It’s Just Therapy

Leuke baan en toch werkstress?

  • Geschreven door Elke Jaarsma-Blom
  • laatst bewerkt Jun 19, 2019
Deel dit artikel:

werkstress en werk-privé balans

Hoe is jouw werk-privé balans?

Als loopbaancoach werk je niet alleen met mensen die hun werk niet meer leuk vinden en iets anders willen. Ook mensen met een superleuke baan melden zich bij ons. Zij kampen dan weer met andere -ogenschijnlijk werk gerelateerde- issues, zoals “Hoe kan ik mijn werk beter loslaten?”, “Hoe combineer ik het (single) ouderschap met mijn werk?” of “Hoe kan ik effectiever communiceren op mijn werk?”.

Laatst sprak ik een dame die een paar jaar geleden het roer heeft omgegooid. Ze heeft nu een baan die helemaal bij haar past, waar ze blij van wordt, energie van krijgt en supergoed in is. Ze doet haar werk met veel plezier, maar na de laatste twee vakanties merkte ze dat ze tegen het eind van de vakantie wat gespannen en chagrijnig werd. Ze ging lopen klagen over alle troep in huis, werd gevoelig voor kritiek, haar adem ging hoog zitten waardoor ze het gevoel kreeg niet achter haar adem te komen en haar schouders gingen vastzitten.

Geen idee waar dat vandaan kwam, want ze had toch net een heerlijke vakantie gehad? Ze was toch superontspannen? Aan het werk kon het niet liggen want dat was leuk en dat ging goed! Was er dan iets anders aan de hand? Was haar relatie toch niet goed? Was ze niet blij met haar leven?

 

Sommige mensen leggen de hat hoog voor zichzelf wat tot veel stress kan leiden

Tijdens ons gesprek kwamen we erachter dat ze het werk wat ze doet nog elke dag een beetje spannend vindt. Hoe leuk het ook is; ze wil het goed doen, ze wil nog beter worden en echt een prestatie neerzetten. Ze wil haar geld waard zijn. Ze wil dat mensen tevreden over haar zijn, nee beter nog: mensen moeten superblij met haar zijn! En ze bijt zich er helemaal in vast. Eigenlijk is ze dag en nacht met haar werk bezig. De lat die ze voor zichzelf neerlegt ligt hoog. Heel hoog. Logisch dat de druk die ze zichzelf oplegt spanning veroorzaakt. Het gevaar is dan wel, dat zelfs het leukste werk van de wereld niet meer leuk is…

 

De sleutel woorden zijn ontspannen, relativeren en 'loslaten'

Eigenlijk zijn de sleutelwoorden hier “Ontspanning”, “Loslaten” en “Relativeren”. Vaak een open deur, makkelijker gezegd dan gedaan en afgezaagd cliché. En hoe doe je dat dan, als je zo gedreven bent als deze dame?

 

De balans opmaken

Soms moet je gewoon letterlijk de balans opmaken om wat meer balans in je werk en privé te krijgen. Maak een overzicht van wat je energie geeft en wat je energie kost. En een overzicht van wat je kunt doen om te ontspannen. En maak een concreet plan voor hoe je inspanning en ontspanning wat gezonder kunt afwisselen.

 

Wees milder voor jezelf, heb compassie voor je jezelf 

Loslaten en relativeren kun je leren. Wees eens wat milder voor jezelf. Zelfcompassie kan je hierbij helpen. 

Drie tips voor mildheid naar jezelf:

  • Vraag jezelf af wat je tegen een goede vriend zou zeggen die de lat zo hoog legt of perfectionistisch is. En zeg dat nu eens tegen jezelf. 
  • Wees je ervan bewust dat je niet de enige bent die de lat hoog legt, die perfectionistisch is of die af en toe de balans helemaal kwijt is. Het is ok. Je bent een mens! Je hoeft niet perfect te zijn.
  • Sta stil bij je eigen behoeftes. Wat heb je nodig? Wat zou je graag willen? En gun jezelf dat gewoon! Je bent het waard en je hebt het verdient.

 

Een spiegel een duwtje in de rug? Neem contact op voor een gratis proefsessie

Heb je een spiegel nodig die je confronteert en een duwtje in de rug geeft in het omgaan met perfectionisme, spanning en druk die je jezelf oplegt? Neem gewoon eens contact op voor een gratis proefsessie. Niet geschoten is altijd mis;)

Bekijk eens het profiel van loopbaancoach Elka Jaarsma 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht