It’s Just Therapy

Wat als je liever groot dan klein bent?

  • Geschreven door Annemijn Birnie Registertherapeut BCZ®
  • laatst bewerkt Dec 6, 2018
Deel dit artikel:

#jonge mensen (18-26 jaar) in psychosociale begeleiding

In mijn praktijk ontvang ik ze vaak. Jonge mensen, talent- en passievol, ogen gericht op de toekomst. Ze kunnen hard werken, stevig door studeren en hebben een druk sociaal leven. Bijna een echt 'grote mensen'-leven. En dan in eens loopt de druk te ver op, zijn er teveel prikkels, paniekaanvallen, komen er (eenzame) emotionele momenten en is het waartoe en waarvoor ver te zoeken.

Ik ken het zelf ook: toen ik 24 jaar was studeerde ik aan de kunstacademie en ik voelde de druk om echt 'iets' te laten zien, werkte ik in de avonduren in de bediening van een restaurant en gaf ik de andere avonden training aan grote groepen. Ondertussen moest ik alsmaar van de ene naar de andere kamer verhuizen in Amsterdam. Ik wilde zoveel doen, mijn talenten ontwikkelen en daar ook mijn verantwoording voor nemen. Ik regelde mijn eigen zaakjes wel. Toen ik voor een paar maanden in India studeerde en er even helemaal uit was, voelde ik dat ik dingen anders moest gaan doen. Nog steeds ben ik dankbaar voor die kans, hoewel ik hem natuurlijk zelf gewoon 'regelde'. 

Pas later, tijdens mijn eigen therapie, ontdekte ik hoe graag ik groot wilde zijn, liever naar de toekomst keek in plaats van naar waar ik vandaan kom en hoe ik bijna vergat dat ik pas net kind-af was. En ook hoe weinig tijd ik nam om te herstellen na spannende ervaringen, of om eens te lummelen of om simpel weg lol te maken. Elk mens, groot of klein, heeft dat gewoon nodig. 

In mijn begeleiding mag ik nu met deze jonge mensen meekijken naar wat en wie ze nodig hebben. Ik mag met ze onderzoeken waar zij vandaan komen, hoe ze hun persoonlijkheid aan het ontwikkelen zijn, ook op basis van de plek die er wel of niet was in het gezin van herkomst. Ik werk met ze aan lichaamsbewustzijn en het ontwikkelen van hulpbronnen. Ik hoop dat ze hun bandbreedte een beetje vergroten, wat veerkracht maken en hopelijk groeit hun zelfvertrouwen.

Omdat het soms fijn is om groot te zijn, maar we ook allemaal ergens kind blijven.

Veel uitdagingen en stress? Ook weer even kind zijn? Vind hier een psychosociale therapeut die jou goed bij jou past!

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht