Yang energie domineert de huidige samenleving

  • laatst bewerkt Oct 26, 2021
Deel dit artikel:

De 5 elementen vanuit de Chinese geneeskunde

In de maatschappij waarin we leven gaat het altijd over groei en als er groei is dan gaat het goed. Maar als we kijken naar de wetten van de natuur en de 5 elementen vanuit de Chinese geneeskunde, dan kunnen we niet anders concluderen dan dat ons huidig systeem totaal uit balans is geraakt.

Wat zijn deze 5 elementen?


De 5 elementen komt uit de traditionele Chinese filosofie. Bestaande uit 5 onderling beïnvloedende en van elkaar afhangende krachten of fasen. Die elkaar in een specifieke en noodwendige volgorde afwisselen in alle natuurlijke processen. De 5 elementen beschrijven als het ware de 5 fasen die kunnen worden toegepast om alle fenomenen in het universum en in ons zelf inzichtelijk te maken. Ze bepalen het karakter van alle natuurlijke systemen. Ik zal een voorbeeld geven.

Denk bij hout aan het ontspruiten van een kiemend zaadje wat boven de grond uitkomt en zich ontwikkeld tot een boom. In het vuur element komt deze boom tot bloei en draagt bloesem. In het aarde element draagt het vruchten, denk hierbij aan de appels die aan de boom groeien. En in het metaal element vallen de appels van de boom en zullen rotten. In het water element zijn van de appels alleen nog de pitjes over die zich uiteindelijk weer tot nieuwe kiemende zaadjes ontwikkelen in het hout element. En zo is de cirkel rond. In deze cyclus kan geen enkel element uiteindelijk zonder elkaar. Elke stap is nodig in het ontwikkelproces.

 

Holistisch perspectief

Dit geldt ook voor de mens waarbij dit in de Chinese geneeskunde vanuit een holistisch perspectief wordt bekeken. Hierin staat de psyche , de mentaal-emotionele gesteldheid en diverse orgaansystemen allemaal met elkaar in verband en beïnvloed elkaar.

Met andere woorden; er is niets wat niet in contact staat en beïnvloed wordt door iets anders! Ja, lees die laatste zin nog maar eens en laat het tot je doordringen. ;)

Disbalans tussen Yin & Yang

Deze 5 elementen zijn verantwoordelijk voor alle harmonie en disharmonie.

Yin en Yang, dit gaat over de wisselwerking tussen zon en schaduw, warmte en kou, droog en nat, zo stellen de vijf elementen de seizoenen op aarde voor, de stadia in het menselijk leven, het opkomen en afnemen van Yin en Yang. Zoals de dag Yang is en de nacht Yin, zo is de zonsopkomst hout, de middag vuur, de namiddag aarde, de avond metaal en de nacht water.

 

Yang energie domineert in de huidige samenleving

In het bedrijfsleven zien we veel hout, vuur en aarde dit staat ook voor yang energie. Hout in de vorm van actie, nieuwe projecten van de grond brengen. Vuur in de vorm van groter groeien, targets halen. En aarde in de vorm van resultaat en geld.

 

Yin energie is ver te zoeken

Metaal en water staan voor Yin energie. Als je dit vertaald naar het bedrijfsleven dan staat Metaal voor evaluatie en Water voor de wil en intrinsieke motivatie en loslaten wat niet meer dient. Maar hier ontbreekt het aan. Er wordt nauwelijks tijd gemaakt om te evalueren en al helemaal niet om echt naar de medewerkers binnen een organisatie te luisteren. Want dat willen we niet horen, daar kunnen we niet mee omgaan. Dit is niet duurzaam, want op termijn zal het verloop hoog zijn in organisaties. Er is dus veel te weinig Yin energie, niet alleen binnen organisaties maar in de hele westerse huidige maatschappij. Er is een enorme disbalans.

 

Mijn bijdrage

Mijn overtuiging is dat iedereen wil bijdragen aan de wereld en verlangt naar zinvolle relaties, verbinding en liefde. Ik geloof dat we elkaar nodig hebben en elkaar vooruit kunnen helpen met allemaal onze eigen gave. Het leven kent voor ieder individu een eigen pad, maar zie je ook de lessen die hierin verscholen liggen? Wat mij betreft kunnen we geen fouten maken maar alleen lering trekken uit de natuurelementen, de signalen die ons lichaam ons geeft en uiteindelijk onze frequentie verhogen. Verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven. Ik geloof dat ieder mens met de kracht van veiligheid, liefde, verbinding, focus en hoger bewustzijn kan floreren. Ben jij uit balans? Leidt je niet het leven wat je graag zou willen? Ervaar je blokkades op mentaal-emotioneel, fysiek of spiritueel niveau? 

Auteur Lilian Dibbets is holistisch therapeut en kan je ondersteunen bij het vinden van deze balans in jezelf

 

Vind een therapeut in je buurt die je kan ondersteunen van de balans

 

 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht