Innerlijk kindwerk

  • Geschreven door Lenny van Biemen
  • laatst bewerkt Dec 8, 2021
Deel dit artikel:

Innerlijk kind werk, zelfliefde, eigenwaarde, persoonlijke groei

We kennen het allemaal in meer of mindere mate zelf kritiek. Op zich is er niets mis met zelfkritiek. Het houdt ons scherp, het zorgt ervoor dat we aan onszelf blijven werken en dat we open blijven staan voor de ander, niet onbelangrijk. Want we staan altijd in verbinding met de ander, in welke relatie we ook staan tot de ander.

Zelfkritiek kan ook een belemmering worden.

In onze kindertijd komen we allemaal in zekere mate in aanraking met kritiek uit onze omgeving, kritiek kan als een suggestie in ons onderbewustzijn blijven haken. Het veroorzaakt een gevoel van onbehagen of kan dermate impact op ons hebben, dat het ons dwingt om keuzes te maken om onszelf te beschermen. De keuzes die op dat moment gemaakt worden en ook daadwerkelijk (lijkten te) werken, worden vanaf dat moment patronen waar we later, in ons volwassen leven, hinder van ondervinden. Het belemmert dan ons gevoel van welbevinden, brengt ons vaak in vergelijkbare situaties omdat we door onze keuzes in een herhalende cirkel beland lijken te zijn.

Ten diepste ligt er dus vaak onder gedrag en situaties die we graag anders willen, maar zo ingesleten lijken te zijn, een diepe behoefte. Erkenning, vrijheid, veiligheid, rust, liefde enzovoorts kunnen behoeften, legitieme behoeften zijn. Roken, nagelbijten, burn-out, fobieën, angsten, drinken, overmatig eten of juist te weinig eten, vele fysieke aandoeningen kunnen daar allemaal voorbeelden van zijn, van gedrag wat we doen om een diepe behoefte te vervullen.

Ik benader de ongewenste situatie dus juist van een andere kant, ik ga niet het ongewenste gedrag aanpakken, maar ik zorg er voor dat er ander gedrag veel beter en fijner invloed gaat hebben op de diepe behoefte die er is. Hierdoor is mijn therapie ook zo effectief. Dit kan door middel van hypnose of door mijn manier van coachen. Dit wordt nader bepaald na het intakegesprek. Warm welkom!!

Auteur: Lenny van Biemen, innerlijk kind therapeut

 

Op zoek naar een innerlijk kind therapeut in jouw buurt? Klik hier voor meer opties

 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht