Tarot: taal van de verbeelding

  • Geschreven door Mirjam van der Zee
  • laatst bewerkt Nov 2, 2021
Deel dit artikel:

Rozen en inspirerende quote

Tarot taal van de verbeelding

“Kun jij zien wat ik denk?!” vroeg een vrouw me laatst – ze klonk een tikje angstig, was nieuwsgierig maar hield ook afstand. Nee natuurlijk kan ik niet zien wat iemand anders denkt. Stel dat ik het wel zou kunnen, zou is zo snel mogelijk leren hoe ik dat vermogen kan afsluiten. Stel je voor dat je de hele dag ongefilterd doorkrijgt wat zich afspeelt in andermans’ hoofd! Alsjeblieft, daar moet ík niet aan denken.

Hoe kwam ze bij die vraag? Ik vertelde dat ik tarotreadings doe. En die kaarten roepen veel op. Er zijn mensen die aankondigen dat ze er beslist niet in geloven – dat zijn de leukste readings eerlijk gezegd. Stemmen ze in met een reading, dan gaan ze geheid overstag. Voor mensen die er niets mee te maken willen hebben, heb ik alle respect, zolang ze niet proberen mij te bekeren. Anderen zijn vooral nieuwsgierig, misschien een tikje bang. Voor de vermogens die ze mij - al dan niet terecht -toedichten, of voor wat ze te horen gaan krijgen.

Aan toekomstvoorspellingen doe ik niet, maar gebeurtenissen komen nooit uit de lucht vallen natuurlijk. Soms lijkt dat zo, omdat we even niet hebben opgelet, of omdat onze aandacht op iets anders gericht was. Wie wat beter oplet, en geleerd heeft om de tekenen te herkennen, komt de toekomst zelden als een échte verrassing. Gebeurtenissen zijn een reactie op het verleden, en vormen de zaadjes van wat zich in de toekomst afspeelt.

Wat is de tarot?

De tarot bestaat uit 72 kaarten. Een deel daarvan, de zogenoemde Grote Arcana, staat voor de blokken die ons levenspad vormen. We hebben allemaal in ons leven te maken met school, liefde, werk, gezondheid. Iedereen net op een andere manier, en de één doet haar levenslessen vooral op in de liefde, waar de ander cruciale ervaringen heeft op het gebied van werk/ambitie of gezondheid. Maar allemaal worden we geboren, groeien we op, gaan we naar school, verdienen de kost, leven ons leven en gaan ook weer dood.

De overige kaarten heten de Kleine Arcana, en zij kleuren ons levenspad.

Taal van de verbeelding

Op de kaarten zie je de taal van de verbeelding, van dromen en symbolen. Als ik zeg ‘ridder’, dan denken we allemaal ongeveer hetzelfde: het gaat om een jongvolwassen strijder uit de middeleeuwen die een malienkolder draagt en paardrijdt. Als ik zeg ‘vuur’, dan denkt iedereen aan een warm kampvuurtje, maar ook aan de verzengende kracht ervan. Ik heb met jarenlange studie, gesprekken en oefenreadings die taal van dromen en symbolen leren lezen. In eerste instantie voor mezelf, en later heb ik geleerd hoe ik anderen duidelijk kan maken wat de symbolen voor hen betekenen.

Hoe het precies werkt weet ik ook niet, ik weet alleen dat de kaarten me telkens opnieuw verbazen met hun accuraatheid.

Bij de vrouw die me vroeg naar de liefde, kwamen er kaarten bovendrijven die gingen over gerechtigheid – wat bleek? De volgende dag was er rechterlijke uitspraak in een langslepende kwestie, waarin werd geprobeerd om haar een fikse hak te zetten. De kaarten vertelden dat het voor haar goed zou uitpakken, en dat bleek later ook het geval.

En de liefde? Voor een groot deel is dat aan jou, en niet aan een ander. Bovendien mag ik nooit een reading doen voor iemand anders zonder toestemming. En daarbij. Het is vast mogelijk om een partner te lokken of vast te houden, maar of je daar blij mee moet zijn, iemand die niet vrijwillig bij je blijft? Het enige en het beste wat je kunt doen, is zorgen dat jijzelf goed voor jou zorgt, doet wat je het liefste doet, je persoonlijke normen en waarden hooghoudt. Doe je dat allemaal, dan heb je een mooi leven, en heb je de grootste kans dat zich een partner aandient die daarbij past.

Ooit vroeg een jongedame, die overkwam alsof ze verwachtte dat ik de boel zou belazeren, wanneer zij eindelijk de sleutel voor haar nieuwe woning zou krijgen. Ze was niet blij met mijn antwoord: dat dat eraan lag wanneer zij de armen uit de mouwen zou steken. Er liggen altijd kansen en mogelijkheden voor ons in het verschiet, het universum is enorm gul, maar je moet ze wel zien, én grijpen.

Een andere, wat rijpere vrouw had haar zaakjes uitstekend op orde. Kinderen uit huis, langdurig en gelukkig getrouwd, geen grote zorgen. Zij deed een reading uit nieuwsgierigheid, niet omdat ze zulke prangende vragen had. De kaarten waren echter vrij heftig. Op korte termijn (paar weken? Paar maanden?) zou haar leven plotseling op z’n kop staan. Er stond haar een grote transformatie te wachten. En het was belangrijk dat zij zou onthouden dat ze goed voor zichzelf moest blijven zorgen en zich niet moest verzetten tegen wat er zou gaan gebeuren, er niet in gaan zwelgen. Des te eerder was ze er weer doorheen. De vrouw bleef beleefd, maar haar gezicht sprak boekdelen toen ze weer ging: ze vond me maar raaskallen. Een half jaar later kwam ik haar tegen, en bleek haar partner aan een hartaanval te zijn gestorven.

Nu vind ik het belangrijk om dingen zo te formuleren, dat je er altijd iets mee ‘kunt’. Ik heb een gedegen achtergrond: medische basiskennis, psychologie en neurologie, lichaamswerk, traumaverwerking. Heel heftige dingen zal ik nooit botweg zeggen. Zeker niet zonder hoop te bieden. Een reading zoals ik die doe geeft ook altijd sleutels voor de oplossing, the way out. Ik bied minstens handvatten hoe om te gaan met wat er speelt, of een doorkijkje naar waartoe het kan leiden. Mensen hebben altijd vrije keus: wat er ook op je pad komt, je kunt erop in gaan, of je kunt het naast je neerleggen. Je kunt ertegen vechten, of je kunt meebuigen als riet. Het één is niet beter dan het andere, maar heeft wel andere gevolgen. Alles heeft een prijs, doe je het een dan laat je het andere schieten. En je kunt ook (bijna) altijd terugkeren op je schreden, een shift maken in energie, met soms gevolgen die op een wonder lijken.

De kaarten vertellen verhalen, en ik kan ze voor je lezen. De kaarten vertellen wat er op het moment van de reading echt speelt en van belang is. Wat je ook vraagt, wat je ook denkt, wat je ook liever onder het tapijt houdt. Sta je open voor een diepgaand gesprek daarover, dan is de tarot een enorm krachtige tool om meer inzicht te krijgen in welke patronen er spelen in jouw leven. Dit schept helderheid. Inzicht in wat jou drijft, maakt het een stuk makkelijker om lastige keuzes te maken. Heb je duidelijk waar je heen wilt en wat jouw kernwaarden en -normen zijn, dan blijken veel keuzes helemaal niet zo lastig als ze voorheen leken.

Dus nee, ik heb geen idee van wat er in jouw toekomst gaat gebeuren. De keuze is en blijft altijd aan jou. En welk pad je kiest, heeft altijd gevolgen. Wel geven de kaarten helderheid in waar je vandaan komt, waar je nu staat en waar je heen wilt. Die helderheid kan zo groot zijn, dat het voor anderen lijkt of jij de toekomst kunt voorspellen. Je bent de concurrentie altijd net een stapje voor. Mooi toch?

Ik werk vaak langere tijd met mensen, bijvoorbeeld met mijn Soul Seed Sessies, een unieke, zelf ontwikkelde methode waarin ook de tarot een rol speelt. Maar ook een ‘eenvoudige’, losse tarotreading behoort tot de mogelijkheden.

Auteur: Mirjam van der Zee, tarotreader

Wil je een reading boeken? Dat kan. Kijk op mijn profiel en neem contact op voor het maken van een afspraak!

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht