Kan je niet slapen? Leg de medicijnen weg zegt onderzoek

  • Geschreven door Wouter van de Ridder
  • laatst bewerkt Nov 30, 2016
Deel dit artikel:

Slapeloosheid - Slaapproblemen - Moeite  met slapen

Het wordt steeds makkelijker een gewoonte: een pilletje nemen om een goede nachtrust te krijgen. Slapeloosheid, waar 1/3 van de volwassenen (regelmatig) last van heeft, komt vaker voor naarmate we ouder worden.

Bewijs tegen risico's van slaapmedicatie stapelt zich op

Het bewijs over de risico's van 'slaaphulp medicijnen' stapelt zich op en steeds meer artsen in de VS adviseren clienten geen slaapmiddelen meer te nemen, maar bieden innovatieve gedragsverandering oplossingen aan.

Na het bekijken van meer dan 15 jaar van het bewijs, heeft het American College of Physicians in mei nieuwe richtlijnen uitgegeven voor de behandeling van chronische slapeloosheid. Ze bevelen een vorm van begeleiding aan die bekend staat als cognitieve gedragstherapie als de eerste-lijnsbehandeling voor alle volwassenen.

Medicijnen mogen alleen worden overwogen indien de therapie niet succesvol is, en slechts voor een korte cursus na een grondige bespreking van de voordelen, nadelen en kosten, zeggen de nieuwe richtlijnen. "Medicijnen zorgen niet voor een natuurlijke slaap, en de bijwerkingen zijn significant", zegt Nitin Damle, een internist en voorzitter van de American College of Physicians.

"Het is waar in alle leeftijdsgroepen, maar nog meer problematisch voor oudere volwassenen." In aanvulling op hun verslavende eigenschappen, kunnen veel recept slaapmiddelen  fuzzy denken en geheugen lacunes in de korte termijn veroorzaken.

Hulp nodig? Hier vind je therapeuten en coaches die je kunnen bijstaan bij slaapproblemen

Ouderen en slapeloosheid

Hoe ouder men is, hoe langer  medicijnen in het lichaam blijven door veranderingen zoals verminderde lever- en nierfunctie, die vermoeidheid, zwakte, evenwichtsstoornissen en dimmen van andere zintuigen kan veroorzaken, waardoor het risico op vallen en auto-ongelukken groter wordt. Op langere termijn kunnen de  slaapmedicijnen bijdragen tot meer ernstige psychische-functie problemen.

Wat je wel kan doen tegen slapeloosheid?

David Maness, professor aan de Universiteit van Tennessee Health Science Center in Memphis suggereert dat een combinatie van therapieën patiënten kan helpen  gewoon nee te zeggen tegen de slaapmedicijnen. 

Aangetoond is dat cognitieve gedragstherapie, dat al in twee sessies met een getrainde therapeut of verpleegkundige, kan worden gedaan, helpt chronische slapeloosheid verlichten of het functioneren overdag verbeteren. 

Gevraagd wordt om een slaap dagboek bij te houden, bedtijden noteren, en hoe lang het duurt om in slaap te vallen. Het opschrijven van verontrustende gedachten en zorgen voor het slapengaan kan helpen het hoofd leeg te maken, waardoor het makkelijk wordt in slaap te vallen, volgens de National Sleep Foundation. 1 van de doelstellingen van cognitieve gedragdstherapie is het ontwikkelen van een aangepaste lijst met do's en don'ts voor een optimale "slaaphygiëne."

Sommige zijn voor de hand liggend, zoals slapen in een koele, donkere kamer, en het vermijden van cafeïne, alcohol en tabak voor het slapengaan. (In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, alcohol is een afschrikmiddel voor een gezonde slaap). Anderen zijn meer ingenieus: de klok verbergen.

Ontspanning training kan ook helpen, waaronder yoga, en technieken om de spieren van voeten tot gezicht te ontspannen.

Lees ook ons blog over het belang van slaap en hoe killing een tekort kan zijn voor je carriere

Hulp nodig? Hier vind je therapeuten en coaches die je kunnen bijstaan bij slaapproblemen

Heb je geen idee of het slapeloosheid is of een ander issue? Boek dan een orienterend consult en we helpen je verder

Bron: Wall Street Journal

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht