It’s Just Therapy

De herfst en ayurveda, je dosha's in balans

  • Geschreven door Irene Draisma
  • laatst bewerkt Oct 8, 2020
Deel dit artikel:

Ayurveda: Vata dosha en herfst

Ayurveda: kapha, pitta en vata, de managers van het universum

Een van de belangrijkste principes in ayurveda zijn de 3 doshas, ofwel managers Kapha, Pitta en Vata. Deze managers regelen alle processen in het universum. Omdat wij deel uitmaken van de natuur, regeren deze managers ook binnen ons. Ze regelen alle lichamelijke processen. Wanneer deze doshas in balans zijn, zijn we gezond en gelukkig. Maar wanneer een van de doshas overmatig toeneemt, krijgen we klachten.

Herstellen van je balans

Als we vervolgens hierop reageren kan de balans zich weer herstellen, maar als dit niet lukt, neemt de dosha toe, ontstaan er meer klachten en uiteindelijk gezondheidsproblemen en ziekten. Om opnieuw homeostase te bereiken kunnen we ons heil zoeken in voeding en kruiden, maar ook in onze dagelijkse routine, onze activiteiten, ons werk, onze contacten, sport, hobbies, muziek, yoga, etc. Alles in het leven is een potentieel medicijn. 

Seizoenen en de invloed op de dosha's

Een ander belangrijk principe is de invloed van seizoenen. Deze onstaan door de afstand tussen de aarde en de zon, en hebben invloed op de doshas. 

Vata is de manager van de elementen Ether (space) en Air (Wind) en is gerelateerd aan beweging, communicatie. Vata zorgt voor enthousiasme, creativiteit en de connectie met de subtiele gebieden, waardoor meditatie makkelijker gaat. Maar wanneer er sprake is van teveel Vata, kunnen we ons angstig, eenzaam en verloren voelen. Bovendien kunnen er klachten ontstaan als droge huid, gasophopingen, pijn in gewrichten, etc. 

Om de balans terug te vinden maken we gebruik van het principe 'like increases like and opposites balance', dus tegengestelde eigenschappen. Dit door warm gekookt voedsel als wortels, pompoen, soep, stoofschotels en door verwarmende kruiden. Maar ook door extra lagen kleding, extra liefde en knuffels van dierbaren, en bijvoorbeeld het kijken van een romantische film. We vertragen ons tempo, doen zachtere activiteiten, zitten met vrienden en familie bij een vuurtje en doen dagelijks Abhyanga (olie massage). In de winter zal Kapha lanzaam toenemen en dienen we deze preventief in te perken. 

Auteur: Irene Draisma

Wil je een Ayurvedisch consult check dan hier onze therapeuten! 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht