Online therapie steeds populairder

  • Geschreven door Webmaster
  • laatst bewerkt Jan 5, 2016
Deel dit artikel:

Online therapie steeds populairder - It's Just Therapy

Online therapie een succes bij cliënten met mentale gezondheidsproblemen

Met name onder mensen die lijden aan depressies, angststoornissen of stemmingswisselingen is online therapie populairder geworden. In 2015 is het aantal patiënten dat gebruik maakte van therapie via het internet met 85.000 gegroeid. Dat is een groei van maar liefst 42 procent.

In totaal gebruikten 285.000 mensen gebruik van de therapiesessies via de computer of hun mobiel en 'face-to-face' gesprekken. Volgens IPPZ-oprichter Joris Molenaar moesten mensen vaak weken wachten op een eerste gesprek. “Vijf jaar geleden werd ik nog uitgelachen als ik zei dat onlinetherapie de toekomst had. Nu sluiten wij per maand gemiddeld 20 procent nieuwe gebruikers aan. In 2014 was dat 14 procent per maand.” 

Hoogleraar eMental-Health Heleen Riper van de VU Amsterdam waarschuwt voor de risico’s van online therapie. “Heel veel instellingen gaan ermee aan de slag. Maar we weten nog veel te weinig over de effectiviteit.” Volgens haar zou beter moeten worden uitgezocht welk deel van de behandeling online zou moeten en wat beter niet. Van de invoering van online therapie via de huisarts staat voor Riper vast dat het klinisch effectief is en kosten scheelt. “Maar dat wil niet zeggen dat iedereen er baat bij heeft. Het is net als een paracetamol bij hoofdpijn: bij de één werkt het wel, bij de ander niet.”

Bron: AD.nl, gezondheidsnet.nl

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht