Wat is een individuele familieopstelling, over disbalans in je familiesysteem

  • Geschreven door Lilian Dibbets Holistisch & Energetisch Therapeut
  • laatst bewerkt Apr 7, 2021
Deel dit artikel:

familieopstellingen vind goede familieopstellingen

Zoek en vind een goede (indivduele) familie opstelling

Uit de cijfers van een eerder gepubliceerd onderzoek blijkt dat familie/ gezin op nummer 1 staat als het gaat over zin en betekenis geven in hun leven. Dat lijkt me een mooi uitgangspunt om eens te kijken hoe jouw familiedynamiek voelt.

Loop jij elke keer tegen hetzelfde aan? In je relatie, met je kind, in je gezin of in je werk? Vind je het lastig om nee te zeggen tegen een vriendin? Wordt je in eens boos door het gedrag van je kind? Vind je dat je partner te weinig rekening met je houd of vind je dat je te weinig waardering krijgt van je leidinggevende of collega’s?

Als een thema steeds terugkeert is het verstandig om hier eens bij stil te staan. Wat wil het jou eigenlijk vertellen? Daar kan een individuele opstelling heel goed bij helpen.

Energie, de bovenstroom en de onderstroom

Er is een zogenaamde bovenstroom waar je feitelijk dingen waarneemt in je dagelijks leven. Bij je kind is dat bijvoorbeeld lastig, druk, onzeker, teruggetrokken gedrag en zelf ervaar je bijvoorbeeld boosheid, onmacht, onzekerheid, verdriet. Je kunt vast wel situaties schetsen waarin je (een van) deze emoties herkent. 

Er is echter ook een onderstroom, waar onbewust veel gebeurt. Energie die (onbewust) gevoeld en ervaren wordt en waarop gereageerd wordt. Het is de ‘uitnodiging’ om bij extreem gedrag of emotie daar te gaan zoeken. In deze onderlaag ligt de mogelijkheid tot heling en verandering. Jouw energieblokkades kunnen opgeheven worden.

Disbalans in je familiesysteem

Problemen ontstaan vaak door een disbalans in je familiesysteem. Zo worden er van jongs af aan patroon in je leven gecreëerd. Je bent namelijk onlosmakelijk verbonden met je familieleden. Door inzicht te krijgen in je familiesysteem en de systemische dynamieken die er spelen, kun je deze “vastzittende” patronen doorbreken. Want wat is nou eigenlijk jouw plek in het familiesysteem? En wat “draag” jij, wat niet van jou is? Ouders en kinderen kunnen onbedoeld en onbewust lasten overnemen die niet van hen zijn. Een individuele opstelling geeft je de mogelijkheid om bewust te worden waarom dingen gaan zoals ze nu gaan én ze om te zetten in wat jou wel helpt, zodat jouw energie weer kan gaan stromen. 

Wat is een individuele opstelling?

Een individuele opstelling is  een methodiek die is afgeleid van de familieopstellingen van Bert Hellinger. Bij familieopstellingen wordt gebruikt gemaakt van representanten. Bij een individuele opstelling worden er vloermatjes (vloerankers) gebruikt die gezins- en/ of familieleden representeren. Het voordeel is dat je geen last hebt van “energie” van andere mensen en het is simpel en makkelijk uit te voeren.

Er wordt een voorstelling gemaakt in de ruimte. Het kan gaan om je gezin van herkomst, je eigen gezin, je kind, je partner etc. Je legt de matjes (zogenaamde vloerankers) op de grond voor jezelf en voor de ander(en) die die betreffende personen representeren. Vervolgens ga je ervaren hoe het is om op je eigen vloeranker te staan maar ook op de vloeranker van de anderen. Je voelt hoe en waar je ten opzichte van de ander staat en ook hoe en waar de ander ten opzichte van jou staat. En hoe deze persoon dat ervaart. Het is heel bijzonder om te ervaren hoe de energie in jouw familiesysteem binnenkomt als je in je eigen opstelling staat.

Hierdoor worden patronen zichtbaar. Een opstelling geeft je op een diepere laag informatie over jouw gedrag en de onderlinge relaties en verhoudingen. Een blinde vlek (onbewust patroon) wordt helder. De opstelling maakt patronen waar jij regelmatig last van hebt zichtbaar. Misschien speelt dit al generaties lang en wordt je hiermee geconfronteerd doordat je gespiegeld wordt via het gedrag van je kind.

Een opstelling heeft een positieve en helende uitwerking op jou en je familiesysteem

Een opstelling heeft een positieve en helende uitwerking op jou en je familiesysteem en dat zul je gaan ervaren in je dagelijks leven. Je zult merken dat een blokkade verdwijnt. Door je eigen, juiste plek in te nemen in je familiesysteem. Of doordat de ‘last’ die je lange tijd onbewust droeg en niet van jou was, letterlijk en figuurlijk van je schouders gevallen is. Dit geeft rust, ruimte en je voelt je lichter. Een patroon is doorbroken waar je kinderen, de volgende generatie, ook profijt van zullen hebben! Je hebt meer grip op je leven. Het is niet meer nodig voor je kind of je partner om het (onbewust) lastige gedrag waar jij door getriggerd werd nog te laten zien…

In feite kun je alles opstellen, maar dit zijn enkele thema’s:

  • Jezelf niet herkennen in je reacties op het gedrag van je kind
  • Problemen in je relatie
  • Problemen in een samengesteld gezin
  • Regelmatig terugkerende angsten, stress, boosheid of verdriet
  • Verstoorde familierelaties
  • Conflicten op je werk

Een voorbeeld van een individuele opstelling

“Het contact met mijn moeder is verschrikkelijk momenteel. Ze is alleen maar met zichzelf bezig. Terwijl ik haar dochter ben. Ik ervaar het als een hele zware taak en heb het gevoel dat ik de hele tijd voor haar moet zorgen in plaats van dat zij voor mij zorgt”. Deze dochter legde voor haarzelf en haar moeder een vloeranker neer. De afstand tussen haar en haar moeder was groot. Ik vroeg haar de plek van haar moeder in te nemen. En te ervaren hoe het op de plek was. Ze nam de tijd en voelde haar energie, ze begon te huilen en voelde duidelijk de afstand. Ze voelde dat haar moeder een warm persoon is en ook haar uitdagingen heeft in het leven.“Ik maak het mijn moeder niet makkelijk, ik mag haar meer toe laten in mijn leven en meer steun vragen in plaats van geven”. Langzaam kwam de erkenning. Dat bekrachtigde ze door dit hardop uit te spreken. Helende zinnen.  Haar moeder kreeg een “plek” in het systeem. Iedereen werd op de “juiste plek” in het systeem gelegd. De daarop volgende weken merkte ze dat ze meer rust ervaarde. Er kwam meer begrip naar haar moeder en ze opende zich meer naar haar moeder. Het contact verbeterde. Er is een balans gekomen in het gezin en ze kon weer volledig kind en dochter zijn.

Balans & energie

Als er weer balans is in het familiesysteem, heeft het zijn uitwerking in het leven van degene die de opstelling gedaan heeft, maar ook bij andere familieleden, die van niets weten. Dat is de energie en de kracht van de onlosmakelijke familiebanden…

Meer over de auteur Lilian Dibbets (systemisch coach, familieopstellingen)

Vind een goede familieopsteller voor familieopstellingen. Klik op een profiel en maak een afspraak of neem contact op

 

 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht