It’s Just Therapy

Adem in en uit en relaxzzz

  • Geschreven door Saskia Beugel
  • laatst bewerkt Oct 9, 2018
Deel dit artikel:

Adem in en uit en relaxzzz

Leer jezelf beter ademen. Een rustige diepe ademhaling vermindert negatieve gedachtes en depressies.

Wat je kunt doen om je ademhaling te verbeteren.

1. Houd je mond dicht

Dit is misschien een openbaring. Waarom ademd je door je mond? Omdat je het gewend bent? Of omdat je het benauwd krijgt als je door je neus ademt? Dit is een vicieuze cirkel die je kan doorbreken. De neus gaat (blijkbaar) vanzelf open als je er steeds doorheen ademt. 

Als je vaak door je mond ademt is dit het belangrijkste om te onthouden: sluit je mond. Deze ene verandering maakt alles beter.

2. Adem met je buik

Verplaats je ademhaling naar beneden en haal adem door je navel naar buiten te duwen. Veel mensen hebben hun ademhaling ‘hoog’ zitten. Ze ademen vanuit de borst of de keel. Als je inademt dan zet je buik uit (expansie) en als je uitademt trekt je buik in. Als je daarop gaat letten zal je zien dat je ademhaling dieper wordt. 

Door te ademen vanuit je buik word je vanzelf rustiger. Het vermindert stress en is de natuurlijke manier om te ademen. Je longen kunnen zo beter hun werk doen, je masseert je organen en je voelt je rustiger.

3. Adem ontspannen

Gebruik je ademhaling als een anker een soort haven om steeds weer tot rust te komen. Om in het moment te blijven en je lichaam te ontspannen. Rustig en ritmisch, in en uit. Je kan een oefening doen en je adem even kort vast houden

  1. Adem in via je buik, 3 seconden.
  2. Houd een seconde vast.
  3. Adem uit door te ontspannen, 4 seconden.
  4. Pauzeer, totdat je weer natuurlijke aandrang voelt om in te ademen.

Probeer je ademhaling te gebruiken om jezelf kalm te houden. Ik heb gemerkt dat een ontspannen ademhaling me helpt relaxter te werken en mijn gedachtes worden minder en rustiger.

Je ademhaling verbeteren kost een paar dagen. En daarna moet je jezelf eraan blijven herinneren om niet terug te vallen in je oude gewoontes. In tijden van stress zal je steeds weer geneigd zijn om verkeerd te ademen, denk dan aan de buikademhaling

En verder – onthoud gewoon de bovenste tips: sluit je mond, adem door je buik en adem diep en ontspannen. Dat kom je met heel weinig moeite een heel eind. Goede ademhaling helpt je energieker, kalmer en gezonder te worden en het werkt tegen 'druk zijn in je hoofd' en depressies. 

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht