Afleiding: een sluipmoordenaar op de lange termijn

  • Geschreven door Webmaster
  • laatst bewerkt Jul 8, 2016
Deel dit artikel:

Constante afleiding kan een sluipmoordenaar zijn

Naast de ‘interne afleiding’ van 60.000 gedachten per dag, is er ook genoeg ‘externe’ afleiding die ervoor zorgt dat je niet met de volle aandacht bij je werk of een gesprek bent: whatsappjes, e-mails en collega’s bijvoorbeeld. Wist je dat niet niet zo onschuldig is als het lijkt? Psycholoog en natuurcoach Judith Timp laat je dat in een sessie (midden in het bos) goed voelen. Helaas is het dus niet zo onschuldig als het lijkt...

 

Nog meer dagelijkse ‘niet helemaal erbij’ -situaties:

• Denken aan die e-mail die er vandaag nog uit moet, terwijl je met de kleine speelt
• In een sollicitatiegesprek denken aan je vorige antwoord, waardoor je niet hoort wat de ander NU zegt. Of je zit te appen terwijl iemand tegen je praat
• Gedachten als ‘wat zullen ze wel niet denken?’, waardoor je in je hoofd gaat malen.

Wat is het probleem denk je nu misschien? Dat doen wel meer mensen. Klopt, dit gedrag en die gedachten zijn op korte termijn simpel weg te poetsen. Je geeft een ijsje of je werkt een keer over. Maar of het nu bewust of onbewust is, er komt meestal nog een gevoel bij. Die zijn op langere termijn minder onschuldig volgens Judith, want je wordt steeds strenger voor jezelf:

• Schuldgevoel naar je kind toe dat je er niet écht bij bent
• Frustratie/onzekerheid: Je twijfelt of je een goede indruk hebt gemaakt, want er was niet echt een klik/verbinding
• Perfectionisme en stress: Je hebt constant een gevoel dat het niet goed genoeg is en je komt vaak tijd te kort. Je gaat overwerken of minstens met een rotgevoel naar huis.

Deze ongewenste gevoelens (i.c.m. met de gedachten en  je gedrag in reactie hierop) gaan sluimerend steeds meer bepalen hoe je je voelt. Je kan erg in je hoofd gaan leven en het wordt moeilijker om bij jezelf te blijven.

 

Het medicijn: meer zelfcompassie, uit je hoofd en meer contact met je lichaam.
Als je leert om af te stemmen wat er in je lichaam gebeurt, dan ga je ook steeds beter voelen wat je wilt en wat goed voor je is. Je lichaam geeft namelijk feilloos aan wat het voelt.

 

4 simpele zelfcompassie oefeningen
Als je professionele hulp wilt om inzicht te vergaren in hoe en waarom jij zo streng voor jezelf bent, kijk eens op deze pagina vol met specialisten , waaronder natuurcoach Judith. Hier alvast 4 laagdrempelige oefeningen om minder streng voor jezelf te zijn tijdens zo'n streng moment:

1. Maak eens verbinding met je lijf, dat zorgt ervoor dat je weer bij jezelf komt. Bijvoorbeeld door je handen op je knieeen te plaatsen en daar je aandacht op te vestigen;
2. Denk aan iets wat mooi is aan waar je nu bent: het mooie uitzicht, de leuke vriend
3. Denk aan iets wat je vrolijk stemt buiten de situatie: je kind, je mooie huis, leuke collega’s;
4. Bedenk hoe je zou reageren naar een vriend(in) toe die hetzelfde overkomt. Waarschijnlijk veel milder dan naar jezelf. Gun jezelf die mildheid ook, dat maakt je blijer.

Zo kan je met iets heel simpels even compassie aan jezelf geven. In plaats van het te negeren of jezelf te beoordelen of te bekritiseren, zorg je op deze manier goed voor jezelf en troost je jezelf.

Warming up voor alledaagse dingen
Of doe het VOORAF: doe eens een ‘warming up’ voordat je de auto instapt, een verjaardag binnenstapt of die date hebt ;-). Even verbinding maken met jezelf, je lijf voelen. Het kan echt helpen om er écht bij te blijven en er meer van te genieten.

Meer inspiratie? Check hier het blog over waarom een slaaptekort killing voor je carriere kan zijn of 3 redenen waarom je vooral goed op je uitademing moet letten

 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht