Spiritualiteit is te interessant voor de wetenschap om te negeren

  • Geschreven door Webmaster
  • laatst bewerkt Aug 21, 2015
Deel dit artikel:

Spiritualiteit interessant voor de wetenschap

Filosoof en neurowetenschapper Sam Harris werd in 2004 bekend met het boek ‘End of Faith’, een fel pleidooi tegen religie. De bekende atheïst is echter ietwat van zienswijze veranderd. In zijn nieuwste werk pleit hij voor wetenschappelijk onderbouwde spiritualiteit. ‘Spiritualiteit is te interessant geworden voor de wetenschap om te negeren,’ vertelt hij aan het tijdschrift Kijk.

Een belangrijke boodschap van ‘Waking up’, zoals het nieuwe boek heet, is dat meditatie ons kan leren dat het zelf een illusie is. ”De meeste mensen vereenzelvigen zich niet volledig met hun lichaam, maar hebben het idee dat hun geest een soort centrum heeft”, legt hij uit. ”Met aandachtige meditatie kun je dit idee onderzoeken en ontdekken dat het een illusie is: er is geen denker en er is geen voeler, er zijn alleen gedachten en gevoelens. Als je zo het ‘zelf’ laat verdwijnen, blijft er enkel bewustzijn over.”

Hij legt uit hoe mindfulness een krachtig middel kan zijn om positiever in het leven te staan. “Als je beseft dat emoties slechts gedachten zijn die opborrelen in het bewustzijn, kun je die kennis gebruiken als tegengif bij negatieve ervaringen. Dat kan op twee manieren. De eerste is dat je vervelende emoties enkel voelt en ervaart. Je probeert ze niet te vermijden, maar accepteert ze zoals ze zijn. Je zult dan merken dat emoties altijd snel weer uit het bewustzijn verdwijnen, en dat je dus nooit lang boos of verdrietig kunt zijn. De tweede manier is dat je actief je gedachten verandert. Weten dat het altijd erger kan zijn, helpt je bijvoorbeeld om je eigen positie anders te bekijken en je dankbaar te maken.”

Maar gaat al die naar binnen gerichte aandacht niet ten koste van aandacht voor een ander? ”Ik zie er geen probleem in wanneer je jouw geest op de eerste plaats zet, stelt Harris. ”Je geest is immers het enige wat je anderen te bieden hebt. Het is daarom belangrijk om te ontdekken wie je wilt zijn. Door meditatie kun je achterhalen hoe boos, kalm, gehaast of geduldig je de wereld gaat verbeteren.”

Bron: Kijk, juli 2015

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht