It’s Just Therapy

Lang leve je comfortzone! Over je comfortzone vergroten

  • Geschreven door Annemijn Birnie Registertherapeut BCZ®
  • laatst bewerkt Oct 27, 2017
Deel dit artikel:

Trust your self, je comfortzone, comfortzone vergroten

Een poosje geleden riep een cliënt midden in ons kennismakingsgesprek: 'Ik moet gewoon uit mijn comfort zone stappen!'. Later vertelde ze over haar lichamelijke klachten, de stress die ze ervaart en de emoties die zo hoog kunnen zitten. Aan het eind van het gesprek was ze zichtbaar opgelucht toen ik zei: 'Volgens mij moeten we vooral je comfort zone vergroten.' 

Ik weet het, nieuwe dingen leren is leuk en spannend. Ik doe al jaren bikram yoga maar ben sinds kort met een andere vorm van yoga begonnen. Te samen met een groep yogadocenten en flink gevorderde yogi's. Wat voel ik mij dan kluns, een stijve hark maar wat leer ik coole dingen. En toch. Deze weken heb ik een drukke tijd. Met werk wat veel van mij vraagt en een aantal spannend sociale activiteiten. Gelukkig heb ik geleerd om dan vooral te doen wat goed voor mij is, mijn comfortzone te voelen. Ik heb voor even de nieuwe yogalessen stop gezet en ga weer een aantal keren naar mij oude vertrouwende bikramlessen. Omdat ik weet; 'dit kan ik'. Dan komt er straks vanzelf weer ruimte om die uitdagende lessen op te pakken. 

Natuurlijk is het zo dat mensen niet in begeleiding komen omdat nieuwe dingen leren 'zo leuk is'. Ze komen omdat ze voelen: wat ik nu doe helpt me niet om verder te komen. We hebben als mensen soms iets anders nodig dan wat we tot nu toe hebben opgezocht. Dan herhalen we onbewust, juist in spannende tijden, bij verlies en/of tegenslagen, wat we als kind geleerd hebben te doen. Dat hebben we vaak geleerd op momenten die als kind niet comfortabel waren. Soms zelfs heel oncomfortabel.

De paradox van leren en persoonlijke groei is dat we juist mogen zorgen dat we ons comfortabel voelen. Dat we activiteiten hebben die ons helpen ons lijf te voelen, vertrouwen te hebben in onszelf, plezier te hebben en tot rust te komen.  Dat we mensen om ons heen verzamelen die ons op de juiste manier steunen. En dat we dan, precies zoals kleine kinderen dat kunnen, vanzelf nieuwe dingen aan kunnen gaan. Omdat het een vanzelfsprekende stap is. 

In mijn praktijk begeleid ik je graag je comfortzone te vergroten zodat je de moed, energie en het vertrouwen hebt om nieuwe stappen te zetten. 

Wil je eens sparren met de schrijfster Annemijn Birnie?

In haar praktijk kan je terecht met vragen over o.a. (hoog)gevoeligheid, zelfvertrouwen, zingeving, rouw, relaties, stress, depressie, conflicten en keuzes maken. Ze gebruikt een mix van methoden: lichaamsgerichte therapie, werken met de muzen, systemisch werk, transactionele analyse, NLP, meditatie en traumawerk. 

Weet je niet zo goed welke soort therapie of therapeut je nodig hebt en wil je daar eens over sparren? Boek dan een orienterend intake consult en wij begeleiden je naar de juiste therapeut of coach. 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht