It’s Just Therapy

Maak jezelf zichtbaar!

  • Geschreven door José van Daal
  • laatst bewerkt Jan 25, 2019
Deel dit artikel:

Zoek en vind een business coach. Persoonlijke ontwikkeling voor ondernemende vrouwen

Steeds vaker kom ik vrouwen tegen in mijn onderneming, jong en oud, die worstelen met de vraag wie ze eigenlijk zijn, wat ze willen en vooral hoe maak ik dat voor mezelf zichtbaar. Tja, hoe doe je dat en hoe pak je dit aan? Hoe maak je zichtbaar wat misschien wel onzichtbaar wil blijven.

Nog niet zo lang geleden bezocht ik het Kokerrokkendiner in Restaurant de Hoefslag, een high-end netwerk event voor zakenvrouwen. Dit event werd georganiseerd door onder andere mijn vriendin Esther Herber en Janita Noorlander, zakenvrouwen pur sang. Ik heb waanzinnig genoten en mooie contacten opgedaan tijdens dit event

Een aantal interessante gastsprekers waren uitgenodigd te spreken over zichtbaarheid, waaronder Vivienne van Eijkelenborg, Zakenvrouw van het jaar, Jeannette v.d. Ingh-van Wijk, Leiderschaps- en teamcoach, Janneke van Heugten, Ondernemer achter Mediaplatform VIDM en Selma Duinkerken, Ontwerpster & eigenaresse van Tubino kokerrokken.

Het thema zichtbaarheid bleek een goede keuze. Zo’n tachtig vrouwen luisterden vol interesse naar deze power vrouwen. Veel vrouwen durven nog altijd niet zichtbaar te zijn vanuit hun eigenheid, ze doen zich anders voor, houden zich klein waar ze groot in kunnen zijn of kraken zichzelf veelvuldig af.

Vrouw boven 45 jaar nauwelijks in de media 

Wist jij dat het percentage vrouwen boven de 45 jaar in de media maar 16% is? En dan ook nog eens vaak vermeld in een artikel als de vrouw van of als slachtoffer van iets?

Hoe komt dat toch vraag ik me af. De laatste jaren, sinds ik mijn onderneming Zichtbaar Ondernemen ben gestart, ben ik al talrijke getalenteerde vrouwen tegengekomen. In eerste instantie kom ik dan in gesprek met een ogenschijnlijk zelfverzekerde onderneemsters. Echter na een kort gesprek halen ze zichzelf vaak naar beneden of vertellen ze dat ze toch liever iemand iets geven dan er een fee voor rekenen of dat ze wel hun vak verstaan maar hun leiderschap nog niet durven nemen.

Ook ik herken mij deels hierin. Ik ben niet voor niets mijn onderneming begonnen met het thema zichtbaar ondernemen. Ik merk dat de rode draad door mijn leven ook met zichtbaarheid te maken heeft. Soms ben je wel zichtbaar als mens, echter dat wat je echt zou willen, jouw verlangen op de diepste laag, wordt niet zichtbaar of dat wat zichtbaar wil worden, beperkt jou tot resultaat te komen. Het is net of je omwikkeld bent met folie, de mensen zien je wel maar er is geen beweging mogelijk. Welke blokkades zitten jou in de weg?

Onzichtbaar voor je ouders 

Als jong meisje van gescheiden ouders probeerde ik vooral niet zichtbaar te zijn in de zin van, niet te lastig zijn voor mijn ouders, ze hadden al genoeg aan hun hoofd. Dus ging ik veel studeren en probeerde vooral zichtbaar te maken dat ik er wel toedeed. Als jong volwassene ontwikkelde ik tevens een overmatig verantwoordelijkheids gevoel en was voor iedereen aan het zorgen zodat men zou zien dat ik goed genoeg was en daardoor dacht ik zichtbaar te zijn in mijn eigenheid.

bron: Jordan-whitfield

Maar wie was ik nou echt zelf en wat wilde IK nu eigenlijk? Door de jaren heen werd mijn gezinsleven en familie naast mijn sociale leven steeds meer uitgebreid. Ik werd stiefdochter, stiefmoeder, stiefoma en stiefzus. Ik kreeg een stiefmoeder, diverse stiefvaders, stief ex schoonzonen, stiefzonen en stiefschoondochters. Tja op een gegeven moment wordt het wel een beetje veel om alles goed te doen en aan ieders volwachtingen te voldoen.

Wat is jouw why?

Ik ging op zoek naar mijn eigen why en missie in dit leven. Ik deed veel persoonlijk proces werk en kwam in contact met oplossingsgericht coachen en systemisch coachen. Hierdoor kon ik zichtbaar maken wat voor mij belangrijk is vanuit mijn eigenheid. Ik heb nu de belangrijkste waarden kunnen benoemen en zichtbaar kunnen maken voor zowel mijn onderneming als voor mijn privé leven en kan daardoor veel meer focus houden op wat echt belangrijk voor mij is.

Vooral door opstellingen (familie & organisatie) kwam mijn echte verlangen aan het licht en waarom ik het onbewust blokkeerde. Dit bracht mij tot mijn huidige passie voor systemisch coachen en de kracht hiervan om binnen een korte tijd tot heldere inzichten te komen.

ZOvalue-yoann-boyer

Vandaar dat ik in mijn onderneming vrouwen en ook mannen met behulp van onder andere opstellingen coach op zoek naar hun why en passie en met hen gezamenlijk zichtbaar maak waar bij hen mogelijke blokkades liggen om daadwerkelijk resultaat te behalen en te leven en te ondernemen naar de voor hen belangrijke waarden.

Wat levert het jou als vrouw op en je omgeving? 

Meestal zie ik na een aantal coach sessies zichtbaar resultaat bij mijn clienten en worden ze veel zelfverzekerder. Of het nu op het gebied van zichtbaarheid in de media is of dat ze veel makkelijker gaan netwerken of bewegen in hun dagelijks leven. Doordat ze dichter bij zich zelf komen te staan heeft de maatschappij er weer een mooie zelfverzekerde vrouw bij die leeft vanuit haar why en eigenheid en dat is precies waar ik naar streef met mijn passie en why in mijn ondernemende leven.

Vrouwelijke ondernemer of zakenvrouw? Vind hier een business coach die jou goed bij jou past!

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht