Hypnotherapie en ik

  • laatst bewerkt Feb 23, 2021
Deel dit artikel:

Paardje van het licht.

De kennismaking tussen hypnotherapie en mij

Dat was nu niet direct een plezierige kennismaking, tussen hypnotherapie en mij.

Toen ik jaren geleden de opleiding Integratieve Psychotherapie startte had ik daar allerlei verwachtingen over. Deze had ik mede opgedaan in mijn eigen therapie traject wat meer een vorm van klassieke psychotherapie was. Een vorm waarbij er veel gepraat wordt. Mijn keuze voor Integratieve Psychotherapie had natuurlijk alles te maken met mijn gulzigheid.

Integratief, dan komen vele vormen van therapie bij elkaar en daar heb ik pas wat aan, dacht ik zo. Little did I know. Voordat ik het wist was ik diep ondergedompeld in hypnotherapie. Trances, inducties, iiner child werk, regressie en meer. Het werd mij dan ook snel duidelijk dat hypnotherapie een groot deel van de opleiding uitmaakte. Dit was geen rustig met elkaar praten over hoe het zo gekomen is, of praten over emoties. Nee, het was direct werken met en in emoties.  De ene techniek na de andere. Het was leren van vaardigheden en dan ook nog technische vaardigheden en ik haat techniek!  Kortom het was een moeizame toestand waar ik in terecht was gekomen. Ik miste toch zo die mooie elegante en associërende gesprekken tussen therapeut en cliënt. Gesprekken waarin veel inzicht wordt verworven in hoe het allemaal zo gekomen is.

Hypnotherapeutische technieken voor het lijden dat mensen ervaren

Echter in het tweede jaar van de opleiding begon ik meer en meer in te zien hoe belangrijk die hypnotherapeutische technieken zijn voor het werkelijk oplossen van het lijden dat mensen kunnen ervaren. Pijn voortkomend uit het verleden en bepalend voor het handelen nu. Ik begon in te zien hoe zinvol hypnotherapie is, hoe effectief de technieken zijn waar ik zo’n hekel aan had. Dit was vooral te danken aan mijn oefencliënten. In de opleiding werd er in het tweede jaar al van je verwacht dat je cliënten ging werven. Cliënten waarmee je de geleerde technieken kon oefenen en dat veranderde alles.

De technieken van hypnotherapie voor het werken met en in het onbewuste. Het werken met al die processen die zich in het onbewuste van een mens afspelen zijn van een grote schoonheid. Een schoonheid die vooral schuilt in het oplossend vermogen van die technieken. Dat was verbluffend, voor zowel mij als voor mijn cliënten. Het is werkelijk gaan van het donker naar het licht. Nu ik hier zo naar dat zinnetje aan het kijken ben bedenk ik dat dit wel de kern van hypnotherapie is: Van het donker naar het licht gaan.

Hypnotherapie werkt ook voor fysieke problemen

Je zou zeggen dat bovenstaand wel genoeg is, toch is hypnotherapie er niet alleen voor allerlei psychische - maar ook voor fysieke problemen. Het behandelen en bestrijden van pijn is daar een belangrijk voorbeeld van. De crux hier is dat hypnotherapie geen onderscheid maakt tussen het geestelijke en het lichamelijke. Voor hypnotherapie is het allemaal een pot nat. Dat geeft ook alweer allerlei nieuwe openingen, nieuwe vormen van therapie. Voor bijvoorbeeld trauma en ptss behandelingen hoeft er niet meer direct ingegaan worden op het incident wat het allemaal veroorzaakt heeft, maar kan er ingegaan worden op het fysieke waarin dat incident zich ook heeft vastgezet. Over hoe dat zit later meer, wellicht in een volgende blog.

Meer over de auteur Gerard Zwart, hypnotherapeut in Amsterdam 

 

Op zoek naar een hypnotherapeut in jouw regio? Vind hier een goede hypnotherapeut

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht