Burnout alarm: een must read voor iedereen met stress, vermoeidheid en burn-out klachten...

  • Geschreven door Wouter  van de Ridder
  • laatst bewerkt Oct 17, 2023
Deel dit artikel:

burn-out, stress, vermoeidheid, vitaliteit, sportcoaching, vermoeidheidsklachten

ArboNed sloeg onlangs alarm over burnouts op de werkvloer. Steeds meer werknemers zitten steeds langer thuis (242 dagen gemiddeld), dit kost hun werkgever gemiddeld € 60.000. Het tijdig signaleren van de risicofactoren, kan veel ellende schelen. Stress bijvoorbeeld, zorgt voor lichamelijke ontregeling en staat je vitaliteit in de weg. 

Edwald Hilboldt  is burn out coach en geeft je d.m.v. metingen inzicht in je stressniveau én wat je eraan kan doen. Hij is specialist bij stress en (chronische) vermoeidheid. Met een unieke, eenvoudige aanpak: fysiologische metingen, ademtraining, sporten én voeding & leefstijl.
Zelf ervaringsdeskundige van een burn-out, weet hij waar hij het over heeft. Met zijn aanpak voel je je energieker en vitaler.

Stressmeting

Het begint met een professionele stressmeting waarbij rusthartslag, bloeddruk, ademfrequentie (te hoog is een indicatie voor stress), zuurstofverzadiging (meet onrust in lichaam), energieverbranding én de hartslagvariatie gemeten worden. Het geeft aan welke maatregelen nodig zijn om je beter te gaan voelen.
Alles wordt meteen door Edward toegelicht en achteraf krijg je alles netjes in een rapportage.

De meting geeft aan hoe vitaal je bent en of je stress hebt én in welke mate. Stress zelf voelen is vaak lastig door de adrenaline.
Door stress kan het zijn dat het lichaam langer actief blijft dan benodigd.

In rust hoort de uitademing ook langer te duren dan de inademing, hoe is dat bij jou? En hoe vaak adem je in 1 minuut? 6-10 keer is een gezonde ademhaling. 

Hartslagvariatie

Ons zenuwstelsel stuurt onbewust veel functies aan: ademhaling, hartslag, zweten etc. Het bestaat uit de sympaticus en de parasympaticus.
De sympaticus is het gaspedaal van je lichaam. Bij activatie door stress, verdriet, trauma’s, zorgen en spanningen gaat je hartslag omhoog, je ademt sneller en er komt adrenaline vrij. Als dit te lang aanhoudt, geef je herstel geen kans en krijg je vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen een gejaagd gevoel etc.

De parasympaticus is het rempedaal van je lichaam: bij activatie kan je ontspannen en je gaat langzamer ademen, hartslag daalt en je spijsvertering komt op gang. Essentieel voor herstel. Bij chronische stress en vermoeidheid trap je teveel op het gaspedaal en gebruik je nauwelijks de rem. Het is een lichamelijke reactie op stress, verdriet of trauma’s.

De hartslagvariatie is de tijd tussen twee hartslagen. Veel tijd ertussen betekent ontspanning, weining tijd betekent stress (een actieve sympaticus).Tijdens het gesprek was mijn hartslagpatroon onrustig. Tijdens een ademoefening werd deze beter, wat betekent dat ik goed in staan ben te ontspannen. Maar dan moet je het wel doen ;-). Zijn advies: meer pauze nemen, goed doorademen en ontspannen, niet teveel koolhydraten eten, 3x per week sporten.

 

Ontspannen door inspannen: de inspanningstest

De inspanningstest op de fiets meet de maximale hartslag, het omslagpunt en je herstselvermogen. Deze data bepalen de intensiteit (hartslag) waarop je het beste kan sporten en dat is juist niet te intensief. Ook hiervan krijg je een uitgebreide rapportage en een trainingsplan, zodat je optimaal traint.  

Laat het niet zover komen

Onderneem actie als je het vermoeden hebt dat jij chronisch vermoeid bent, teveel stress hebt of nauwelijks meer kan ontspannen. Edward kan je precies vertellen hoe gestresst je lichaam is (en jij dus) en wat je kan veranderen om je beter te voelen. Dit kan een ademtraining zijn, een trainingsschema of voedingsadvies. 

Bekijk dan hier onze coaches die je bijstaan met een burn-out

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht