Wel eens last van een droge mond? Inzichten en tips van een natuurgeneeskundige...

  • laatst bewerkt Feb 14, 2019
Deel dit artikel:

Mond

Wel eens last van een droge mond? Voedingsdeskundige en natuurgeneeskundige Dia geeft je enkele handige inzichten en tips. 

Oorzaak 1: Verkeerde tandpasta en mondwater

In veel gevallen blijkt het gebruik van tandpasta of mondwater de oorzaak te zijn van een droge mond. De meeste fabrikanten brengen middelen op de markt die flink prikken en schuimen. De consument heeft dan het idee dat het effectief werkt en de adem verfrist. Let op. Dit maakt het vaak juist erger.

Sodium lauryl sulfaat en alcohol zijn agressieve bestanddelen. Ze verdrogen de mond, irriteren het weefsel en leggen de basis voor orale problemen zoals aften, stinkende adem en een vieze smaak in de mond. Gelieve het gebruik van mondwater en tandpasta met sodium lauryl sulfaat of alcohol DIRECT vermijden. Gebruik liever producten met hydraterende en speekselopwekkende eigenschappen zoals actief zuurstof, aloë vera, xylitol in combinatie met zink. Er zijn slechts een handjevol middelen die voldoen aan de eisen.

Klachten bij een droge mond zijn in de meeste gevallen goed te verhelpen met een tandpasta of mondwater op basis van actief zuurstof/zink

Kies liever voor producten die bestaan uit niet-bijtende ingrediënten. Actief zuurstof, aloë vera, zinklactaat en plantaardige speekselopwekkers hebben bewezen de mondholte op een natuurlijke manier hydrateren. 

Oorzaak 2: Mondademhaling

Mondademhaling is één van de meest geziene oorzaken van monddroogheid. Vooral ’s nachts verdampt het speeksel sneller dan de speekselklieren aankunnen. Het gevolg is een kurkdroge mond en een slechte ochtendadem. 

Probeer waar mogelijk jezelf aan te leren door de neus te ademen. Daarnaast kan het aanbrengen van een speciale gel verdroging en slechte adem helpen voorkomen.

Dia Leno is gespecialiseerd in voeding, natuurgeneeskunde, lichaamstherapie en sekscoaching. 

Geen idee wat voor soort therapie, therapeut of coach je nodig hebt? Boek een intake consult en wij gidsen je.

Oorzaak 3: Voeding

Sommige voedingssoorten kunnen monddroogheid ontketenen. Denk hierbij aan kruiden of teveel zout. Ook koolzuurhoudende dranken, koffie en alcohol verdrogen de mond. Mocht je veel koffie drinken, drink dan daarnaast ook 1 glas water. 

Oorzaak 4: Sporten

Tijdens het sporten of hevige inspanning vraagt het lichaam extra veel vocht. Wanneer je tijdens het bewegen niet of nauwelijks drinkt, zal ook de mond op den duur uitdrogen en zul je flink dorst hebben.

Oorzaak 5: Roken

Roken veroorzaakt op twee manieren een droge mond. 1: De hete rookgassen verdampen het mondvocht. 2: Doordat je droge rooklucht in- en uitademt door de mond, verdampt speeksel sneller dan dat het wordt aangemaakt. Stoppen met roken zal de mondhygiëne aanzienlijk verbeteren.

Oorzaak 6: Veel spreken

Mensen die beroepsmatig veel spreken, verplaatsen voortdurend droge lucht van en naar de mondholte. De speekselklieren kunnen het verdampingstempo niet bijbenen. Water drinken

Oorzaak 7: Medicijnen

Het gebruik van medicatie is een veel geziene aanstichter van xerostomie. Hoewel medicijnen niet zozeer de speekselklieren aantasten, zorgen ze er wel voor dat ze vanuit de hersenen minder gestimuleerd worden om de mond te bevochtigen. 

Tips en middelen tegen een droge mond door medicatie

1. Medicatie aanpassen. Vraag je dokter of je andere medicijnen mag gebruiken met minder kans op monddroogheid.

2. Tijdstip van inname aanpassen. ’s Nachts is een droge mond schadelijker voor het gebit en mondweefsels dan overdag. Het kan daarom helpen medicatie ’s ochtends in te nemen in plaats van voordat je gaat slapen. Vraag altijdtoestemming aan je dokter.

▪ 3. Gelieve het gebruik van mondwater en tandpasta met sodium lauryl sulfaat of alcohol DIRECTvermijden. Gebruik liever producten met hydraterende en speekselopwekkende eigenschappen zoals actief zuurstof, aloë vera, xylitol in combinatie met zink. 

▪ 4. Je kunt ervoor kiezen om kunstspeeksel te gebruiken dat de weefsels versoepelt. Gebruik gels die de slijmvliezen bevochtigen en werken als PH bufferend , waardoor je een stuk minder snel kans hebt op gaatjes of andere gebitongemakken. o a kan je kijken bij droge mond shop..

▪ 5. Koffie droogt mond niet zozeer uit. Echter wordt er daardoor vaak te weinig water gedronken. Drink daarom naast iedere kop koffie ook een glas water. 

Welke medicijnen zorgen voor een droge mond?

Het zijn vooral de medicijnen die gebruikt worden voor een langere periode die een droge mond veroorzaken. Het gaat in dit geval om de volgende medicijngroepen.

▪ Parasympaticolytica

▪ Anti-histaminica

▪ Antihypertensiva (hoge bloeddruk )

▪ Anti-emetica

▪ Antiparkinsonmiddelen

▪ Anti-depressiva

▪ Antipsychotica

▪ Atropine (oogdruppels)

▪ H4-antagonisten

▪ Diuretica (‘plaspillen’)

▪ Pijnstillers

▪ Cannabis

▪ Methamphetamines

▪ Medicatie tegen hartritmestoornissen

 

Oorzaak 8: Ouder worden

Vooral ouderen hebben sneller kans op een verminderde speekselaanmaak. Baby’s ruiken bijna nooit uit de mond, omdat de speekselklieren nog volop werken. Naarmate je ouder wordt, neemt de speekselproductie langzaam af. Het is dan raadzaam je te gaan bewapenen tegen een droge mond, zodat er geen vervelende klachten ontstaan. 

Oorzaak 9: Stress

Stress, angst of hyperventilatie zorgt op verschillende manieren voor een verminderde speekselproductie en slechte adem.

Oorzaak 10: Overgang

Vrouwen die in de overgang zijn (ook wel menopauze genoemd), ervaren meestal lichamelijke klachten, waarvan het hebben van een droge mond of keel er één is. 

Oorzaak 11: Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam meer bloed aan, waarvoor extra vocht nodig is. Het lichaam slaat daarom waterreserves op. Nu blijft er minder vocht over voor onder andere de speekselklieren. 

Oorzaken droge mond bij zwangerschap

Hoe komt het dat wanneer vrouwen zwanger zijn ze veel sneller kans hebben op monddroogheid?

▪ Vanwege de groei van de baby is extra vocht nodig en wordt ‘afgepikt’ in de mondholte

▪ Medicatie kan de mond verdrogen

▪ Hormonale verandering

▪ Overgeven of diarree

▪ Gebruik verkeerde tandpasta of mondwater (SLS en alcohol)

De meest geziene oorzaken van een droge mond tijdens de zwangerschap zijn medicatiegebruik en hormonale verandering. Het slikken van medicijnen ontregelt de werking van de speekselklieren, waardoor de mond minder vocht aanmaakt. Bovendien is het lichaam tijdens de zwangerschap genoodzaakt meer bloed aan te maken waardoor ze extra waterreserves opslaat. Het gevolg hiervan is dat je last krijgt van monddroogheid, droge lippen of een droge tong

Tips, middelen en adviezen

1. Drink voldoende water.
Vooral vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid, overgeven of vaak moeten plassen verliezen veel vocht. Zoals reeds beschreven is er extra water nodig om meer bloed aan te kunnen maken voor het kind. Drink daarom voldoende water!

2. Stop het gebruik van tandpasta’s of mondwater met alcohol, sodium lauryl sulfaat of menthol.
Gebruik liever milde mondverzorgingsmiddelen met actief zuurstof, zink en tea tree olie. Poets daarnaast met regelmaat je tong (TIP: Orabrush) en je tanden met een zachte tandenborstel. 

3. Wanneer je in verwachting bent doe je er verstandig aan om koffie, koolzuurhoudende dranken en thee te vermijden. Ze hebben een negatieve invloed op de speekselaanmaak. Ook sommige voeding kan extra irriteren in een droge mond.

Wanneer er geen actie wordt ondernomen tegen een droge mond, kan dit resulteren in cariës, tandbederf, ontstoken tandvlees en vooral een slechte adem. Er is immers geen speeksel meer dat de mondweefsels soepel houdt en beschermt tegen bacteriën. Je kunt een aantal middelen toepassen tegen monddroogheid tijdens zwangerschap.

 

 

Oorzaak 12: Chemotherapie

Chemotherapie of radiotherapie rondom het hoofd- en halsgedeelte kan de speekselklieren permanent beschadigen. Wanneer rondom de hals of het hoofd een radioactieve bestraling heeft plaatsgevonden tegen kanker, kunnen de speekselklierweefsels dusdanig zijn aangetast dat ze minder of geen speeksel meer aanmaken. Bij een permanente beschadiging van de klieren worden kunstmatige speekselvervangers voorgeschreven, deze worden overigens niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

 

Oorzaak 13: Lichamelijke aandoeningen

Een droge mond kan mogelijkerwijs een symptoom zijn van een onderliggende ziekte. Wanneer je twijfelt aan je gezondheid, neem dan altijd contact op met je huisarts. Hieronder beschrijven we een aantal mogelijke aandoeningen die een droge mond of droge keel kunnen veroorzaken:

Oorzaak 14 : Droge mond door ziekte;

▪ Trauma van de speekselklieren

▪ Speekselklier tumoren

▪ Infecties van mondweefsels

▪ Diabetes / suikerziekte. Verdwijnt wanneer er een behandeling is tegen suikerziekte.

▪ Endocriene ziektes

▪ Alzheimer / Parkinson

▪ Koorts / Diarree

▪ Taai slijmziekte (mucoviscoïdose)

▪ Sarcoïdose

▪ Amyloidose

▪ HIV/AIDS

▪ Anaemia

▪ Cystic fibrosis,

▪ Rheumatoid arthritis

▪ Syndroom van Sjögren

Oorzaken Xerostomie Samengevat

De oorzaken van een droge mond kunnen we onderverdelen in 3 categoriën:

1. Verdamping gaat sneller dan de speekselaanvoer. Speekselklieren kunnen er niet tegen werken. Dit zie je vooral bij mondademhaling, veel praten en roken.

2. De speekselklieren zijn intact, maar krijgen tijdelijk onvoldoende signalen speeksel aan te maken. Dit kan ontstaan door medicijngebruik.

3. De speekselklieren kunnen permanent beschadigd zijn. Er wordt géén speeksel aangemaakt. Dit zie je meestal na een chemotherapie.

Wat de oorzaak van een droge mond ook is, het is belangrijk om de mondholte te blijven hydrateren zodat er geen klachten ontstaan. Daarbij is van het belang om kritisch te kijken naar welke mondverzorgingsproducten je gebruikt. Veel producten bevatten namelijk ingrediënten die de mond juist nog meer uitdrogen.

De meeste middelen tegen monddroogheid zijn puur gericht op het kunstmatig bevochtigen van de weefsels. Ze vergeten echter de speekselklieren te stimuleren meer van haar eigen speeksel aan te maken. 

Contact met de schrijfster Dia Leno? Ze is gespecialiseerd in voeding, natuurgeneeskunde, lichaamstherapie en sekscoaching. 

Geen idee wat voor soort therapie, therapeut of coach je nodig hebt? Boek een intake consult en wij gidsen je.

 

 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht