Ayahuascagebruik in de media

  • Geschreven door Saskia Beugel
  • laatst bewerkt Apr 9, 2023
Deel dit artikel:

aya

Er is de laatste tijd veel aandacht in de media over Ayahuasca. De beschreven 'wildgroei van zelf-geproclameerde 'sjamanen' zonder enige therapeutische achtergrond' is een ontwikkeling die ons ook zorgen baart. Het is voor ons dan ook belangrijk dat de begeleider(s) van Ayahuasca die bij Its Just Therapy aangesloten zijn een stevige achtergrond hebben als hulpverlener/therapeut. 

Zo heeft Manu van Poppel (een van onze therapeuten) een achtergrond als psycholoog. Ik heb persoonlijk samen met een vriendin (die later op herhaling is geweest) ook een Ayahuasca sessie bij Manu bijgewoond. Het was bedoeld als ondersteuning van mijn eigen proces maar ook om te ervaren hoe Manu te werk gaat en of hij de nodige skills heeft om dit werk te kunnen doen. 

Ik vind dat Manu zeer inspirerend, liefdevol, serieus, zorgvuldig en met kennis van zaken te werk gaat en zeer goed in staat was om de groep te 'dragen'. Iedereen die zich aanmeldt krijgt eerst een uitgebreide mail waarin heel nadrukkelijk vermeld staat dat medicijngebruik gemeld dient te worden. Eventueel gebruik van medicijnen wordt nagekeken door een arts (zijn advies is bindend!). Wanneer je onder behandeling bent van een psycholoog/psychiater (of een verleden hiermee hebt) dien je dit aan te geven. 

Ook onze andere Ayuhuasca begeleiders  Marcel de Jong en Caroline Leurs hebben een achtergrond als therapeut en doen schriftelijke intakes. Ze bekijken deze intake's altijd zorgvuldig en bellen indien nodig na. Caroline heeft zich verdiept in alle medicijnen die een probleem kunnen veroorzaken.  Als er twijfel bestaat laten ze eveneens de behandelend arts ernaar kijken. Bij een te grote problematiek zonder voorwerk verwijzen ze eerst naar een lichaamstherapeut. Daarnaast sturen ze informatie waar alle contra indicaties instaan.

Ayahuasca is zeker niet voor iedereen een verstandige weg (bijvoorbeeld niet voor mensen met aanleg voor psychoses/schizofrenie), maar kan heel behulpzaam en life changing zijn bij verwerking van trauma's, ptss, burn out en/of verslavingen.

We hopen op meer duidelijkheid en erkenning voor diegenen die dit werk echt serieus nemen en de verantwoording daarvoor nemen. 

Wil je meer weten of meer informatie neem dan contact op met Marcel en Caroline of met Manu van Poppel

 

 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht