Kan lichaamsgerichte therapie jou helpen?

 • Geschreven door Saskia Beugel
 • laatst bewerkt Jan 9, 2024
Deel dit artikel:

lichaamsgerichte therapie, balans, welzijn, stressvermindering, pijnverlichting, gezondheid, therapeuten, behandelingen op maat

Ben je op zoek naar een effectieve en holistische benadering van therapie? Overweeg dan eens lichaamsgerichte therapie. Deze vorm van therapie richt zich op het verkennen en behandelen van fysieke sensaties, emoties en gedragspatronen die in het lichaam worden ervaren. Het is een krachtige methode om te werken aan persoonlijke groei, zelfbewustzijn en het herstellen van emotioneel evenwicht.

Wat is lichaamsgerichte therapie?

Lichaamsgerichte therapie is een vorm van psychotherapie waarbij de focus ligt op het verbinden van geest en lichaam. Het uitgangspunt is dat ons lichaam veel informatie bevat over onze gedachten, gevoelens en ervaringen. Door bewust te worden van deze signalen en er aandacht aan te geven, kunnen we dieper inzicht krijgen in onszelf en onze klachten.

Tijdens een sessie ligt de nadruk op het ervaren van sensaties, emoties en spanningen in het lichaam. Een therapeut helpt je om bewust te worden van deze sensaties door middel van ademhalingsoefeningen, mindfulness-technieken of gerichte aanraking. Door contact te maken met wat er zich afspeelt in je lichaam, kun je blokkades loslaten, spanning verminderen en emotionele pijn helen.

Waarom kiezen voor lichaamsgerichte therapie?

Er zijn verschillende redenen waarom lichaamsgerichte therapie een waardevolle keuze kan zijn:

 1. Diepgaand inzicht: Lichaamsgerichte therapie helpt je om dieper in contact te komen met jezelf en je eigen ervaringen. Door bewust te worden van wat er in je lichaam gebeurt, kun je sneller de oorzaken van je klachten achterhalen.
 2. Emotionele heling: Onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het lichaam en fysieke klachten veroorzaken. Lichaamsgerichte therapie biedt de ruimte om deze emoties te erkennen, te uiten en los te laten, waardoor er ruimte ontstaat voor heling.
 3. Zelfbewustzijn: Door bewust te worden van de signalen die je lichaam geeft, kun je beter luisteren naar je eigen behoeften en grenzen. Dit vergroot het zelfbewustzijn en helpt bij het maken van gezonde keuzes.
 4. Fysieke ontspanning: Het ervaren van spanning in het lichaam is vaak een indicatie dat er iets uit balans is. Lichaamsgerichte therapie kan helpen om deze spanning los te laten en fysiek meer ontspannen te worden.

Voor wie is lichaamsgerichte therapie geschikt?

Lichaamsgerichte therapie is geschikt voor mensen met uiteenlopende klachten, zowel op fysiek als mentaal gebied. Het kan onder andere helpen bij:

 • Stress en burn-out
 • Angststoornissen
 • Traumaverwerking
 • Depressie
 • Slaapproblemen
 • Lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak
 • Emotionele blokkades

Lichaamsgerichte therapie is ook geschikt voor mensen die graag meer in contact willen komen met hun eigen lichaam, hun gevoelens beter willen begrijpen of simpelweg behoefte hebben aan ontspanning en zelfzorg.

Hoe vind ik een geschikte therapeut?

Het is belangrijk om een therapeut te vinden die bij jou past en waar jij je comfortabel bij voelt. Een goede manier om een therapeut te vinden is via een site met therapeuten, zoals It's Just Therapy of vergelijkbare sites. Op deze site kun je zoeken naar lichaamsgerichte therapeuten in jouw regio en lezen over hun specialisaties en werkwijze.

Kijk ook naar de ervaringen van andere cliënten en eventuele reviews. Dit kan je een goed beeld geven van wat je kunt verwachten. Daarnaast kan het nuttig zijn om telefonisch contact op te nemen met de therapeut om te kijken of er een klik is en of hij/zij aansluit bij jouw behoeften.

Een sessie boeken

Als je een geschikte therapeut hebt gevonden, kun je een sessie boeken en contact opnemen via de rode button. Tijdens de eerste sessie zal de therapeut met jou bespreken wat je verwachtingen en doelen zijn en welke aanpak het beste bij jou past. Van daaruit kan er een behandelplan worden opgesteld.

Het aantal benodigde sessies hangt af van de aard en ernst van je klachten. Sommige mensen ervaren al snel verlichting na enkele sessies, terwijl anderen baat hebben bij een langer traject. Je kunt dit samen met de therapeut bespreken en gedurende het proces evalueren.

Samenvattend

Lichaamsgerichte therapie is een waardevolle benadering om te werken aan persoonlijke groei, zelfbewustzijn en emotioneel evenwicht. Het biedt diepgaand inzicht, helpt bij emotionele heling, vergroot het zelfbewustzijn en zorgt voor fysieke ontspanning. Of je nu worstelt met stress, angststoornissen of gewoon behoefte hebt aan meer contact met jezelf, lichaamsgerichte therapie kan jou helpen op jouw pad naar herstel.

 

Benieuwd naar wat lichaamsgerichte therapie voor jou kan betekenen? Neem dan een kijkje op onze site en vind een geschikte therapeut bij jou in de buurt!

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht