Goed Slapen: hoe doe je dat?

  • laatst bewerkt Mar 7, 2017
Deel dit artikel:

Goed slapen, doorslapen, slaapproblemen

Iedereen weet dat slapen een nuttige bezigheid is. Helaas hebben wel veel mensen moeite met lekker slapen. Dit wordt soms afgedaan als een feit. Alsof slecht slapen er bij hoort en dat je er niks aan kan doen. En dat is echt zonde want je kan er wél wat aan doen. 

Goed slapen draagt niet alleen bij aan de fysieke gezondheid maar ook zeker aan de mentale gezondheid. Door een slechte nachtrust kan je prikkelbaar worden en een kort lontje krijgen. Je balans kan daardoor zoek raken. Helaas is dit een langzamer proces wat je in eerste instantie wellicht minder in de gaten hebt. 

Langer slaapgebrek kan zich onder andere uiten in concentratieverlies, down voelen, meer zin in suiker hebben, aankomen en prikkelbaarheid. 

Tips voor goed slapen - wat kan je NU doen? 

Ja, je kan zeker nu al wat doen. Wel vraagt een slecht slaappatroon persoonlijke aanpak en verschilt de oorzaak per persoon. Het slechte slapen kan ook door een fysieke oorzaak komen zoals bijvoorbeeld apneu. Het is belangrijk én raadzaam om dat via de huisarts in het ziekenhuis eerst uit te sluiten. 

Hieronder deel ik een drietal tips die je zeker op weg kunnen helpen:

  • Ga naar buiten!

Heerlijke open deur, dat weet ik. Maar lichaamsbeweging is wel een bron van ontspanning en zorgt ervoor dat je hoofd leeg raakt en dat je op een rustige manier je lichaam inspant. Hierdoor zal je merken dat je beter in je vel komt te zitten en dat je lichaam zich weer herinnert HOE ontspanning voelt. 

Start met bijvoorbeeld 3 keer in de week een half uur een blokje om. Dit is te overzien en makkelijk toe te passen.

  • Doe elke dag een ademhalingsoefening

Trek je in de middag even terug op een rustige plek waar je gedurende 2 minuten een ademhalings oefening doet. Heel simpel: je gaat op een comfortabele plek zitten en legt je handen op je buik. Voel je handen op je buik en volg - zonder oordeel - je ademhaling. Merk je het verschil? 

  • Stuur jezelf naar bed 

Kinderen sturen we ook op tijd naar bed. Waarom doen we dat niet met onszelf? Dus wees gewoon streng naar jezelf en laat alle avondtaken even voor wat ze zijn en kruip eens een half uur eerder onder de wol. Dit is toch een mooi manier om jezelf te verwennen? 

Nog een laatste tip: creeer een avondritueel

Creeër een avondritueel waardoor slapen makkelijker gaat. Misschien helpt het wel om je hoofd leeg te schrijven of is een serie van yoga houdingen wel heerlijk om jezelf voor te bereiden op de nacht? Of is het heerlijk om alles voor de volgende dag klaar te leggen zodat je geen ochtedstress hebt.

Het is juist heel fijn om daar mee te experimenteren zodat je nachtrust weer leuk wordt en dat je uitkijkt naar je bed.

 

Meer weten? Neem contact op met Eveline Bosselaar van Tijd voor Fysiotherapie is slaapexpert en helpt mensen weer goed slapen. In de eerste instantie met praktische tips en trucs, daarna met oefeningen om beter te kunnen ontspannen en liggen. Goed slapen is gelukkig te leren. 

Geen idee wat voor soort coaching of therapie je nodig hebt? boek een intake consult en wij gidsen je. 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht