Pijn zit wel tussen je oren, hoe werkt ons brein?

  • Geschreven door Esther Scheffer
  • laatst bewerkt Feb 2, 2019
Deel dit artikel:

hulp bij pijnklachten

Pijn zit tussen je oren, hulp bij pijnklachten een onverwachte invalshoek.

 

Chronische pijnklachten? Dat zit tussen je oren! Wat? Maar ik heb echt pijn! Ik heb pijn in mijn rug, dat zit niet tussen mijn oren. Nee, de pijn is echt, alleen de bron, dat zit tussen je oren.....

Het brein is tot heel veel in staat en vaak zitten heel veel dingen het brein in de weg.Het is dan makkelijker om als afleiding, een pijnsignaal naar het lijf te sturen. Afleiding strategieën worden door het lichaam veel ingezet. Bijvoorbeeld als je rookt, dat je sneller naar een sigaret pakt. Of dat je een kriebel krijgt achter je oor, als je een belangrijk telefoontje moet plegen of dat je gaat blozen of stotteren als je een lezing of bespreking moet houden.

Hooikoorts door een traumatische val

Ander voorbeeld: hooikoorts. Je fietst als kind langs een berm, waar de pollen hoogtij vieren. Je valt met je fiets en je knie en handen liggen open. Je fiets is kapot, misschien ligt er wel een tand uit. Kortom… een hele vervelende valpartij. Het is nu makkelijker om in de toekomst hooikoorts te hebben, in plaats van een fietstrauma. Een antihistamine tabletje innemen is immers veel makkelijker dan nooit meer te durven fietsen omdat je denkt: "Ja, ho eens even… als ik ga fietsen dan kan ik zomaar omvallen en dan liggen mijn tanden eruit, zijn mijn knieën kapot en is mijn fiets stuk." Dit is natuurlijk wel een beetje kort door de bocht uitgelegd, maar in principe is dit de wijze waarop de brein het lijf kan aansturen. 

Onderzoek dr Sarno

Er is al in de jaren 70 een groot onderzoek gedaan door Dr. J. Sarno, waarbij 100 mensen een MRI scan hebben ondergaan. Van die 100 mensen hadden 68 aantoonbare afwijkingen zoals een hernia, een scheve wervel of een uitstulping tussen de wervels. Slechts 20% van die 68 mensen die aantoonbaar een afwijking hadden, had daar last vast. De rest helemaal niet. Het is dus niet zo dat als je heupen of knieën versleten zijn, dat dat pijn hoeft te doen. Het is, zoals Dr. J. Sarno dat omschrijft, de 'grijze haren van het lijf'. Het hoort er gewoon bij en hoeft helemaal niet in de weg te zitten. 

Kalmeer je zenuwen door het uitspreken en opschrijven van negatieve emoties

Heb je ergens pijn van en heb je geen idee waar het vandaan komt? Dan wil ik wil je graag uitnodigen om door middel van het ongecensureerd opschrijven of het hardop uitspreken van negatieve emoties, het zenuwstelsel te helpen kalmeren. Met een gekalmeerd zenuwstelsel kan het lichaam namelijk veel makkelijker herstellen. Heb je al heel lang een promotie in het vizier, maar gaat het telkens naar een andere collega? Begint je buurman op de muur te kloppen zodra jij je radio aanzet? Dat soort dingen. Schrijf het eens op en kijk wat er gebeurt.

Vind een therapeut die jou goed kan begeleiden bij pijnklachten! Ontdek onze therapeuten

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht