Van Trauma naar Talent

  • Geschreven door Steven Herman Sikkens
  • laatst bewerkt May 11, 2017
Deel dit artikel:

Van stress naar welbevinden

Het verwerkingsproces

Definitie “proces”: Een proces (lat. processus - beweging) zijn opeenvolgende gebeurtenissen van een object of een systeem.

De fase tussen het initiëren en het afronden van een ontwikkeling, zoals een werk-, productie-, veranderings- of groei (of: bewustwordings- )proces. Een proces is voortschrijdend, het einde ervan is veelal kunstmatig. Niet te verwarren met procedure (werkinstructie op basis van taak) en protocol (`draaiboek` gebaseerd op professionele normen).

Een set van samenhangende activiteiten om input (bv. planningen, veiligheidsrapporten, adviezen) om te zetten in output (bv. inspecties, onderzoeksrapporten, handhavingsmaatregelen). Een proces wordt gestart door een duidelijke trigger en eindigt met een duidelijk resultaat.

Een proces is een verzameling van activiteiten met een gemeenschappelijke bedoeling. Verzameling van onderling samenhangende middelen en activiteiten die `inputs` (invoer) omzet in `outputs` (uitvoer).

Een proces bestaat uit een aaneenschakeling van stappen waarbij activiteiten worden uitgevoerd die bijdragen tot het realiseren van een product of een vastgelegd eindresultaat. Bij elke stap kunnen mensen, materialen, uitrustingsgoederen of andere middelen worden ingezet. Bij elk proces horen meetbare inputs en outputs en kunnen parameters worden geïdentificeerd.
 

Het verwerkingsproces, heeft veel karakteristieken van een rouwproces. Het betreft hier eveneens een veranderingsproces oftewel bewustwordingsproces. Deze woorden zijn eigelijk alle synoniemen voor hetzelfde! Het doel van dit proces is acceptatie/neutralisatie van nare gebeurtenissen uit het verleden, die eerder nog als te intens werden ervaren en een duidelijke stressreactie teweeg brachten. Eigenlijk was het altijd deze stressreactie, waardoor we ongelukkig werden.

Acceptatie: "Ik heb veel pijn/verdriet/stress gehad (soms nog wel eens kortdurend), maar dit staat mij niet langer in de weg om te doen wat ik het liefste wil en om gelukkig te zijn (zelfs wanneer ik mij tijdelijk slecht voel)".

Het zij zo. Niet goed, niet slecht, maar ZO (d.w.z neutraal).

Iets dat neutraal (geworden) is, is geen aanleiding meer voor een heftige stressreactie (d.w.z angst of woede).

Pijnlijke/verdrietige gebeurtenissen, situaties en stressbronnen uit het verleden worden uiteindelijk neutraal. We hebben ze verwerkt, d.w.z. "een plek gegeven". Waar? In het geheugen.  Wel vergeven, maar niet vergeten aub.

Een bewuste herinnering aan het trauma, die geen heftige stressreactie meer teweeg brengt, is zelfs erg handig in preventieve zin. De bewuste herinnering heeft dus een heel belangrijke functie. Deze voorkomt nieuwe trauma’s, doordat je in je verdere bestaan op tijd een dreigende herhaling zal kunnen herkennen.

"In this great future you can't forget your past" (Bob Marley)

Check het profiel van de auteur Steven Sikkens

Geen idee wat voor begeleiding je nodig hebt mail ons op info@itsjusttherapy.com of boek een intake consult en wij gidsen je. Ook online.

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht