It’s Just Therapy

De kracht van EMDR therapie bij trauma

  • Geschreven door Petra Kors
  • laatst bewerkt Apr 21, 2020
Deel dit artikel:

EMDR

EMDR therapie bij trauma

EMDR is een afkorting voor ‘Eye Movement Desensitization an Reprocessing’. Dit is therapie voor mensen die te maken hebben gehad met een traumatische ervaring en hier last van blijven houden.

Een paar maanden geleden kreeg ik een hulpvraag van een jonge vrouw die met een vervelend trauma kampte, cliente was kort geleden verhuisd en bemerkte dat het trauma welke zij eerder opliep, haar steeds meer begon te hinderen. Het trauma was ontstaan toen cliente nog in haar studentenwoning woonde en een van haar huisgenoten de voordeur niet had afgesloten.

Iedere passant kreeg op deze wijze in principe toegang tot de woning waar cliente op de benedenverdieping lag te slapen. Toen zij wakker werd en ontdekte dat de voordeur mogelijk wel de hele nacht had opengestaan bekropen haar de meest nare scenario's van wat er allemaal had kunnen gebeuren.. en zo ontstond een trauma. Na dit voorval begon cliente steeds dubbel te controleren of zij de deur wel had afgesloten en bij twijfel belde zij zelfs wanneer zij onderweg was naar huisgenoten om dit te checken en steeds vaker twijfelde zij en ging zij nog vaker controleren tot het dwangmatige af.

Toen zij ging verhuizen naar een heel andere omgeving hoopte zij van dit probleem verlost te zijn, helaas bleek dit niet het geval en zo kwam zij in contact met EMDR. Al tijdens de 1e sessie was het mogelijk om de situatie op te roepen en er wat afstand van te nemen en er naar te kijken waardoor de dwang om te controleren kon vervagen 

Tijdens de volgende sessie lukte het vrij snel om de herinnering volledig te laten vervagen  waardoor tijdens het oproepen van dit meest traumatisch moment de angst niet meer aanwezig was. Een zeer snel resultaat is behaald en afgesproken over 2 weken even contact te hebben om te bespreken of de dwang om steeds weer te controleren of de deur gesloten is ook helemaal verdwenen is. Dit bleek inderdaad het geval en naar verwachting zal dit ook zo blijven.

Wil je weten wat EMDR therapie voor jou kan betekenen en hoe deze methode wordt toegepast ?

Auteur: Petra Kors

Ontdek hier onze EMDR therapeuten en boek een sessie

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht