerste root chakra wat staat voor veiligheid, het sacraal chakra wat staat voor creatieve levensenergie en het hart chakra wat staat voor verbinding, (zelf)liefde en gecentreerdheid.

Psilocybine versus ayahuasca

Hoewel zeker niet iedereen het hier mee eens zal zijn, wordt over het algemeen gezegd dat psilocybine wat zachter, liever, wat ‘rozer’ is dan grootmoeder ayahuasca. Ook wordt ayahuasca gezien als vrouwelijk en psilocybine als mannelijk.

Veiligheid

Magic truffels zijn legaal in Nederland en te koop in de smartshop. Onze therapeuten werken uitsluitend met magic truffels die psilocybine bevatten en werken samen met een psychiater die ik raadpleeg bij lichamelijke kwalen & aandoeningen, medicijngebruik en gediagnostiseerde stoornissen. Dit om de veiligheid voor iedereen optimaal te kunnen garanderen.

Intake

De therapeuten die werken met psychedelische therapie werken als volgt. Je ontvangt een uitvoerig intakeformulier waarop een gedegen intakegesprek volgt. Dit is o.a. om te kijken of een begeleide psychedelische ervaringscyclus juist en kloppend is voor jou op dit moment in je leven en of je een klik ervaart met je guide. Samen met je therapeut/guide ga je gedurende het intakegesprek afpellen totdat je bij de kern bent aangekomen van waar het jou om gaat; datgene waar jij aan wilt werken; je intentie. Ook komt in dit gesprek de dosering aan bod, het praktische verloop van de dag en wat je mogelijk kunt verwachten. Je ontvangt voorbereidingstips o.a. gericht op voeding en afhankelijk van je therapeut/begeleider krijg je oefeningen die je voorbereiden op je innerlijke reis.

'Set en setting'

Set en Setting zijn een enorme bijdrage aan de veiligheid en het gevoel van veiligheid bij de cliënt. ‘Set’ gaat over je mentale toestand. Wat zijn je verwachtingen, ideeën en gevoelens vooraf aan de ervaring? De beste ervaringen lijken te ontstaan wanneer iemand zich kan overgeven aan de ervaring, op een nieuwsgierige manier kan omgaan met de ervaringen en wanneer er een duidelijke intentie wordt uitgesproken rondom de ervaring (wat is het doel?). Draag deze intentie zeer losjes bij je of laat deze zelfs los gedurende je psychedelische ervaring. Anders is de kans groot dat je mist wat de psilocybine voor jou in petto heeft omdat je gefixeerd bent op hoe jij denkt dat het zou moeten gaan.
‘Setting’ laat zich vertalen naar ‘omgeving’ en geeft aan dat de omgeving erg belangrijk is voor het effect (en succes) van het gebruik van psychedelica. In een therapeutische omgeving (of een ‘onderzoekende’) is het belangrijk om een rustige, warme sfeer te creëren die een gevoel van veiligheid geeft. (Bron: GGZ: depressie/behandeling/psilocybine)
Gedurende de sessie zorgt je guide voor een emotioneel en praktisch veilige omgeving zodat jij je volledig over kunt geven aan je innerlijke belevingswereld. Ook is je guide er om je te begeleiden in wat je tegen komt, mocht dat nodig zijn. De volgende dag en de week erop is er ook contact om processen te integreren

Covid-19

De sessies zijn 1-op-1 en de afstand van 1,5 meter wordt in acht genomen. En natuurlijk wassen we onze handen bij binnenkomst.

Contra-indicaties

Contra-indicaties voor het gebruik van psilocybine zijn:

 • Hartproblemen.
 • Mensen met een (familie)geschiedenis van schizofrenie, psychotische ervaringen en op jonge leeftijd (onder de 25 jaar) optredende psychische problematiek moeten heel voorzichtig zijn, aangezien bekend is dat het gebruik van psychedelica deze problemen verergeren.
 • Angststoornissen.
 • Gebruik van psychofarmaca waaronder bijvoorbeeld MOA- en RSSI-remmers die in antidepressiva kunnen zitten omdat zij een invloed hebben op de werking van psychedelica.

De rol van de begeleider

Zoveel guides, zoveel manieren van begeleiden. Elke guide heeft zijn eigen stijl, aanpak en opleiding/ervaring. Guides opgeleid in de jungle brengen de ervaring en kennis van inheemse stammen mee. Een lichaamsgerichte therapeut zal meer met het lichaam werken in het (voor)traject terwijl een hypnotherapeut waarschijnlijk meer met geleide visualisaties zal werken. Weer anderen werken meer met klank, kleur, geur of met kristallen of een combinatie van. Als je kiest voor een begeleider met een therapeutische of psychologische achtergrond, kun je ervan uitgaan dat zij je makkelijk tot de kern van je ‘probleem’ kunnen leiden in het voorgesprek (set), kennis hebben van het begeleiden van mensen door de wat moeilijkere, intense emoties die ervaren kunnen worden, herkennen wanneer bepaalde vormen van opgeslagen (traumatische) ervaringen of patronen zich aandienen en daar adequaat op kunnen reageren om je daardoor heen te begeleiden. Ook kunnen ze je ondersteunen in het integreren van je ervaring; in het kaderen en betekenis geven van wat je hebt meegemaakt.

De ervaring leert dat de rol van de therapeut verschilt per cliënt. Dit houdt in dat de gids/therapeut oolgend begeleid wat bij iedereen weer een andere vorm aan neemt. Zoveel cliënten, zoveel tripervaringen. Elke innerlijke reis is uniek. Met sommigen praten we meer en werken we op die manier meer met de cognitie; de (beperkende) overtuigingen. Anderen vragen een meer lichamelijke benadering via aanraking, lichte massage of trigger points. Vaak is de therapeut de ontvanger en toestemmingsgever van alle delen van een persoon die verschijnen; het innerlijke kind, de criticus, de verdrietige, de angstige, degene die zich schaamt of schuldig voelt, de genieter, de speelse, de levenslustige, de vrije, etc. Ook de space holder zodat de ander zijn of haar innerlijk werk kan doen.

Maatwerk

Het gaat om maatwerk met op de persoon en hulpvraag afgestemde oefeningen en/of opdrachten in het voorbereidingsproces. De therapeuten die deze sessies begeleiden zijn daarnaast ook regulier psycho (dynamisch) therapeut en hanteren een professionele aanpak.

Wat je van een begeleider mag verwachten.

 • Informatie over wat je mogelijk kunt verwachten.
 • Het helder krijgen van je intentie (set). En de opdracht om deze tegelijkertijd losjes bij je te dragen wanneer je je reis in gaat.
 • Informatie rondom dosering.
 • Een veilige ruimte creëren, gevoelsmatig en praktisch (setting) waarin jij je volledig kunt overgeven aan je innerlijke proces.
 • Afgestemde, emotieve muziek die ondersteunend en soms leidend kan zijn voor je innerlijke proces.
 • Aandacht voor je integratieproces.

Hoe ziet zo een sessie-dag er concreet uit?

Zoals gezegd werkt iedere begeleider op zijn of haar manier wat de lengte en invulling van de dag beïnvloed. Je kunt uitgaan van een volledige dag die 6 tot 9 uur in beslag zal nemen.

Wat mag je mogelijk verwachten; de mogelijke effecten naderhand.

De meeste cliënten laten weten meer verbinding met zichzelf en het bestaan te ervaren. Ze genieten weer/meer van het leven, komen in contact met hun zijns-kwaliteit (niet doen, maar zijn) en met hun essentie. Ze krijgen inzichten in hoe ze onbewust bijdragen of zelfs de oorzaak zijn van waar ze in zitten en hoe ze het anders kunnen doen. Ze maken contact met delen van zichzelf waar ze niet bij konden voorheen. De stem van de innerlijke criticus is veel minder aanwezig waardoor verdoven op welke manier dan ook (sigaretten, eten, werken, sporten) veel minder of niet meer nodig is. Ze worden een behoefte gewaar om gezonder en liefdevoller met zichzelf om te gaan. En ze ervaren zichzelf erna als open, verbonden, ontspannen, licht, ruimtelijk, stevig en levenslustig.

Psychedelische therapeuten – It’s just Therapy

Mocht je interesse hebben of vragen hebben over jouw specifieke situatie i.v.m. psychedelische therapie. It’s Just Therapy kan je in contact brengen met verschillende therapeuten die vanuit velerlei invalshoeken hiermee werken. Dus neem gerust contact op.

Geïnteresseerd in een begeleide psychedelische ervaring?

Auteur Hanneke Schots begeleid mensen met deze ervaring. Heb je behoefte aan een psychedelische begeleide sessie? Of wil je meer weten en/of een vrijblijvend intakegesprek boeken, neem dan hier direct contact op met Hanneke Schots. Of stuur haar een mail. Hanneke is een van onze therapeuten die dit aanbiedt. Belangrijk: het intakegesprek kan online of live, maar de sessiedag kan alleen maar in persoon (live dus) plaatsvinden.

Ontdek onze therapeuten die je kunnen begeleiden met psychedelische therapie

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht