Mindful naar kunst kijken - creatieve coaching in het museum

  • Geschreven door It's Just Therapy vind een therapeut
  • laatst bewerkt Apr 9, 2023
Deel dit artikel:

creatieve coaching, mindfulness, mindfulness en kunst, verwondering, kunst, stilte

Kijken naar kunst brengt je beweging

“Kunst wast de ziel schoon van het stof van het alledaagse leven,” zei Pablo Picasso. Dat is precies wat er gebeurt in de een op een sessie ‘Mindful kijken naar kunst’ die life coach Leonie Mijnlieff aanbiedt in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Aan de hand van een persoonlijke ontwikkelingsvraag, zoals hoe je meer in je kracht kunt staan of overtuigingen kunt doorbreken, zoekt zij een aantal passende kunstwerken uit. Bij elk kunstwerk houd je bewust stil en laat dit mindful op je inwerken. Met Leonie als klankbord vertel je wat het schilderij met je doet. Ze helpt je het werk aan je eigen leven te spiegelen, waardoor je antwoorden op je vragen krijgt.

Ik had nooit gedacht dat ik stuiterend van energie en enthousiasme uit een museum zou komen. Maar in de "een op een" sessie 'mindful kijken naar kunst' heeft coach Leonie mijn ogen geopend voor een diepere werkelijkheid die achter elk kunstwerk verborgen ligt. Leonie past het principe van mindfulness toe op het kijken naar kunst. En dan gebeuren er kleine wonderen. Ieder schilderij waar we bij stilhielden ging voor mij 'open' en het was alsof ik communiceerde met de ziel ervan. Werken waar ik normaalgesproken strak aan voorbij zou lopen werden nu pareltjes van schoonheid, wijsheid en spiritualiteit.

In één uur tijd in het Stedelijk in Amsterdam hebben we maar 4 werken bekeken, maar daarbij heb ik zoveel gevoeld en ervaren dat het wel een hele dag leek. Tegelijkertijd koppelt Leonie je kunstervaring ook terug naar je eigen leven, zodat het naast een mooie kunstbeleving ook een leerzame zelfreflectie wordt. Fantastisch, ik kan het iedereen aanbevelen!"

 

 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht