De gevolgen van emotionele mishandeling

  • Geschreven door Saskia Beugel
  • laatst bewerkt Dec 7, 2017
Deel dit artikel:

De gevolgen van emotionele mishandeling

Hoogleraar Bernet Elzinga doet onderzoek naar de gevolgen van chronische stress en trauma. Zo ontdekte zij dat het krijgen van kritiek bij mensen die als kind mishandeld werden een heftige reactie oproept. Omdat hier de beschadiging zit, is dit niet zo verrassend. Wat wel opvallend was, is dat deze groep ook moeite had met het krijgen van complimenten. Zij konden hier veel minder van genieten. Ik vond het heel belangrijk dat dit behandeld werd, want dit is een punt dat vaak niet begrepen wordt. In mijn tweede boek heb ik ook een stuk opgenomen over de beladenheid van positieve ervaringen. Juist positieve ervaringen kunnen stress oproepen, want als kind leerden veel getraumatiseerden dat hier bijna altijd iets naars achteraan kwam.

Uit onderzoek bleek ook dat getraumatiseerde mensen vaak in een vicieuze cirkel terecht komen. Om te kunnen herstellen zijn helpende contacten belangrijk, maar juist die contacten kunnen er te weinig zijn, of ook weer beladen zijn. Het gevolg is een groot isolement. Het raakte mij opnieuw om te horen dat getraumatiseerden na een moeilijke jeugd ook vaak een heel zwaar leven als volwassene hebben. Er komt onder deze groep veel armoede, gezondheidsproblemen en andere problematiek voor. Kindermishandeling heeft enorme impact, juist emotionele en psychische mishandeling waar nog te weinig over bekend is. Helaas is het niet zo dat als iemands jeugd voorbij is, de ellende achter de rug is en er vanzelf een beter leven volgt. Het is hard werken om dit te bereiken, en daar is ook de juiste hulp bij nodig.

Een kind kan zich op verschillende manieren onzichtbaar voelen: omdat het nooit gezien wordt, omdat het niet gezien wordt als er iets naars aan de hand is, et cetera. Veel mishandelde kinderen maken zich onzichtbaar als overlevingsmechanisme, omdat het risico mishandeld te worden kleiner wordt. Dit kan iemand door zijn of haar jeugd heen helpen en dat is essentieel. De gevolgen van die onzichtbaarheid op iemands volwassen leven zijn echter weer groot: de neiging om niets of niemand nodig hebben, niet weten wie je bent of wat je voelt, jezelf op de laatste plaats zetten. Deze groep mensen kiest vaak voor een destructieve relatie, juist met een narcistische of psychopathische partner is mijn indruk. Omdat deze partner het slachtoffer in het begin wel ‘ziet’, en zo hem of haar aan zich bindt. Een vrouw vertelde het zo: ‘als kind werd ik niet gezien, en toen deze man mij zag was het de eerste keer in mijn leven dat ik gezien werd. Toen de mishandeling begon, accepteerde ik dit. Zijn super controlerende gedrag naar mij legde ik uit als liefde: “hij is zo jaloers omdat hij veel van me houdt”’. Er is geen vergelijkingsmateriaal, er zijn geen positieve ervaringen om dit negatieve gedrag tegen af te kunnen zetten. Met behulp van haar therapeute leert deze vrouw haar grenzen te ervaren en leert ze wat een normaal, gezond contact met een ander mens inhoudt. Dan kan ze ook Nee gaan zeggen.

Emotionele en psychische mishandeling in de jeugd grijpt in op alle lagen van je ontwikkeling.

https://verdwenenzelf.org/2017/10/13/de-gevolgen-van-emotionele-mishandeling/

Hulp bij herstel van emotionele of narcistische mishandeling? Check onze therapeuten

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht