Energie vretende mensen

  • Geschreven door Wouter van de Ridder
  • laatst bewerkt Nov 23, 2016
Deel dit artikel:

energievretende mensen

Heb jij ook wel eens zo’n dag dat iemand over jouw grens gaat & je energie vreet, maar dat je er niets van zegt en JIJ het vervolgens mee naar huis neemt? Lees dan verder, want dat is een typische energy drainer die je kan stoppen...

Energy drainers: 80% komt van externe factoren

Stel iemand is altijd negatief, komt afspraken niet na, beslist iets voor je, levert te laat of een collega/vriend plaatst een rotopmerking die je niet 1,2,3 naast je neer kan leggen. Het kost je bakken energie. En het komt van externe factoren die je niet direct kan beinvloeden.

Maar in plaats van:

  • Hem/haar er ‘geweldloos’ te vertellen wat het met je doet (goede keuze)
  • Door de telefoon trekken (beter niet)
  • Het weglachen of ‘geeft niet’ zeggen...

Doe je niets. Je ‘bevriest’en gaat uiteindelijk naar huis, terwijl de evt. boosheid en negatieve gedachten nog in je systeem en lijf zitten.

Ja maar het is mijn manager...

Waarom je niets doet heeft verschillende redenen. Omdat het je manager is, je klant, je collega, je familie óf die vriend die je al zo lang kent of omdat je het simpelweg niet durft, wat vaak weer achterliggende redenen heeft. Het lastige is dat het niet automatisch weggaat, je bent het nog niet ‘kwijt’.
Als je niets doet aan energy drainers, kan je last krijgen van: gebrek aan initiatief of creativiteit, anderen de schuld geven, prestatie problemen, verdedigen of pessimisme.

Hoe wél om te gaan met energy drainers

Alternatieve reacties waar je wél controle over hebt:

  • Stel grenzen en maak ze (zo geweldloos mogelijk) duidelijk, dus zonder verwijten. Spreek ze dus erop aan wat het met je doet
  • Betere afspraken maken
  • Zorg dat jij in de lead blijft qua gesprek
  • Goed je lichaam blijven voelen en gegrond zijn. Bijv. door een paar keer goed door te ademen voor een gesprek of even kort mediteren
  • Vragen stellen: wat heb jij nodig/wat is jouw behoefte?

Inzichten krijgen met de Motivation Factor

Ella Taal is een down to earth coach die Westerse tools moeiteloos combineert met Oosterse technieken. Zij weet alles van energy drainers, behoeften en leven naar je talent. Ze kan dit moeiteloos toepassen op individuen en teams in het bedrijfsleven. En vooral WAT je eraan kan doen.

Één van de tools die ze als gecertificeerd coach inzet is de Motivation Factor.
De Motivation Factor is een zeer effectieve assessment tool om zelfbewuster te worden. Het geeft inzichten in je energy drainers, behoeften, talenten en doel. Erg interessant om als team te doen ook.

In de eerste sessies verkrijg je inzichten qua bewustzijn: je ‘energy drainers’ en je behoeften. In de sessies erna focus je op inzichten qua groei: je talenten en je ‘purpose’. 
De methode zorgt ervoor dat je o.b.v. dat bewustzijn verantwoordelijk kan nemen voor je eigen behoeften en (groei van) je eigen leven. Met de uitslag en het werkboek kan je snel aan de slag. Pragmatisch, maar toch diepgaand.  

Geinteresseerd in een sessie voor jezelf of voor je team? Ella is gecertificeerd Motivation factor coach. Neem hier contact op met Ella
 

Wil je je eigen emoties en die van anderen beter leren begrijpen: check dan deze emotional balance training

óf bekijk onze andere coaches.

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht