Leven met overvloed van tijd

  • Geschreven door Webmaster
  • laatst bewerkt Jan 5, 2016
Deel dit artikel:

Leven met overvloed van tijd

Auteur: Joyce Groot

Als bewoner op de wallen van Amsterdam, waar het jaarlijks drukker wordt met toeristen, heb ik de grootste lol. Ik pest toeristen door heel hard te fietsen en op het laatste moment te bellen. (Een vriendin heeft speciaal een fietsbel op haar fiets moeten zetten, want zonder bel is het niet mogelijk om bij mijn huis te komen). Het krioelt er van de toeristen die hun verstand thuis hebben gelaten, wat zorgt voor hilarische schrikmomenten voor fotograferende Chinezen of dronken Engelsen.
Ik ben een onrustige Hollander die als een gek door de straten naar huis fietst en door die domme toeristen onrustig word. Iedereen is irritant en loopt voor mijn voeten. Toch kijk ik schijnheilig lief, als ik er gehaast langs fiets.

Dit is mijn oude ik, die haast heeft om thuis te komen. Bang om niet genoeg tijd te hebben, omdat ze moe is, hard gewerkt heeft en in de avond nog van alles moet doen. Waar was ik mee bezig? Toeristen die genieten van het mooie en goed verzorgde land, de stuipen op een lijf jagen? Ik was gewoon gestresst en dacht dat ik nooit genoeg tijd had. Ik heb respect voor de toeristen in de stad. Ik zou er niet aan moeten denken om in dictatuur zoals China te wonen. Of in het Midden Oosten waar je niet kunt zijn, wie je wilt zijn. Ik heb respect voor toeristen die aan het genieten zijn van ons land. En ik geniet van de avonden dat ik naar huis fiets, om eerst rustig eten te maken. En wat ik in het weekend ga doen, weet ik nog niet. Want ik leef met het idee dat er tijd genoeg is.

Maar wanneer heb je tijd genoeg? Dat is wanneer je leeft in overvloed. We zijn geneigd om te denken in tekort of beperkingen, om op onze hoede te zijn en om problemen te voorkomen. Waarom zouden we alsmaar denken in tekort als de wereld meer dan genoeg heeft? Bijvoorbeeld haasten omdat je niet genoeg tijd hebt, elke dag je bankrekening te bekijken of je deze maand wel uit komt of nog niet genoeg kennis hebben om een bedrijf te starten. Hierdoor creëer je een angstige wereld voor jezelf. Je gelooft dat er nooit genoeg tijd, geld, liefde, eten is of je niet goed genoeg bent. Oftewel je moet iets anders hebben voordat je kan leven in overvloed.

Uiteindelijk ben je veel effectiever als je leeft in overvloed en merk je dat je op een dag veel meer kunt doen. Je kan je beter reageren op situaties, omdat je niet angstig bent. Met angst knel je jezelf en dit is wat jij zelf creëert met je overtuigingen. Je zult merken dat wanneer je focust op tekort, alsmaar tekorten ervaart. Er blijven situaties op je pad komen die je bevestigen dat er altijd tekort is. Pas wanneer je de focus verlegd, kan je leven in overvloed. Denk in mogelijkheden.

Denk eens aan situatie waar je genoeg tijd had en hoe je je toen voelde, fijn toch?
Het is de kunst om je focus te verleggen, door te kiezen om op een positieve manier te denken. Het helpt niet om constant te denken: er is genoeg, er is genoeg etc. Als jij denkt dat er genoeg is, straal je dat uit en krijg je al hetgeen waar genoeg van is, in veelvoud terug. Kies bewust om in overvloed te leven en wees concreet. Het is een investering in jezelf wat tijd kost. Je merkt dat je hierdoor veel dankbaarder in het leven zal staan en steeds meer kan geven, ontvangen en in het nu zijn.

Ik probeer steeds minder te plannen, maar te genieten van het moment en dankbaar te zijn voor alle tijd. Ik houd van lekker koken en boodschappen doen bij de Turk. Ondertussen bel ik een vriendin voor een bakkie koffie en soms blijf tot laat in de kroeg. Want dat kan, ik heb geen haast, er is tijd genoeg…

Enjoy!

 

Coaching kan je helpen met het realiseren van leven in overvloed. Bij It’s Just Therapy vind je de beste coaches, zoals Joyce Groot. Geen idee of je een coach nodig hebt? Boek een intake consult en wij gidsen je.

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht