Relatie therapie en overleefstrategie

  • Geschreven door Lin Weeteling
  • laatst bewerkt Dec 6, 2021
Deel dit artikel:

In een goeie relatie heb je plezier samen.

 

Nadat we, in ons gezin, voor allerlei uitdagingen kwamen te staan zijn wij ongemerkt ieder ons eigen weg gegaan en zijn we de verbinding met elkaar kwijtgeraakt.

Mijn overlevingsstrategie binnen onze relatie was weglopen: ik was regelmatig s'avonds en in het weekeind op pad. Mijn partner trok zich terug achter zijn laptop en de verbinding tussen ons was ver te zoeken. 

Zo we zijn allerlei stadia doorgegaan, dit heeft zeker 4 jaar geduurd. Ja inderdaad, zonde!!!!! Toen we besloten er iets aan te gaan doen ging het al gelijk beter.  We hebben samen  ontdekt dat je altijd moet blijven werken aan je relatie en dat je de relatie niet in je eentje kunt verknallen maar wel kan herstellen. Hoe? door met jezelf aan de slag te gaan en niet meer te focussen op je partner. Je eigen tekorten aanpakken, van jezelf leren houden en je verwachting naar de ander uitstellen. Oh...,  en de communicatie is heel belangrijk. Niet praten, maar luisteren! Wij hebben mooie stappen gezet samen en zijn na 34 jaar nog steeds bij elkaar. 

Ik heb nu regelmatig stellen in mijn praktijk met relatie problemen en middels een kortdurend traject help ik hen met het oplossen van hun problemen. Ben ik relatie therapeut? NEE, maar dat hoeft volgens mij ook niet. Je relatie met je partner herstellen komt neer op het herstellen van de relatie met jezelf. Wat is jouw zelfbeeld?  Wat heb jij nodig van je partner? Wat kom je tekort? 

Eigenlijk gaat het altijd om een tekort aan een basisbehoefte. Neem nou erkenning: stel je hebt veel erkenning nodig van de ander, dan zal je geliefde je dat in het begin volop geven. Logisch, jullie zijn verliefd dus dan heb je niet door dat je een bodemloze put aan het vullen bent. Maar na een aantal jaren , als de ergste verliefdheid weg is dan zul je het tekort van de ander( onbewust ) niet meer willen opvullen. Dit tot grote frustratie van de andere die er steeds meer om gaat zeuren, en zo begint er langzaamaan een verwijdering te ontstaan. 

Mijn tip: Focus minder op je partner en meer op jezelf. Geef jezelf wat jij het hardst nodig hebt. Luister naar je partner. Bevestig hem in plaats van tegen te spreken en vul niks in. Spreek vanuit de IK boodschap. bv: "Ik zou graag met je willen praten.” Ipv “ Luister nou eens naar me” “Ik heb zin om weer een een avondje uit te gaan met jou” ipv” Jij hebt nooit zin en energie om iets leuks te doen samen …etc En vergeet niet dat alles wat we van de ander vinden projectie is! Dus werk aan de winkel.

De stellen die ik tot nu toe heb mogen begeleiden zijn nu heel gelukkig met zichzelf en elkaar in de relatie. 

Meer over auteur Lin Weeteling 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht