Wanneer voelde jij voor het laatst dat je echt straalde?

  • laatst bewerkt Nov 30, 2016
Deel dit artikel:

van burn-out naar een fit en vitaal leven dat aansluit bij jou levensbehoeftes

Je leest deze dagen veel over stress en burn-out. Laatst was ik nog naar een lezing van Florien Vaessen geweest, die het aan den lijve heeft ondervonden en er het boek 'Op de bank' over schreef. Een interessante lezing over haar burn-out en hoe ze erin belandde en hoe ze er weer uit kwam. 

Vaak zitten mensen "ineens" totaal uitgeput thuis. Het lijkt wel of we steeds minder goed in contact staan met ons gevoel en wat er dan gebeurt is dat niet wij zelf, maar het lichaam moet het aangeven. Die zegt ineens stop! 

De maakbare maatschappij, de druk van het goed willen doen, presteren en erbij willen horen, zorgen ervoor dat je door gaat en niet stil staat bij waar je zelf nou eigenlijk behoefte aan hebt. Een goede vraag van haar was: Wanneer voelde jij voor het laatst dat je echt straalde? Is dat naar je gevoel te lang geleden? Kijk dan eens naar onderstaande symptomen.

Enkele indicaties die kunnen duiden op een burnout:

  1. Een indicatie die belangrijk blijkt, uit de cijfers, is dat wanneer je twee jaar achter elkaar je 3 keer per jaar ziek meld je grote kans heb dat het derde jaar je langer tijd ziek thuis zit.
  2. Je irriteert je sneller dan eerst aan je werk (zoals vergaderingen en je vraagt je af wat je hier eigenlijk doet) en je collega's doen het niet snel goed.
  3. Je sluit met jezelf een stilzwijgend compromis: "Ik kijk wel hoe ver ik kom."
  4. Hebt een vol hoofd, veel piekeren.

Heb jij in je werk genoeg autonomie, competentie & verbondenheid?

  1. AUTONOMIE: Je hebt het gevoel dat je te weinig sturing kan geven aan dat wat je doet en de uitkomst ervan. (bijvoorbeeld zzp'ers werken net zo hard maar omdat zij zelf aan het roer staan van hun eigen bedrijf is dat minder energie zuigend.) Te weinig sociale steun. Kan je nog autonoom handelen of denk je in doelen, namens het bedrijf? Kan je je creativiteit kwijt? Kan je nog authentiek handelen?
  2. COMPETENTIE: Je moet het gevoel hebben dat je de kennis en kunde in huis hebt om je functie goed uit te kunnen voeren. 
  3. VERBONDENHEID: Verbondenheid voelen met je bedrijf en dat wat je doet is essentieel. 

MASLOW die piramide kennen we vaak al wel. Maar we vergeten vaak dat zelfrealisatie bovenaan staat. Voel jij je verbonden met je werk? Is dit de functie, plek waar je energie van krijgt?

Kunst maken gaat over voelen, de juiste balans vinden ook. Als je een kunstschilder aan het werk ziet, dan zie je dat hij af en toe afstand neemt, rustig het werk in zich opneemt en kijkt of alles nog in verhouding is. Kijk eens nu naar jezelf als ware je een schilderij. Wat heeft dat schilderij nodig? Is er een goede balans tussen bijvoorbeeld het huis en de tuin. En als je iets ziet dat weg moet of juist toegevoegd moet worden, durf je dat aan het schilderij toe te voegen? 

Kom in beweging

Door te creatief bezig te zijn, zoals tekenen schilderen of boetseren ga je uit je hoofd en kom je in contact met je lichaam en dus je gevoel. De coachingstrajecten van Leonie Mijnlieff  leer je door te creeren bij jezelf te komen je grenzen aan te geven en liefdevol met de situatie om te gaan. Lees hier een aantal kleine tips.

Sta eens stil en maak ruimte voor:

  • Sta eens stil. Door in de natuur te zijn en te wandelen ga je aarden en kom je tot rust.

  • Sta tijdens zo'n wandeling: sta op een geven moment stil en kijk wat je opvalt in je omgeving waar je staat. Een mooie boom, een doorkijkje of een bloem. Observeer je gedachten over wat je ziet en ga daarna eens na wat dat zegt over jou en waar je nu staat in het leven?

  • Of teken jezelf eens hoe je je nu voelt! Geef je emoties een kleur en kijk daarna eens wat je opvalt.

  • Staar eens een tijdje voor je uit, want dat is niet niets doen, maar opladen!

 

Neem contact op met de schrijfster: Leonie Mijnlieff

Lees hier een ander blog over een stressmeting bij burn out klachten

Bekijk hier onze andere coaches die je kunnen bijstaan bij stress en burn-out klachten

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht