Zelfvertrouwen, of je hebt het of je wil het!

  • Geschreven door Webmaster
  • laatst bewerkt Jan 30, 2020
Deel dit artikel:

zelfvertrouwen zoek therapeut die helpt met zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen… of je hebt het of je wil het. Tegenwoordig zijn er veel trainingen, cursussen en coaches gericht op het vergroten van zelfvertrouwen. Zo zijn er ook talloze artikelen te vinden over het vergroten van je zelfvertrouwen, met allemaal tips en tricks. Iedereen heeft er een mening over en iedereen weet er van af. Wanneer je te veel zelfvertrouwen hebt, ben je arrogant en wanneer je te weinig hebt, dan ben je onzeker. We maken het tegenwoordig moeilijker dan dat het is, want de definitie van zelfvertrouwen is heel simpel. En hoe zelfvertrouwen voelt is weer heel persoonlijk. Alleen jij zelf kan bepalen of je het hebt of niet.

Vaak denken wij aan andere mensen te zien of zij veel of weinig zelfvertrouwen hebben. Een mooie vrouw met een groot huis en dure kleding, zal wel veel zelfvertrouwen hebben. Ook denken wij dat vaak over mannen met bijvoorbeeld een luxe auto. Maar naast  materialistische spullen leggen wij ook verband tussen zelfvertrouwen en gedrag. De manier waarop iemand praat en beweegt bijvoorbeeld. Sommige mensen praten hard en maken veel grapjes. Het lijkt ze niet te interesseren wat andere van hun denken. Ook mensen die spreken voor grote groepen mensen zien wij vaak als zelfverzekerde mensen.

 

Maar wat is zelfvertrouwen nou precies?

Het is de mate waarin men vertrouwen heeft in eigen kunnen en doen. Het is hoe wij over onszelf denken, hoe wij over onszelf voelen en een overtuiging die wij over onszelf hebben. Zelfvertrouwen gebeurd dus altijd van binnen en kan zich uiten op verschillende manieren. Omdat het zo persoonlijk is, is dat voor iedereen anders. Hoe veel of weinig ik mijzelf vertrouw heeft eigenlijk niets te maken met het soort auto dat ik rij, het huis dat ik heb of de grapjes die ik maak. Soms zijn juist de mensen met de grootste mond het meest onzeker. Ze doen alsof ze zichzelf geweldig vinden, maar geloven dit eigenlijk zelf niet. Ook al zijn ze echt heel geweldig.

Zelfvertrouwen uit zich meer in bepaalde denkwijzen en is veel subtieler in acties. Zo is de aanwezigheid van zelfvertrouwen duidelijk bij bijvoorbeeld de afwezigheid van angst en stress. Angst wordt namelijk minder, wanneer je vertrouwen hebt dat je het kan handelen. En wanneer je vertrouwen hebt in je zelf, is het makkelijker om nieuwe situaties aan te gaan. Juist die dingen waarvan je in eerste instantie zou denken dat je het niet kan. Met zelfvertrouwen, vertrouw je er op dat je het zou kunnen leren en nog belangrijker: met zelfvertrouwen, vertrouw je er op dat je het op kan lossen als iets fout gaat.

Zelfvertrouwen uit zich ook naar anderen

Het mooie aan zelfvertrouwen is dat het zich ook uit in het vertrouwen naar andere. Soms zijn we heel stellig in het wel of niet vertrouwen van andere mensen. Wanneer je veel zelfvertrouwen hebt, is het makkelijker andere mensen te vertrouwen, omdat zelfvertrouwen gaat over het vertrouwen dat je hebt over jezelf dat jij het aan kan, mocht de ander iets vervelends doen. En als je vertrouwen wel hebt, heb je minder angst.

Hoe het allemaal precies voelt is voor iedereen anders. Wat wel voor iedereen geld is dat zelfvertrouwen iets is wat je zelf hebt, zelf kan vergroten. Wanneer je kijkt naar alle dingen in jouw leven die jij bereikt hebt en waar jij trots op bent, zie je kan dat je capabel bent? Zie je dan jouw kracht en zie je dan alles waar jij toe in staat bent? Wanneer je jezelf steeds laat zien dat je goed doet en te vertrouwen bent, zal je zelfvertrouwen toe nemen.

Robert Driebergen is redacteur van Vitaal gezond en gastblogger 

Ontdek onze therapeuten die je kunnen helpen met zelfvertrouwen vergroten

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht