It’s Just Therapy
Somatic Experiencing therapeut - Krommenie - Sander Schouten
  • Sander Schouten

  • (1)
  • Krommenie
  • Somatic Experiencing therapeut
  • € 80,00 per 1 uur

Stuur Sander Schouten een bericht

Delen:

Over / Bio

Sander Schouten (1969) is Life Coach, Trainer & Somatic Experience Practitioner.
Tijdens mijn werkzaamheden bij Defensie, Justitie en de Jeugdbescherming kreeg ik veel te maken met lang aanhoudende stress, verschillende vormen van trauma en de gevolgen van Post Traumatische Stress (PTSS).
Ik ben ervaringsdeskundige geworden op dit gebied en heb me verder geschoold om oplossingen te vinden voor de problemen die mensen hiervan ondervinden. Hieruit is mijn visie ontstaan dat: Schokkende gebeurtenissen en trauma’s zijn een onontkoombaar feit in het leven. Maar trauma’s hoeven geen levenslange veroordeling te zijn. Trauma’s kunnen niet alleen worden genezen, ze kunnen met de juiste begeleiding en ondersteuning zelfs bevrijdend en levens veranderend werken. Een trauma kan de drijvende kracht zijn achter een psychologisch, sociaal en spiritueel ontwaken.

Ik richt mij vooral op deze ontwikkelings en transformatie processen, waarin de nadruk ligt op zingevingvraagstukken, mentale weerbaarheid, persoonlijke groei, spiritualiteit, trauma-healing, omgaan met post traumatische stress en burnout problematiek.
Ik heb mij gespecialiseerd in de begeleiding van mensen uit de beroepspraktijk die hiermee te maken krijgen en met name zij die al vele jaren klachten ondervinden (PTSS type II) en daar in de reguliere hulpverlening geen oplossing voor vinden.

Op mijn site www.prosomatics.nl staat mijn uitgebreide biografie en vindt je meer informatie over life coaching en traumaverwerking volgens de Pro somatics aanpak.

Website

www.prosomatics.nl

Therapieën

Somatic Experiencing, Cognitieve therapie, Lichaamsgerichte psychotherapie, , Somatic Experiencing, , Voice dialogue.

Onderwerpen

Agressie, Angsstoornissen, Angst- paniekaanvallen, Belemmerende overtuigingen, Bewustzijns ontwikkeling, Bijna dood ervaringen, Boosheid, Contact met mezelf, Dissociatieve stoornis, Gedragspatronen, Gevoelloosheid, Grenzen aangeven, Hechtingsproblematiek, Hoog ademen, HSP - hooggevoeligheid, Hyperventilatie, Impulsbeheersing, In hoofd zitten, Karakterstructuur, Levensvragen, Lichamelijke stress, Mishandeling, Negatieve gedachten, Onverwerkte emoties, Overspannen, Persoonlijke ontwikkeling, Persoonlijkheidstoornis, Posttraumatische stress, Psychosomatische klachten, PTSS, Rouwverwerking, Sexualiteit, Sexueel misbruik, Slachtofferhulp, Traumaverwerking, Verdriet, Verslaving, Vluchtgedrag, Zelfsabotage, Zingevingsvragen.

Werkwijze

Fysiek (beweging), Fysiek (aanraking), Mystiek/Pyschologisch.

Meer over werkwijze

Life coaching is er met name op gericht je te ondersteunen bij jouw persoonlijke (ontwikkeling) vraagstukken.
Veel van mijn cliënten kiezen ervoor om een lange sessie te doen waarin gelijk tot de kern kan worden gegaan.
Zo kunnen je snel weer helderheid verkrijgen in hetgeen waarin je bent vastgelopen en doorgaan met het leven.

Somatic Experience helpt je bij het verwerken van de trauma's die jij in je leven hebt opgelopen.
Vaak zijn een paar gesprekken genoeg om je weer op de been te helpen, maar soms is er meer nodig.
Met name bij ernstige traumatisering, persoonlijkheidsproblemen of langdurige (PTSS) problematiek is het raadzaam een traject af te spreken om gecommitteerd aan je hulpvraag te werken. Het komt voor dat daar dieper liggende problemen aan ten grondslag liggen en naar boven komen. Normaal gesproken een reden om door te verwijzen naar een tweede lijn behandelaar, waardoor je weer opnieuw moet beginnen. Echter door mijn achtergrond als traumatherapeut biedt ik je de mogelijkheid om dit binnen één traject te doen zonder doorverwijzing en waar nodig werk ik samen met andere specialismen.
Is er sprake van een arbeidsrelatie en re-integratie vraagstuk dan kan ik je binnen de wet poortwachter helpen met jou re-integratie.

Mijn therapie wordt niet vergoed in het basis pakket van zorgverzekeraars, sommige aanvullende verzekeringen wel. Gezien het feit dat ik vaak werk met werkgerelateerde problemen en werkgevers een zorgplicht hebben, komt het steeds vaker voor dat de rekening door de werkgever betaald wordt. Ook zijn er Slachtofferhulp fondsen waar een aanvraag kan worden gedaan. Vraag naar de voorwaarden, meer info en of hulp bij het maken van afspraken daaromtrent.

Beroepsverenigingen

Somatic Experience Nederland
Therapy Mastermind Circle

Opleiding/cursussen

Somatic Experience practitioner
Life coaching (ATMA)
Post HBO (forensische) Psychologie
Psychiatrie
Jeugdbescherming
HBO sociale Pedagogie
Verder: vele trainingen op het gebied van systemisch werk, lichaamswerk, bio energetica, mindfullness, SATORI self-inquiry.

Testimonials

Sander en Caroline leveren echt wat ze beloven! (trainingsweek Thuiskomen in jeZelf)

Ik zat al een tijdje ‘vast’. Ik had het gevoel dat ik iets moest doorbreken, een laag dieper moest in mijn bewustwording. Maar er zat ook de nodige weerstand. Ik heb in mijn leven verschillende soorten therapieën gehad, tevens voor/door mijn opleiding Psychosociaal Werkende, en had geen idee en/of vertrouwen welke mij dat zou brengen waar ik naar op zoek was. Toen ik hoorde van ‘Thuiskomen in je-Zelf’ had ik meteen het gevoel dat dit het wel eens zou kunnen zijn.

De week was zeer intensief en de nodige weerstand kwam om de hoek kijken. Maar uiteindelijk heeft de week mij gebracht wat ik wilde, wat ik verwachtte en nog veel meer. Wat een geweldige ervaring is dit! Alles klopte. Niet alleen de omgeving en de bijzondere oefeningen, maar ook de perfecte opstelling en afstemming van Caroline en Sander, hebben mij gebracht waar ik wilde komen. Bij mezelf. Ik ben die laag dieper gekomen. Mede daardoor heb meer (zelf)vertrouwen, ben opener, stabieler en ervaar meer rust. Natuurlijk raak ik nog weleens uit balans. Maar dan herken ik wat er gebeurt en door de oefeningen, geleerd in de trainingsweek, kan ik weer vrij snel terugkomen bij mezelf. Ik raak mezelf niet meer helemaal ‘kwijt’ en heb geleerd hoe ik kan ont-spannen en los-laten. Echt geweldig! Ik voel me een ander mens, maar in feite ben ik juist meer mezelf. Ik ben echt thuisgekomen in me-Zelf.

Nogmaals bedankt, lieve Caroline en Sander. Voor de onvoorwaardelijke liefde en steun, voor de ruimte, warmte en veiligheid en voor de nodige ‘zetjes’, precies op het juiste moment. Zonder jullie geweldige, professionele en intuïtieve ondersteuning, was ik niet zover gekomen. En daar ben ik jullie oneindig dankbaar voor. Tot ziens!

Arnie van Vegchel

___________________________________________________________________________________________________________________________

Thuiskomen in je Zelf heeft me heel veel gebracht!

Een week weg van alles onder begeleiding van Sander en Caroline is het beste cadeau wat je jezelf kunt geven als je weer dicht bij jezelf wilt komen. Geef je over aan hun warmte in de veilige en relaxte omgeving van Casa Casebo en laat het gebeuren (let it be). Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat ik op m’n gevoel mag, kan en vooral durf te vertrouwen. Wat je voelt dat is er en waar dat door komt staat daar los van. Jouw gevoel wil je wat vertellen, dus erkennen dat het er zit geeft rust. Als je ook nog kunt achterhalen wat dat gevoel veroorzaakt is helemaal super fijn.
Rust is sowieso belangrijker geworden in mijn leven. Nu ik dit schrijf, 4 maanden na terugkomst, bouw ik nog steeds heel bewust rustmomenten in om alleen te zijn met mijn gevoel en mijn eigen gedachten. Wat doet iets met me en waarom eigenlijk? Dit brengt en houdt me zo dicht mogelijk bij mezelf. Dus die ene week Ibiza heeft nog steeds invloed op hoe ik nu mijn leven leid en ik verwacht dat dat nog heel lang zo blijft. Als je wilt ontdekken wie je bent, wat je belangrijk vindt en waar mogelijk blokkades zitten, dan is dit de week om er concreet mee aan de slag te gaan.

Marlinde Oosterhoff

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Achteraf begreep ik pas wat thuiskomen bij je Zelf betekend, wow!
Het was een bijzondere ervaring deze trainingsweek.
Diepe rust, ontspanning, alles bewust meemaken , het was geweldig, Hier wil ik meer van. Dankzij het goede cursus materiaal kan ik thuis de oefeningen ook doen.

De accommodatie en verzorging hadden mijn verwachting ver overtroffen. En natuurlijk het professionele en warme contact van de trainers. Caroline en Sander, enorm bedankt en tot snel. Ook voor mensen die al ervaring hebben met mindfulness is dit een enorme krachtige transformatie week!
Ralph Reiniers
_______________________________________________________________________________________________________________________________

In een fantastische ambiance met twee goed op elkaar afgestemde trainers een mooie week gehad.
Caroline en Sander bieden voldoende tools aan om mee naar huis te nemen en weer verder mee te werken.
De oefening die op mij veel indruk heeft gemaakt was de Quantum light breath.
Een krachtige oefening die mij diepere lagen heeft laten zien waar gezonde ontlading en integratie in heeft plaatsgevonden.
Het assisteren EN meedoen in de groep heeft me zeker geïnspireerd en doen groeien in mijn eigen verdere ontwikkeling.
Ik wens jullie heel veel succes in de verdere ontwikkeling van jullie cursusaanbod !

Koen Verzellenberg
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Ervaring van deelnemers Trainingsweek April 2014;

Ik hoop van harte dat dit concept/deze training zich verder ontwikkeld en dat jullie hier succes mee zullen hebben in welke vorm dan ook! Het heeft mij in ieder geval erg goed gedaan, ik ben echt wat losser en kan me beter ontspannen…. en heb voor de toekomst tools om dit vaker te kunnen voelen.

Rob Verhagen

_______________________________________________________________________________________________________________________________

★★★★★ Na een intensieve week van leren, luisteren en naar jezelf kijken ben ik een heel stuk wijzer geworden. Het besef dat de balans tussen geest en lichaam zo belangrijk is. Ik heb in 1 week zoveel geleerd en zoveel energie gekregen dat is echt super. Mede door het intensieve en afwisselende programma zijn er veel uitdagingen aangeboden. Ik voel me rustig, sterk en heb weer energie en kijk met een voldaan gevoel terug naar deze week. Het is hard werken in je hoofd en met je lijf maar de beloning is heerlijk. Sander, Caroline en Yvonne super bedankt jullie hebben me genoeg bagage meegegeven om verder te gaan.
Peter de Haan
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Treffend verslag van de trainingsweek Thuiskomen in je Zelf op Ibiza waar ik aan heb deelgenomen. Echt wat geleerd, echt wat veranderd en echte mensen, mezelf incluis, achter hun maskers vandaan zien komen. Super begeleid door Sander Schouten Caroline Schaay en Yvonne Welten. In 04 t/m 10 oktober 2014 gaan ze weer…

Nicolet Schouten

_______________________________________________________________________________________________________________________________

VAN HUIS OM TE LEREN THUISKOMEN

Een groep van twaalf PTSS’ers, zeven veteranen, twee politiemensen en drie burgers, negen mannen en drie vrouwen, met een leeftijdsvariatie van 30 tot 62 jaar, ging gefaciliteerd door de BNMO/STIMOG, een week naar een besloten oord op Ibiza met drie therapeuten en twee verzorgers om door middel van lichaamsgerichte therapie en meditatie een betere grip op zichzelf te krijgen. Vol ambivalente gevoelens van hoop en verwachting tegenover de scepsis en het wantrouwen ten opzichte van een “geitenwollensokken” benadering. Wat lacherig en spottend over het spartaanse regime: geen horloges, telefoons, tablets en laptops, geen alcohol en geen vlees.
Na het uitspreken van commitment aan de structuur begint een week waarin lichaamsbeweging, therapie en meditatie worden afgewisseld met sharing: het met elkaar delen van ervaringen, gevoelens en gedachten. Woede, verdriet, angst, schuld en schaamte komen alle aan bod. Treffend is de parallelliteit: Afghanistan en Cambodja, Libanon en Bosnië, politiewerk en burgertrauma’s blijken enorm veel overeenkomsten te hebben. Emoties laaien hoog op, de therapeuten moeten veelvuldig begeleiding bieden, het ene verhaal is nog schokkender dan het andere…. stilaan ontstaat een sfeer van verbondenheid, van gehoord en begrepen te worden, van herkenning en erkenning. Opvallend is het grote onderlinge vertrouwen in deze groep, in deze bijzondere ontmoeting van vrouwen en mannen, die getekend door hun traumatische ervaringen, elkaar niet of inmiddels nauwelijks kennend, toch de diepste pijn aan elkaar ten toon spreiden, die ze in de kelder van hun ziel dachten te kunnen verbergen, maar die op de deining van de zee der tijd onweerhoudbaar telkens opnieuw kwam boven drijven. Aan het eind van de week is individueel en tesamen de competentie gegroeid om te kunnen omgaan met het verleden, herboren naar huis te gaan en aldus thuis te komen in zichzelf. Lees in de komende Kareoler het verhaal van deze bijzondere week, opgetekend door één van de deelnemers.

Frans Doppegieter

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Ervaringen van deelnemers van de trainingsweek in Oktober 2013

Deze Retraite / trainingsweek kan ik van harte aanbevelen, ik heb deze retraite gevolgd in oktober 2013. Het was een prachtige en intense week met veel dynamiek en het heeft mij zowel persoonlijk maar ook mijn omgeving heel veel opgeleverd.

Bij de ervaren coaches Caroline Schaay , Sander Schouten en Yvonne Welten voelde ik me fijn en veilig.

Casa Gazebo Ibiza is een een van de meest luxueuze villa’s op Ibiza en van alle gemakken voorzien. Een prachtig zwembad met heerlijke ruime Balinese hemelbedden, weelderige tuinen, uitzicht op zee, goddelijk eten gekookt door privé kok(s) en het terrein beschikt over een mooi overkapte yoga ruimte, zodat je ook tijdens de meditaties en yoga van buiten kunt genieten.

Discotheek onder de villa voor een gezellig afsluitfeest.

Als je moe bent van ons hectische bestaan, iets hebt op te lossen, jezelf rust, liefde, aandacht, ontspanning en luxe verwennerij gunt……neem dan deel aan deze prachtige week en kom weer in balans!

Echt een aanrader!

Jose Van Daal
_____________________________________________________________________________________
* ” Zit je niet lekker in je vel?
* Heb je een burn-out?
“Verwen jezelf dan eens met een retraiteweek in Ibiza in de prachtige villa Casa Casebo o.l.v. Sander en Caroline die je handvatten aanreiken om aan je klachten te werken en weer helemaal tot jezelf te komen.
Ik heb in Okt 2013 een hele mooie week gehad en ik kwam als herboren terug.”
Sandra Kemp

Kaart

Reviews

Wouter van de Ridder

05-02-2016 17:51
Sander is een echte Somatic Experiencing specialist. Waar veel mensen liever alleen praten in therapie, kom je daar bij deze therapie niet mee weg. Bij deze wetenschappelijk onderbouwde therapie staat het lichaam (en het zenuwstelsel centraal) met alle sensaties die erbij horen. SE werkt o.a. met de zogenaamde 'felt sense': het gewaar worden van lichamelijke sensaties, om het lichaam te helpen spanning te ontladen.
Voorbeelden zijn lichamelijke sensaties als: warmte, tintelingen, kippenvel, sneller of langzamer worden van de ademhaling.

Ik bracht mijn grenzen in. Of sterker nog: het ontbreken ervan. Ik laat mensen namelijk best vaak over mijn grenzen gaan. Voordat ik er weer veilig over kon praten (wat ik meestal doe), moest ik van Sander gaan staan en gingen we direct een oefening doen om het te ervaren.

Ik moest eerst gaan staan en goed mijn benen voelen, mijn tenen etc. Sander ging tegenover mij staan en liep, na mijn akkoord, op mij af. Direct voelde ik de tintelingen & trillingen door mijn hele lijf gaan. Hét signaal van mijn lijf dat ik me onveilig voel. Toen hij weer naar achter liep, werd het rustiger.
Vervolgens liep hij plotseling op me af en ik bleef als een stok staan en hield mijn adem in. Een typische bevries reactie.

Zonder dat ik Sander kende, voelde ik me direct veilig. Hij wist me met enkele simpele oefeningen bewust te maken van deze onbewuste reactie. Die ik veel vaker voel dan ik dacht:
- Als iemand boos op me wordt
- Als ik iets op straat zie, maar er niets van durf te zeggen
- Als ik in een ruimte kom met veel vreemde mensen, ben ik altijd op mijn hoede. Langzaam aan moet ik dan even wennen aan de omgeving.
- Soms zelfs als ik een massage krijg...Dan kan ik mijn adem onbewust inhouden, omdat ik aan het 'scannen' ben, wat diegene aan het doen is of gaat doen.

Mijn lichaamshouding heeft zich ook aangepast aan alle onveiligheid die ik (blijkbaar) ervaar. Ik maak mezelf kleiner dan nodig. Hou mijn schouders omhoog getrokken en sta vaak met mijn knieën op slot.
Allemaal kleine verschijnselen van spanning. Door mijn schouders met een ademoefening weer 'recht te zetten' gaf Sander me ineens veel meer ademruimte.

Met de juiste begeleiding en door kleine stapjes te zetten - in en uit de spanning - kan ik zelf het belichaamde gevoel herstellen. Er zijn interne hulpbronnen genoeg die ik altijd kan gebruiken: mijn gevoel voor humor, contact met de grond (dat moet lukken), creativiteit etc.
Maar soms is alleen denken aan een fijne plek of een mooie herinnering voldoende om de spanning in je lijf te doorbreken/ontladen.

Sander is een échte somatic experiencing specialist. Die spreekt uit eigen ervaring en dat geeft vertrouwen. Met zijn grote lijf, maar zachte voorkomen, heb je het gevoel dat hij alles aan kan en dat geeft een veilig gevoel. Met enkele simpele oefeningen kon hij me al mijn onveiligheid laten ervaren in mijn lijf. Zodat ik het daarna kan herkennen. Erg mooie inzichten. Dank daarvoor!

Schrijf een review