Een plek innemen is aanwezig zijn

  • Geschreven door Webmaster
  • laatst bewerkt Dec 21, 2015
Deel dit artikel:

Een plek innemen is aanwezig zijn

Auteur: Margot Groot.

We geven ons gewicht aan de aarde, om van daaruit op te strekken in de verticale as. Sommige mensen zakken in, anderen overstrekken zich. Dit is allemaal lichaamstaal. En wat is de taal van moeiteloosheid? Waarin we moeiteloos ons zelf kunnen zijn: fysiek, emotioneel, geestelijk en spiritueel?

Ik werk onder andere met spierketens. Als de botten ons dragen, zijn de spieren vrij om te bewegen. Zij werken samen als ketens en bevorderen de zwaartekracht en de opwaartse kracht, het openen en het sluiten van ons lichaam. Als voorbeeld: De spierketen Anterior Medialis zorgt voor de opstrek-as. Door in dezelfde positie te liggen als het beeld wat Leonardo Davinci achterliet, met diagonale armen en benen. De armen 15 cm te heffen met de handpalmen naar buiten en de bal van de voeten weg te drukken en spierspanning te leggen via de binnenkant van het bovenbeen naar de op-strek-as aan de voorkant van de romp. Dan versterk je deze keten. Met gevolg dat je bij het staan meer op de gehele voorvoeten staat en vanuit de voetholtes op strekt. De rug, het hart en de longen hebben zodoende meer ruimte en ook de kaken in het gezicht, omdat alles gedragen wordt door de voeten en de romp open staat om te bewegen i.p.v. lasten te dragen.

Op het plaatje zie je de vijf-punt ster. Deze is een oud symbool voor de mens, waar we ons door laten inspireren.

De twee onderste punten van deze ster staan op de grond; zoals wij ook onze voeten en benen laten aarden concreet en stevig en onze standpunten duidelijk te maken. De horizontale punten reiken uit naar de wereld om ons heen, naar anderen. Van uit het hart reiken we uit en ontvangen we van buiten naar binnen, via de binnenkant van de armen en handpalmen.
De bovenste punt verwijst naar het hoofd en bezieling; waar we met aandacht de dingen doen die we doen. En de inspiratie toelaten zoals ook een kunstenaar een schilderij met techniek en inspiratie schildert. De combinatie van het aardse, (benen) het sociale (armen/hart) en de inspiratie (hoofd en hart) maakt het leven tot een unieke beleving, omdat je bent, in het Hier en Nu. We zijn en present-eren onszelf.

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht