It’s Just Therapy

Mijn persoonlijke ervaring met EFT, Emotional Freedom Techniques

  • Geschreven door Karin Kempel
  • laatst bewerkt Nov 23, 2019
Deel dit artikel:

EFT mijn verhaal

EFT, mijn persoonlijke ervaringen met Emotional Freedom Techniques

In EFT mijn verhaal vertel ik mijn persoonlijke ervaringen met Emotional Freedom Techniques. Wat het mij heeft opgeleverd, welke metamorfose ik hierdoor heb ondergaan. Hier komt ook de naam “bevrijd jezelf”‘ vandaan, want ik heb mijzelf bevrijd van vele lichamelijke klachten en medicijngebruik.
Uiteraard zal iedereen anders reageren. Het geeft wel weer wat mogelijk is als jij je hiervoor inzet. Dus als je bereidt bent om te voelen en het huiswerk te doen.

EFT, voluit Emotional Freedom Techniques, de letterlijke vertaling is emotionele vrijheid techniek.
Ik ben aan de slag gegaan met alle emoties die ik van jongs af aan had opgeslagen in mijn lichaam. Deze hadden steeds meer lichamelijke klachten veroorzaakt. Hierdoor kon ik niet meer sporten zoals ik voorheen kon. Was ik regelmatig somber, zeker als ik toch iets niet kon doen waar ik mij op had verheugd. Hoe meer ik opruimde, des te meer kon ik weer. Hierdoor gestimuleerd heb ik onder begeleiding grote schoonmaak gehouden.

 

EFT mijn verhaal, de aanleiding

Ik mocht als kind niet huilen. Als ik dat toch deed, kreeg ik straf van mijn ouders. Dat lukte natuurlijk niet altijd, maar ik deed mijn best om mijn emoties niet te laten zien.
Toch lukte mij dat niet altijd, zeker als ik boos was omdat ik iets als oneerlijk voelde kon je dat zien. En de knop in een keer omzetten, dat lukte echt niet altijd.
Ik ben heel gevoelig voor sfeer, een olifantenhuidje kweken wat mijn moeder zei, lukte mij niet. Als er iets was dat mij geraakt heeft, kon ik dat daarna moeilijk loslaten.
Koppel dat aan een pestverleden omdat ik niet mee kon komen met de gymlessen en dan heb je het plaatje wel compleet.

Het leven ging zo zijn gangetje, tot ik in 2004 werd aangereden. Op zich niet ernstig, maar ik bleef last houden van mijn enkel en been. Hele dagen lopen en samen op stap gaan met mijn partner was er niet meer bij. Maar ook andere dagelijkse dingen waren ineens anders, niet meer in de tuin kunnen werken, slapen met een kussentje onder een voet.
Uiteindelijk kwam na ruim een jaar de oorzaak van mijn slechte herstel naar boven. Dagelijkse oefeningen volgde en het ging wat beter, maar ik kwam niet terug op wat ik voorheen kon. En nog weer een jaar later was het einde van mijn relatie daar.

Inmiddels liep ik wel bij een psycholoog, op advies van een revalidatie-arts. In de jaren na de scheiding leverde al het praten niet echt wat op. Ja, ik kon mij wat beter ontspannen en ik had veel minder hoofdpijn. Maar tegelijkertijd kreeg ik steeds vaker last van blessures, was ik regelmatig ziek. En iedere keer kwam ik net niet terug op het niveau van net ervoor. Tegelijk kreeg ik steeds meer medicijnen. Ik ging langzaam aan achteruit, als – 50 werd ik er door +75 uitgelopen met sporten. Terwijl ik altijd voluit ging met sporten.

 

EFT mijn verhaal, de omslag

En toen kwam het moment dat ik na 14 jaar mijn werk kwijtraakte. Al heel snel kwam ik bij iemand terecht die mij zou kunnen helpen om duidelijk te krijgen waar ik het beste op zou kunnen solliciteren. Maar……… dat kon ze alleen doen als ik eerst dingen uit mijn rugzak zou halen. Anders zou geen enkele baan een succes worden. Ze verwees mij naar haar collega die met EFT werkte.

Wat sceptisch ging ik erheen. Toch merkte ik al na de eerste sessie een verbetering. Ik kon gemakkelijker door mijn neus ademhalen, had minder last van een verstopte neus. En ook heel erg fijn, ik merkte dat ik wat beter kon lopen.
Dat zag er goed uit en het was ook heel goed. Na elke afspraak kon ik weer meer. Dat was een enorme stimulans om door te gaan en braaf thuis mijn huiswerk te doen. Ook als het moeilijk was door het onderwerp wat we behandeld hadden.

 

EFT mijn verhaal, de veranderingen

Na een paar maanden begon mijn omgeving de veranderingen ook te zien. Ik hoorde dat ik minder somber overkwam, meer lachte en vrolijker was. En ik kreeg complimenten uit de sportgroep doordat ik weer gewoon mee kon komen. Na 2 jaar wordt er zelfs gezegd dat ik maar voor moet gaan, omdat ik sneller ben.

Er kwam een moment dat ik ging kijken of het goed zou gaan als ik minder op mijn huid hoefde te smeren. Dat ging goed en zo ben ik eerst voorzichtig het uitwendige aan medicijnen gaan afbouwen. Bij een controle voor mijn bloeddruk vertelde ik dat mijn huisarts, die was aangenaam verrast. Ik kreeg de vrijheid om allergiemedicijnen af te bouwen. Mijn bloeddrukmedicijnen heb ik als laatste en in overleg met hem afgebouwd. Dat was ook het moment dat ik klaar was met “puinruimen.”

 

EFT mijn verhaal, een nieuwe toekomst

Na een jaar thuis, kwam het moment dat ik echt toe was aan een nieuwe uitdaging. Het studeren om mijn kennis op te frissen was afgelopen. Dus mijn dagen waren ook minder gevuld.
En tot mijn verbazing hoorde ik dat ik nu als ervaringsdeskundige wel zelf mensen met EFT zou kunnen gaan helpen. Dat was wel wat, ik was wel al heel breed inzetbaar, maar nog niet op dat gebied. Het duurde dan ook even voordat ik echt concrete stappen ging zetten. Dat was pas op het moment dat ik dit ook van anderen hoorde, die mijn privé-achtergrond niet kenden.

Toen ging het ineens in een stroomversnelling. Trainingen volgen, want ik wil natuurlijk wel weten waar ik mee bezig ben en wat ik doe.
Na 3 maanden kon ik mijzelf al niet meer voor mijn oude functie verkopen. En een maand later heb ik de knoop doorgehakt, Ik ging gezond en vol zelfvertrouwen op weg naar een heel nieuwe toekomst.

Meer over EFT weten of een EFT behandeling boeken? Ontdek onze therapeuten 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht