It’s Just Therapy

Wat is Hypnose

  • Geschreven door Victor Elzo Kraemer
  • laatst bewerkt Jul 4, 2017
Deel dit artikel:

Medisch hypnose

Wat is Hypnose:

Hypnose, is volgens Wikipedia (uit het Grieks ὑπνος hupnos, slaap) is een kunstmatig opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Hypnose wordt uitgevoerd door opgeleide hypnotiseurs, die een speciale procedure volgen om de geest van de behandelde persoon in een tranceachtige toestand te brengen. Het is een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin men ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald onderwerp. Geregistreerde patronen van hersengolven tonen aan dat iemand onder hypnose zich in een toestand tussen waken en slapen bevindt.

Hypnose is een toestand waarin er een directe toegang is tot het onderbewustzijn. Het is een aangename methode waarbij er een rustige en ontspannen toestand van lichaam en geest ontstaat.  Een toestand waarbij alles gewoon waargenomen wordt en er toch een directe toegang tot het onderbewustzijn is. In deze toestand, die we Hypnose noemen, is er de mogelijkheid om het onderbewustzijn de denkbeelden, overtuigingen en emoties die ongewenst zijn om te laten zetten in een gewenste vorm. Zo kan de overtuiging dat je een roker bent omgezet worden in een nieuwe vorm, namelijk ik ben een  Niet Roker.

Het onderbewustzijn is namelijk de basis van al ons gedrag, onze emoties en onze lichamelijke verschijning. Het bevat alle informatie waarop wij denken, redeneren, ervaren, voelen en ons lichaam zich presenteert. De programmering vindt plaats gedurende ons leven en heeft als grootste doel het beschermen van het lichaam en de geest. Ervaringen en waarnemingen worden geinterpreteerd en opgeslagen. Op basis hiervan leven wij.

Het veranderen van deze programmering gaat in het dagelijkse leven heel moeilijk en langzaam. De directe toegang tot het onderbewuste is een zegen. Het scheelt een lang traject van met ons bewustzijn doorzetten, afzien en uiteindelijk toch falen.

Want hoewel je op wilskracht soms iets snel kan bereiken lukt dat met projecten die langere tijd in beslag nemen vaak niet. Op de achtergrond is er namelijk altijd nog steeds dat stemmetje dat je dan toch een sigaret laat pakken, je wijs maakt dat je dat ene koekje wel kan nemen of wat je ook doet je toch niet goed genoeg zal zijn.   Dat stemmetje komt uit je onderbewustzijn. 
Het is de uitdrukking van het negatieve denkbeeld, de negatieve overtuiging of emotie die je nog diep in je hebt.  Met Hypnose verander je dat waardoor er een ondersteunende, krachtige en energieke beweging ontstaat richting het doel wat je wilt bereiken.

Sommige mensen zijn van mening dat er slechts één soort hypnose is: zelfhypnose. Zelfs onder begeleiding van een hypnotiseur is het de cliënt zelf die toestaat dat de trance ontwikkelt en laat bestaan. Dus iedere vorm van hypnose begint toch eigenlijk in de eerste plaats steeds bij de gehypnotiseerde zelf, maar aangezien suggesties van anderen dit kunnen teweegbrengen laat men zich dan eigenlijk begeleiden in de zelfhypnose. Zonder aandacht te schenken aan een vreemde suggestie zal geen hypnose intreden.

Anderen stellen dat er twee soorten hypnose zijn:

  • zelfhypnose, waarbij men zichzelf in de hypnotische toestand brengt, ook autosuggestie genoemd.
  • hypnose waarbij een hypnotiseur de hypnotische toestand tot stand brengt.

Er zijn verschillende stadia van hypnose, van licht zoals een lichte roes tot een zeer zware hypnotische toestand met een totaal verlies van (zelf)bewustzijn en waarbij zelfs een blokkade van zintuiglijke en pijnprikkels kan optreden. Een lichte hypnotische toestand kan vergeleken worden met een situatie waarin men alles om zich heen even vergeet, zoals het diep verzonken zitten in een boek of het kijken naar een spannende film waar men helemaal in opgaat.

De hypnotiseur dient integer te zijn en vertrouwen en gezag uit te stralen. Het is voor een diepere hypnose noodzakelijk dat de gehypnotiseerde zijn zelfcontrole en verantwoordelijkheid tot een bepaald niveau overdraagt aan de hypnotiseur. Op die manier kan de gehypnotiseerde een voldoende hogere vernauwing (concentratie) van zijn bewustzijn verkrijgen. Hij maakt als het ware zijn geest los van allerlei standaard processen en verwacht dat deze overgenomen worden door de hypnotiseur.

Hypnose is zelf geen therapie, maar wel een hulpmiddel om therapeutische doelen te bereiken. Hypnose wordt o.a. in de hypnotherapie en regressietherapie toegepast. De werkzaamheid ervan is wetenschappelijk goed onderbouwd. Vooral met behulp van MRI scans en Elektro-encefalografie (EEG) zijn hersen fysiologische correlaties van trancetoestanden duidelijk aangetoond. Al door enkele hypnose-zittingen kunnen duidelijke veranderingen worden vastgesteld. Mede daarom worden hypnose en aanverwante technieken wereldwijd meer en meer gebruikt in verschillende vormen van psychotherapie.

De kracht van Hypnose

Hypnose is een zeer krachtig stuk gereedschap om veranderingen definitief te laten plaatsvinden teneinde uw gezondheid op een natuurlijke wijze te verbeteren en te zorgen voor optimale prestaties tijdens uw werk sport en dagelijkse bezigheden. Met hypnose ervaart u een fysieke en mentale ontspanning en biedt een uitkomst in velerlei situaties waarbij stress en psychische druk als hinderlijk ervaren wordt. Daarom wordt hypnose ook steeds vaker toegepast in de medische wereld en in de topsport.

Wil jij meer uit jezelf halen? Wil je iets specifiek veranderen in je leven; stoppen met roken, afvallen , of bepaalde angsten onder controle krijgen? Of ben je niet 100% gelukkig, maar weet je niet waar dat aan ligt? Een mens werpt soms onbewust blokkades op. Bepaalde angsten, trauma’s of gewoontes saboteren je dan om te veranderen. Of het nu gaat om veranderingen op het gebied van gezondheid, financiën, zelf ontplooiing of relaties, als specialist in hypnose sta ik klaar om je te helpen om jouw potentieel aan te spreken.

Methode:

Tijdens een intakegesprek bespreken we je probleem.

We gaan in op je klachten, je verleden en natuurlijk bespreken we je doelen. Wat zou je graag willen veranderen? Op basis van de antwoorden bepalen we samen de methode die het beste bij jou past en welke weg we gaan bewandelen om jouw doelstelling te behalen.

Bij Direct hypnose gaat direct naar de oplossing die u zoekt, om het snel en effectief mogelijk( vaak al binnen en paar sessies) blijvend op te lossen, wat het ook is. Overtuig uzelf en maak een online afspraak bij de experts. Moet je in hypnose geloven, zelfs mensen die er niet in geloven, kunnen in hypnose gaan. Voorwaarde is wel dat de persoon meewerkt aan de ontspanning en concentratie.

Hypnose is effectief bij het:

 -Stoppen met roken.

- Afvallen, Virtuele Maagbang 

- Pijnverlichting bij pijn, lichamelijke klachten, chronische pijn, hoofdpijn

- Verslavingen.

- Nagelbijten.

- Pleinvrees 

- Emetofobie 

- Slaapproblemen.

- Spanningen, stress, nervositeit.

- Angsten en fobieën, faalangst, vliegangst, claustrofobie, hoogtevrees, tandarts.

- Onzekerheid,

- Schuldgevoelens en minderwaardigheid gevoelens.

- Traumaverwerking.

- Afleren van dwangmatige handelingen,

- zoals eetproblemen,

- Stoppen met roken

- Seksueel misbruik 

- Blozen

- Faal angst , depressie 

- Opheffen van psychosomatische klachten m.b.t. hyperventilatie, huidklachten

  en maag- en darmklachten.

- Zelfvertrouwen.

- Examenvrees.

- Vermoeidheid.

- Overgang en burn-out.

Staat uw probleem er niet bij wij kunnen u ook hiermee helpen.   

Victor Elzo Kraemer 

Hypnotherapeut 

 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht