Hoe maak ik het verschil, je doet ertoe met de keuzes die je maakt

  • Geschreven door Margot Dopheide (Shunya)
  • laatst bewerkt Jan 25, 2019
Deel dit artikel:

zoek en vind een therapeut

Jane Goodall

Rond 2005 geleden kwam ik in contact met het Jane Goodall Instituut. Ik had enkele jaren ervoor het boek Hoop voor de Toekomst gelezen van Jane Goodall. Iets daarna een prachtig interview gezien op tv en uiteindelijk toevallig (?) ontdekte ik via een blad van de ASNbank dat er een organisatie bestond rondom Jane Goodall.
Ik was om.

Al jaren wilde ik iets goed doen voor het milieu, maar bij geen enkele milieuorganisatie voelde ik een klik. Ik miste iets.
Wat dat was wist ik op dat moment niet, maar bij het lezen dat er een organisatie actief was rondom het werk van Jane Goodall werd ik heel blij. Dit werd ik nog meer op het moment dat ik begreep dat er vrijwilligers nodig waren.

En zo toog ik in 2006 op een mooie aprildag naar Stichting Aap, daar kwamen oud en nieuwe vrijwilligers bij elkaar.
Wederom was ik om. Ditmaal helemaal.

Het ging die dag helemaal niet over chimpansees. Het ging over dat wat je hier kunt doen, effect heeft op het verdwijnende oerwoud in Afrika. Het leefgebied van de chimpansees.

Een openbaring was het voor mij om met elkaar te spreken dat je een keuze hebt, voor de producten die je koopt. Je kan koffie kopen en je kan koffie kopen. Kies je voor een A-merk of het goedkoopste? Of kies je juist voor duurzaam, fairtrade of biologisch?
Nooit eerder voelde ik op dat moment zo sterk dat ik een verschil kon maken.
Dat ik er toe doe, met de keuzes die ik maak.

Die dag in april, reed ik terug naar huis. Ik zie het nog voor me, onder een strak blauwe lucht reed ik hemels gelukkig over de A1. Ik had iets gevonden: mens, dier en milieu zijn met elkaar verbonden, veel dieper dan ik ooit had kunnen vermoeden.

Een vijftal jaren ben ik vrijwilligerscoördinator geweest bij het Jane Goodal Instituut. Met hart en ziel. Iedereen bij de organisatie was op de een of andere manier geraakt door het lezen van de boeken van Jane Goodall, haar werk met chimpansees of haar verhaal dat je verandering in je eigen omgeving kan beginnen. Hoe klein ook.

Na een aantal jaren maakte ik een keuze en was ik niet meer actief betrokken bij het Jane Goodall Instituut. Deze jaren zijn belangrijk geweest voor mij, ik voelde mij bij JGI als een vis in het water of eigenlijk: als een chimpansee in het oerwoud. We inspireerden elkaar en groeide hierdoor. Natuurlijk waren er ook momenten dat het niet makkelijk ging, we zijn mensen. En ook daar leerden we van.

Voor mij was het belangrijkste wat ik had ontdekt, dat alles met alles samen hangt. Niets staat op zichzelf. Dat wat jij uitstraalt, straal je door naar anderen in je omgeving. Mijn zoektocht werd: Wat heb ik door te geven?

Je geborgen voelen bij jezelf


Ik ging een zoektocht met mijzelf aan. Daarvoor hoef je geen verre reizen te maken, te ontdekken hoe mooi je eigen kwaliteiten zijn. Mijn reis werd een reis naar binnen. Door opnieuw te zien en te ervaren vanuit kind perspectief. Hoe snel ik mij afsloot als kind of hoe blij ik kon zijn. En welke invloed dat in mijn dagelijkse leven had. Luisteren naar mijn lichaam was hierin essentieel. Het terugvinden van mijn essentie is een groots cadeau voor mezelf.

In mijn praktijk begeleid ik mensen om contact te leren maken met zichzelf. Want ergens in je leven kun je dit zijn kwijtgeraakt. Je geeft jezelf iets kostbaars om te herontdekken wie je in essentie bent en wat werkelijk van jou is. Zodat je thuis kan komen bij jezelf.

Jane Goodall vroeg eens tijdens een bijeenkomst met het kernteam van JGI-NL, wie heeft jouw geïnspireerd? Voor Jane was dat haar moeder.
Vanaf dat moment wist ik dat zij dit voor mij is. Terug denkend aan hoe ze vanuit de ene lezing naar de ander ging, bruisend van energie (toen was ze rond de 75 jaar), waren wij vol verbazing. Met het team lagen wij na drie dagen met Jane toeren door het land op apegapen, maar Jane niet hoor! Ik dacht, wat Jane kan, dat kan ik ook leren: ze kan overal haar rust behouden en tegelijk in haar kracht staan. In de loop der jaren heb ik hier contact mee leren maken, dat mijn energiebron altijd aanwezig is. Jane Goodall is en blijft een grote inspiratiebron voor mij en waardevol in mijn sessies.

Voel je welkom.

Wat ik in mijn begeleiding te bieden heb:

  • Een veilige omgeving met persoonlijke aandacht en ruimte om te mogen zijn met wie je bent.
  • Je krijgt gelegenheid om je innerlijk kind te ontdekken en je volwassen zijn te verstevigen.
  • Ik motiveer en inspireer om innerlijk te groeien en je unieke zelf tot uiting te laten komen.
  • Plezier en lichtheid horen hier ook bij.

Every individual matters. Every individual has a role to play. Every individual makes a difference.” - Jane Goodall, primatologe

 

Herken je zaken, wil je je ook geborgen voelen in jezelf en je innerlijke kracht vinden? Vind hier een therapeut die jou goed kan begeleiden!

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht