It’s Just Therapy

De kracht van woede, druk boosheid niet weg, geef ruimte

  • Geschreven door Michael Moorthaemer
  • laatst bewerkt Jul 10, 2019
Deel dit artikel:

Omgaan met woede - leer je boosheid om te zetten in kracht

Woede, de kracht van woede

 
Het duurt lang, te lang… de transactie die gestagneerd lijkt te zijn. De verwarring in mij over het waarom slaat om in ergernis, daarna irritatie en dan wordt de woede voelbaar! Het doet mij herinneren aan, inclusief alle schijnbaar repeterende doemscenario’s, hoe ik mezelf (ver)hinder en blokkeer. Mijn woede, inmiddels zijn kookpunt bereikt, kan ervoor zorgen dat ik alles en iedereen die ogenschijnlijk in de weg lijkt te staan rucksichlos opblaas met mijn explosie*. De woede zal zeker het voor mij schijnbare obstakel uit de weg ruimen, onschuldige omstanders zoek dekking, vrouw en kinderen eerst!
 
Ik neem een pauze en spoel de band even terug… vervolgens laat ik de woede volledig door mijn lichaam gieren. Ik voel hoe ik mezelf in het geloof hou dat ik moet afwachten totdat iemand anders zijn toestemming en goedkeuring gaat geven aan ‘de transactie’ zodat pas daarna de voortgang plaats kan vinden. Ondertussen schreeuwt mijn woede: ‘Die iemand anders moet uit de weg geruimd worden!’* (Jaja, woede kan soms een beetje irreëel zijn) Ik denk: ‘Aha! ‘de transactie’ gaat schijnbaar over mijn overleven! Zo voelt het blijkbaar voor een bedreigd deel in mij: ‘Het thema geld is aangeraakt’ Ik voel me afhankelijk daardoor hulpeloos en machteloos, vervolgens geërgerd, geïrriteerd en boos… uiteindelijk dus woedend en ziedend loert om de hoek. Hoe pak ik mijn autonomie terug want blijkbaar heb ik die ook weggegeven? De woede mobiliseert zich nog heftiger in mijn lijf en ik kan het volledig toelaten, ik pak de telefoon en voel hoe mijn zintuigen zich verscherpen: de kaken verstrakken, het gehoor spitst toe, mijn blik en gedachten richten zich op 1 doel. Het gevecht lijkt te beginnen: ‘Ladies & Gentlemen! In the left corner...’
 
Er volgt een uiterst vriendelijk gesprek, ik ben zo scherp als een scheermes, ik merk ook aan de ‘tegenpartij’ dat verwarring over de stagnatie van de transactie overheerst en er daardoor maar niet meer wordt doorgepakt, de zaak lijkt geimplodeerd. Mijn woede, inmiddels gekaniliseerde adrenaline, stroomt als een dolle door mijn aderen: van ziedend naar stromend, van stagnatie naar creatie, van explosie naar flow.  Tijdens het gesprek pak ik mijn zelfbeschikking terug, ik stel het e.e.a. scherp, resoluut en gefocust voor zodat het mogelijk wordt om van beide kanten direct actie te ondernemen. We bereiken een akkoord, iedereen lijkt opgelucht te zijn, de blokkade is met vereende krachten uit de weg geruimd. Er vallen gelukkig geen slachtoffers...
 
*"Elke gelijkenis met echte personen of plaatsen, levend of dood, echt of fictief, is slechts bijkomstig en/of het resultaat van een koortsachtige verbeelding"

 

Ruimte (voor het) activeren van je woedekracht

Wil je ingang vinden tot je woede als een hulpbron i.p.v. het weg te drukken of te ontkennen? Wil je het mogelijk maken om volledig met de woede van jezelf en/of de ander ‘ontspannen’ om te kunnen gaan? Dan is dit je kans om woede als jouw levenskracht te gaan leren omarmen.

Woede is 'enkel' een intens gebundelde explosieve energie, die als ze gezien en bevrijd kan worden, als neutrale (levens)kracht gebruikt kan gaan worden. Helaas zijn we niet zo heel goed in staat om deze energie te kanaliseren in iets nuttigs, in iets wat echt voor je werkt. Door woede of boosheid te onderdrukken creëer je voor jezelf en de ander mogelijk ‘explosie’ gevaar, met alle gevolgen van dien. Verken stoutmoedig ongekende lagen in jezelf en ervaar steun door mensen, die hier niet afhaken.

Bieden een veilige co-creatieve ruimte waarbinnen je jezelf volledig kunt onderzoeken en uitdrukken m.b.t. destructieve agressie en woede gevoelens en leert transformeren in constructieve daadkracht.

Lees meer informatie over Michael Moorthamer de auteur van dit profiel die je kan bijstaan met woede

 

Ontdek onze therapeuten die kunnen helpen met hoe je je boosheid kan omzetten in kracht. 

 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht