Mindfulness volgens onderzoek effectief bij depressie

  • Geschreven door Saskia Beugel
  • laatst bewerkt Dec 15, 2020
Deel dit artikel:

Mindfulness effectief bij depressie - It's Just Therapy

Mindfulness ook volgens recent onderzoek effectief bij herhalende depressies 

Heb je wel eens last van depressie? Of depressieve periodes? Het komt vaker voor. Wist je dat depressie een van de meest voorkomende 'stoornissen' in het Westen is? Recent onderzoek aan het Radbodumc bevestigt dat mindfulness helpt bij terugkerende depressies. 

Depressie is een stemmingstoornis die iemands vermogen om helder te denken belemmert. de motivatie om te handelen ondermijnt, essentiele lichaamsfuncties zoals slapen en eten verandert en iemand het gevoel geeft vast te zitten. Vast in een afschuwelijke geestelijke pijn waaraan hij of zij niets lijkt te kunnen doen. 

Vanuit de MBSR methode van Jon Kabat Zinn ontwikkelde Teasdale, Williams en Segal de Mindfulness Based Cognitieve Therapie (meditaties, mindful bewegen en cognitieve interventies) en vonden uit dat deze vorm van mindfulness zeer effectief was bij 'recidiverende depressies'. 

Recent onderzoek van het Radboudumc bevestigt dat deze vorm van therapie effectief is bij terugkerende depressies. Een mindfulnesstherapie zou patiënten met een actuele depressie kunnen helpen in het verminderen van hun klachten.  Het Radboudumc onderzocht 205 mensen die allemaal drie of meer depressies hebben doorgemaakt. De effecten van Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) met de gebruikelijke behandeling die mensen kregen werden in het onderzoek vergeleken.

Van de deelnemers had ongeveer een derde op het moment van het onderzoek last van depressieve klachten.

Een deelnemer van een MBCT traject vertelde: 'ik kan nu beter herkennen wanneer ik op het punt sta de gedachtenzone te betreden die naar een dood spoor leidt en afstand nemen''

Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) is begin 2000 ontwikkeld om te voorkomen dat depressies terugkeren. Dit is een achtweekse training die bestaat uit aandachtsoefeningen en cognitieve therapie en kan een alternatief vormen voor (jarenlange) onderhoudsmedicatie met antidepressiva.

Terugval voorkomen

Meerdere studies hebben aangetoond dat MBCT helpt bij het voorkomen van terugval bij mensen die in het verleden drie of meer depressies hebben doorgemaakt. Hoofdonderzoeker Joël van Aalderen wilde weten of de methode ook effectief is voor mensen die een actuele depressie doormaken.

De onderzoeker vond dat de effectiviteit van MBCT bij het verminderen van depressieve klachten vergelijkbaar was tussen patiënten met een huidige depressie en patiënten zonder huidige depressie. De afname van depressieve klachten werd gestimuleerd door een positief effect van MBCT op piekeren en malen. De positieve werking bleef behouden tot een jaar na de training.

In Nederland kampen 640.000 mensen in Nederland met depressie. Voor veel patiënten is dit een terugkerend fenomeen. 

Meer informatie: Mindfulness en cognitieve therapie Segal, Williams, Teasdale,  Gezondheidsnet, www.nu.nl

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht