Geweldloze communicatie - communiceer jij geweldloos?

  • Geschreven door Kim Lakke - Arnhem
  • laatst bewerkt Apr 12, 2019
Deel dit artikel:

Wat is geweldloze communicatie?

Auteur: Kim Lakke (coach op It's Just Therapy)

Thuis of op het werk, in het verkeer of op het voetbalveld. We gaan vaak slordig en liefdeloos met elkaar om. 
Denk of zeg je wel eens dingen als:

  • “Die vent? Hij loopt er gewoon altijd de kantjes vanaf.“
  • “Schiet nou toch eens een keer op, man!”
  • “Ik kan ook nooit iets goed doen bij jou.”
  • “Je wilt me gewoon niet begrijpen.”
  • “Ruim je troep nou eens op. Ik ben je sloofje niet.”
  • “Waarom moet ik altijd alles alleen doen?”

Vast wel… Maar wat gebeurt er daarna? Voel je je beter? Is er iets veranderd aan wat je dwars zit? Waarschijnlijk niet… 

Misschien verwachten we dat ook al niet eens meer. We willen alleen even ons hart luchten over het gedrag of onbegrip van een ander. Dat doen we door te reageren zoals we dat gewend zijn te doen:  gekwetst, geïrriteerd, beschuldigend of hulpeloos.

Jij en de ander

Er zijn maar weinig mensen die elkaar zonder woorden begrijpen. Als je verliefd bent kan het misschien nog wel zo lijken, maar in elke relatie sluipt gaandeweg toch ook onbegrip of miscommunicatie. Niet met opzet, maar omdat we nooit hebben geleerd om goed met elkaar te communiceren.  

Iedereen zit nu eenmaal anders in elkaar.  We hebben allemaal onze eigen manier van denken, onze eigenaardigheden en tekortkomingen. We moeten moeite doen om elkaar te begrijpen. Goed communiceren gaat niet vanzelf.

Van jongs af aan worden we opgevoed met het idee van goed of kwaad. Zo leren we om snel een oordeel klaar te hebben. We zien een gesprek vaak als een kans om ons gelijk te halen, niet om de ander te leren kennen en begrijpen. Logisch dat er al snel misverstanden en conflicten ontstaan.

 

Geweldloze communicatie

Voel je je vaak alleen, onbemind en onbegrepen? Snauw je anderen af of vermijd je ze het liefst? Wil je je beter voelen en een hechtere band opbouwen met je partner, je kinderen, familie, of collega’s? Geweldloze communicatie kan je helpen.  

Je leert om je gedachten, gevoelens en behoeften te onderkennen en onder woorden te brengen op een neutrale, duidelijke manier zodat ook de ander zich gerespecteerd en begrepen voelt. Zo bouw je een open en gelijkwaardige relatie met de ander op, waarin je zaken kunt uitpraten op een constructieve manier waarbij iedereen zich goed voelt.

Ik OK, Jij OK

Daarbij is luisteren naar de ander net zo belangrijk als luisteren naar jezelf, naar jouw grenzen en behoeften. Ik ben OK, jij bent OK. Dat is het uitgangspunt van geweldloze communicatie.

Geweldloze communicatie is meer dan zomaar een trucje. Je zult bereid moeten zijn om naar je eigen aandeel in de communicatie te kijken en je kwetsbaar op te stellen.  Dat is niet altijd de makkelijkste weg, maar uiteindelijk levert het veel goeds op voor jezelf én voor je relatie.

 

Praktisch

De mini-workshop Geweldloos Communicatie  is geschikt voor stellen, maar ook voor families, teams of andere groepen die de onderlinge communicatie willen verbeteren.

In vier uur leg ik de basisprincipes van de methode uit. We gaan oefenen met het ontdekken van je werkelijke gedachten, gevoelens en behoeften. Daarmee kun je thuis verder aan de slag gaan. Dag en tijdstip van deze workshop wordt in overleg bepaald. Dat kan ook ’s avonds of in het weekend. De duur is 2 dagdelen en kosten zijn € 148,- p.p incl. btw (excl. voor bedrijven). Een dag boeken als stel is € 196 totaal. Materiaal, koffie/thee zijn inbegrepen.  https://itsjusttherapy.com/therapeut/kim-lakke/

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht