Het innerlijke meisje

  • Geschreven door Martine Hamstra
  • laatst bewerkt Jun 17, 2019
Deel dit artikel:

vind-een-therapeut-innerlijke familie-therapeut

Ben je je bewust van je 'innerlijke familie'?

Ben jij je bewust van jouw eigen Innerlijke Familie? Dan ben je in staat om je gedrag op bewust niveau in te zetten binnen iedere willekeurige situatie. Iedereen heeft een innerlijke familie. De kunst is om deze innerlijke familieleden te leren kennen en zo goed mogelijk met elkaar te laten samenwerken. Op die manier haal je het beste uit jezelf en anderen. Veel mensen zoeken naar een meer passende verbinding met zichzelf en anderen. Als je aan de slag gaat met jouw Innerlijke Familie ga je zien, begrijpen en waarderen hoe jijzelf in elkaar zit en hoe de mensen in elkaar zitten met wie je leeft en werkt. Dit begrip maakt het vaak makkelijker om verschillen te overbruggen en er samen iets van te maken.

 

Jouw innerlijke meisje

Waar staat bijvoorbeeld jouw meisje voor? Wat zijn haar kwaliteiten. Zij staat oa voor je (diepe pure) gevoel, je kwetsbaarheid, schoonheid, verbinding, openheid, je behoefte aan harmonie. Ook haar schaduwkanten kunnen zich manifesteren. Bijvoorbeeld in de momenten dat je je eventueel onzeker voelt, gespannen, angstig of zelfs in paniek. Hoe manifesteert zij zich in haar kwaliteit, wanneer merk je haar op? Op de momenten van in verbinding zijn met de ander. Ultiem moment waarbij het meisje zich manifesteert is de periode van verliefd zijn. Of als je een baby in je armen hebt, of een puppie. Zij zorgt voor de innerlijke zachtheid, de behoefte om je te verbinden met de ander en de bereidwilligheid je aan te passen. Je voelt haar in het in vertrouwen graag bij die ander zijn. Bij wie jij jezelf kunt zijn en kunt ontspannen. 

 

Als je je innerlijke meisje afwijst of negeert

Als je voor iets nieuws in je leven staat en je ervaart spanning of onzekerheid. Bijvoorbeeld op het moment van een nieuwe activiteit, een nieuwe ervaring: je eerste rijles, een sollicitatiegesprek, je eerste dag bij een nwe baan, je eerste schooldag, het aangaan van een (intieme) relatie. De gespannenheid kan variëren van lichte spanning tot verlammende angst en alles ertussen. In dit laatste geval kan dat je blokkeren in datgene wat je op dat moment te doen staat. Waardoor je niet kunt doen of zeggen of voelen wat je zo graag zou willen.

 

Leer je innerlijke meisje kennen en aandacht geven

Om vanuit rust en harmonie nieuwe ervaringen te beleven is het fijn om je Innerlijke meisje te leren kennen en aandacht te geven. Zodat je kunt leren voelen wat ze nodig heeft om in vertrouwen te ontspannen en in harmonie te zijn. Hier kun je jouw keuzes in het leven op baseren. Jouw meisje leren kennen geeft je de mogelijkheid om te leren voelen hoe je haar kunt troosten op de momenten dat je ergens gespannen over bent of verdrietig of zorgen over maakt.

 

Aandacht aan je Innerlijke meisje geven

Om je meisje blij te maken kun je bijv een afspraak maken voor een massage of een sauna bezoeken. Lekker lang in bad zitten. Muziek luisteren. In de natuur zijn. Gemakkelijke kleren aantrekken en wegkruipen op de bank met een fijne film. Je laten vertroetelen. Iets lekkers eten, iets dat warm en romig is.

 

Hoe zorg je dat jouw innerlijke meisje zich veilig voelt

Door consequent de troostende aandacht te bieden op de momenten dat je spanning ervaart. Jouw meisje zal ontspannen, zal zich gezien voelen en jou vervolgens een voortdurend geluksgevoel geven. Het is dus de moeite waard! Draag bijvoorbeeld een token bij je wat jouw Innerlijke meisje representeert. Dat kan je helpen op de momenten dat je gespannen of angstig of verdrietig bent.

Lees hier meer over de auteur Martine Hamstra zij is innerlijke familie therapeut

 

 

Zoek je een innerlijk familie of innerlijk kind therapeut. Ontdek onze therapeuten 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht