Wie ben ik?

Volwassen KOPP - Kinderen van Ouder(s) met Psychische Problemen en KOV - Kinderen van Ouders met een Verslaving. Dat is mijn doelgroep.

Ik ben zelf ervaringsdeskundige KOPP. Mijn moeder had schizofrenie en mijn vader was chronisch overprikkeld, met panisch tiranniek gedrag tot gevolg. Met veel vallen en opstaan heb ik mijn specifieke gevoeligheden als gevolg van mijn achtergrond leren kennen en geleerd hoe ermee om te gaan. Ik heb dat grotendeels alleen gedaan. Toen ik als jongvolwassene eenmaal twee jaar intensieve psychotherapie gedaan had, snapte ik het wel. Ik wist best hoe het allemaal kwam, wat ik verkeerd deed en hoe ik het anders moest doen. Alleen dat lukte dus niet. En de meeste therapeuten en hulpverleners konden mij niet verder helpen omdat ze alleen een beroep deden op mijn cognitieve vaardigheden.

Ik heb mijn eigen pad gelopen en mezelf ontwikkeld op mijn manier. Met vallen en opstaan. Met depressies en angsten tussendoor. Eén van mijn sterke kanten is dat ik enorm reflectief ben en relatief oordeelloos. Daardoor kreeg ik veel informatie over hoe afweersystemen / overlevingsstrategieën werken en ook over hoe ik afweer / overlevingsgedrag langzamerhand achterwege kon gaan laten. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in zowel de westerse psychologie als in de meer holistische benadering van de oosterse denkwijzen als in spiritualiteit. In al deze gebieden heb ik mij jarenlang verdiept en ik heb ze samengevoegd tot een levensfilosofie / denkwijze die heel bruikbaar is gebleken voor KOPP.

Een andere sterke kant van mij is aansluiten bij mensen. Werkelijk contact maken. Als coach zet ik mijn empathie - waarmee ik waarschijnlijk geboren ben, maar die ik ook noodgedwongen stevig heb doorontwikkeld - in om de klant (ik spreek niet van cliënten) te ontmoeten op het niveau waarop voor hem of haar die ontmoeting - en van daaruit ontwikkeling - mogelijk is. Daar gaan we samen kijken naar de verlangens van de klant.

Anders dan de reguliere GGZ ga ik uit van het concept 'psychische gezondheid en het onderhouden/ herstellen daarvan' in plaats van van het concept 'symptomen van psychische ziekte en het bestrijden daarvan'. Ik zie het gebied tussen psychisch gezond en psychisch ziek als een groot spectrum waarin veel beweging mogelijk is, óók voor mensen met psychiatrische diagnoses. In mijn begeleiding maak ik gebruik van verschillende methodes en technieken, bijvoorbeeld Voice Dialogue, Internal Family Systems (IFS), Interactieve Zelfresonantie (IZR), Gestalt, Transactionele Analyse (TA) en Past Reality Integration (PRI). Ook maak ik gebruik van meditatievormen en visualisaties. Als spiritueel uitgangspunt heb ik de Zijnsorientatie. Sinds kort werk ik ook met de methodiek PSYCH-K®, een verbluffend gemakkelijke manier om oude overtuigingen te transformeren.

In de afgelopen jaren heb ik mij gespecialiseerd in het onderwerp trauma. Heel belangrijk en relevant; alle KOPP'ers lopen namelijk ontwikkelingstrauma op. Ik schreef er een in 2021 gepubliceerd boek over: Van taboe naar traumabewust.

Hoe kan ik je helpen?

Als ervaringsdeskundige KOPP weet ik als geen ander hoeveel impact jouw achtergrond kan hebben op je leven in het hier-en-nu.
We kijken naar situaties waarbij je last ondervindt van emoties die in het hier-en-nu niet reëel zijn. Meestal hebben die emoties een relatie tot jouw verleden als KOPP/ KOV. Dat weet je zelf vaak ook wel, maar het kan ook zijn dat je helemaal geen verband ziet. We zoomen in op de herkomst van jouw gevoelens en op het ontwikkelingsniveau waarin deze ontstaan zijn.

Veel KOPP'ers hebben bijvoorbeeld last van een bijna wereldomvattend verantwoordelijkheidsgevoel. Zij zorgen voor iedereen en voelen zich verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in situaties waarin zij die verantwoordelijkheid ten eerste niet alleen hoeven dragen en ten tweede niet aankunnen zonder roofbouw te plegen. Dit heeft vaak betrekking op het werk, maar kan ook goed in familie- en mantelzorgsettings spelen. Het resultaat kan bijvoorbeeld burn out, chronische fysieke klachten of depressie zijn.

Waar we in het bovenstaande voorbeeld naar gaan kijken, is de situatie waarin dit verantwoordelijkheidsgevoel ontstaan is. Erop inzoomen, ook op een dieper niveau dan het cognitieve. In welke situatie verkeerde je toen je hebt besloten dat het geluk van de wereld jouw verantwoordelijkheid is? Waarom nam je dat besluit? Je leert contact maken met het kind dat jij ooit was, vanuit compassie en stevigheid. Zodat het kan voelen dat die situatie van vroeger afgerond is. Dit is traumawerk. We graven niet in het verleden, we zoomen alleen in op een deel dat zich aandient in het hier en nu.

Daarnaast werken we aan het versterken van vaardigheden waarin je je niet hebt kunnen ontwikkelen. KOPP'ers hebben als kind meestal een bepaalde vaardigheid, zoals aanvoelen hoe de vlag er bij de ander bij hangt, overontwikkeld. Overontwikkeling van een vaardigheid gaat vaak ten koste van het ontwikkelen van een andere vaardigheid. Zo hebben de meeste KOPP'ers een ontwikkelingsachterstand opgelopen op het vermogen om zichzelf te voelen en grenzen te stellen.

Het voorbeeld hierboven is er één van de vele. KOPP/ KOV zijn kan een heel scala aan copingmechanismes tot gevolg hebben. Er is niets mis mee, met geen enkel copingmechanisme - je hebt ze nodig gehad om te komen waar je nu bent. Maar als je er in het hier-en-nu last van ondervindt, en je voelt het verlangen naar meer vrijheid, dan is het moment gekomen om er iets aan te doen.

Move A Mountain bewustzijnsopleidingen:
Tweejarige coachopleiding (2013)
Workshop De Onthulling (2015)
Workshop Be (a)ware of the Shadow (2016)
www.moveamountain.nl

Piet Weisfelt
Opleiding ‘De klank van liefde: Vakwerk’
Module Helend Herhalen (april 2017)
Module Aanraken met het Woord (september 2017)
Module Lijven Lezen (december 2017)
Module Luisteren naar het lijf (februari 2018)
Module de Liefdesstrijd (september 2018)
Module Liefdesleven (april 2019)
www.weisfelt.nl

Tweedaagse workshop Lichaamsgericht werken met trauma (november 2018)
NOGG Leren vanuit een holistische visie. https://www.nogg.nl

Centrum voor Leven en Intuïtie (CLI)
Basis 1 en 2 (2018)
www.cli.nl

Specialisatie op het onderwerp trauma:
Kennisreeks Trauma bij Interakt (2019-2020)
Talks on Trauma 1 en 2 van Gabor Maté (2021)
Collective Trauma Summit van Thomas Hübl (2021)
Advanced Master program on the treatment of trauma van NICABM (2021)

PSYCH-K®, basic workshop bij De Werff (2025)

Hoeveel kost een sessie?

Let op: particuliere tarieven. Neem contact op voor zakelijke tarieven.

Euro icoon 60 min.

Uurtarief € 132.5,-